Dla ładnej skóry, dobrej odporności i zdrowych jelit. Żółty kuzyn ogórka to skarbnica zdrowia

2024-07-24 11:42

Współczesne owoce i warzywa często budzą mieszane uczucia — są inne niż te, które pamiętamy z dzieciństwa, a te importowane mogą zawierać pestycydy. Jednak dzięki globalizacji mamy dziś też dostęp do egzotycznych owoców i warzyw, które wcześniej były poza zasięgiem. Jednym z takich skarbów natury jest kiwano — żółty, kolczasty owoc, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i bogactwem składników odżywczych. Czy kiwano to egzotyczny ogórek, nietypowy melon czy może coś zupełnie innego? Poznaj ten niezwykły owoc z Afryki i jego liczne korzyści zdrowotne.

Dla zdrowej skóry, dobrej odporności i zdrowych jelit. Żółty kuzyn ogórka to skarbnica zdrowia
Autor: GettyImages Dla zdrowej skóry, dobrej odporności i zdrowych jelit. Żółty kuzyn ogórka to skarbnica zdrowia

Egzotyczne owoce i warzywa w Polsce

Wiele można mówić o współczesnych owocach i warzywach: że nie są takie jak kiedyś, że zamiast swojskich jemy te sprowadzane zza granicy, że mogą być w nich pestycydy.

I choć to wszystko może być prawdą, to nie da się ukryć, że współcześnie mamy też dostęp do owoców i warzyw, które, z uwagi na fakt, iż naturalnie rosną w odległych zakątkach globu, kiedyś były niedostępne dla osób mieszkających w Polsce.

Dziś możemy delektować się smakiem egzotycznych owoców i warzyw, a także zyskiwać zdrowie dzięki obecnym w nich substancjom odżywczym. Przykładem takiego owocu jest kiwano.

Kiwano - afrykański owoc podobny do żółtego ogórka

Czy to nietypowy banan? Wariant kiwi? A może ogórek? Te wszystkie określenia pasują do kiwano – żółtego podłużnego owocu z kolcami.

Kiwano należy do owoców rdzennie afrykańskich. Niekiedy mówi się o nim jako o „afrykańskim ogórku” lub „rogatym melonie”. I jest w tym dużo prawdy, bo owoc ten jest z rodziny ogórka i melona.

WHO docenia zdrowotne właściwości kiwano i pokłada nadzieję w uprawach, licząc, że kiwano może przyczynić się do zmniejszenia skali głodu w Afryce.

Naklejki na owocach | PORANEK ROCK

Kiwano - właściwości i zalety

Kiwano to w 90 proc. woda, ale też źródło białka, cukrów i witamin. Ma niski indeks glikemiczny, wynoszący 48. Kiwano to dobre źródło witamin z grupy B, ważnych dla układu nerwowego i prawidłowego metabolizmu.

To również cenne źródło witaminy C, która zapewnia odporność, oraz witaminy A, która korzystnie wpływa na stan skóry i narządu wzroku.

Z uwagi na zagrożenie malarią w Afryce, może wspierać organizm w profilaktyce i w powrocie do zdrowia. Kiwano, dzięki zawartości witaminy C, pozytywnie wpływa również m.in. na syntezę kolagenu.

Kiwano zawiera również witaminę E, nie bez powodu nazywaną witaminą młodości. Jest też źródłem magnezu. To pierwiastek odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i właściwe skurcze mięśni.

Sądzi się, że obecne w kiwano substancje przeciwutleniające mogą zmniejszać ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory i spowalniać procesy starzenia.

Którym owocem egzotycznym jesteś?

Pytanie 1 z 8
Gdzie chciałbyś spędzić wakacje?
Zdjęcie

Kiwano reguluje poziom cukru i częstość wypróżnień

W kiwano znajdziemy też potas, który sprzyja m.in. prawidłowej pracy serca, a także wapń, który wspiera zęby oraz kości. Jedząc systematycznie kiwano, można wesprzeć organizm, jeśli chodzi o regulowanie poziomu ciśnienia, a także jeśli chodzi o obniżenie poziomu cholesterolu albo cukru we krwi.

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kiwano może być bez obaw spożywane przez osoby, które chorują na cukrzycę.

Naturalne flawonoidy obecne w kiwano to doskonały sposób na zadbanie o układ pokarmowy. Sądzi się, że kiwano sprzyja regeneracji błony śluzowej żołądka, zmniejsza dolegliwości w przypadku wrzodów, sprzyja uporaniu się z niestrawnością.

Regularne spożywanie kiwano może też działać regulująco na układ pokarmowy, jeśli chodzi o częstość wypróżnień, oraz działać oczyszczająco na organizm.

Jak jeść kiwano? 

Smak kiwano sprawia, że można jeść ten owoc na surowo, ale też jako dodatek do sałatek czy deserów. Smakuje również po obróbce termicznej, pieczony lub gotowany. W Europie zwykło się go jadać bez skórki, ale w Afryce zjadany jest w całości.

Listen on Spreaker.