Dla zdrowia serca i redukcji zmarszczek. „Bliźniak” pomidora ma wiele zalet dla zdrowia
Wygląda (prawie) jak pomidor, ale nim nie jest. To słodki azjatycki owoc, znany również jako „chińska śliwka”. Kaki, bo o nim mowa, nie tylko doskonale smakuje, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dlaczego warto sięgać po owoce kaki?
Owoce kaki - właściwości i zlaety
Owoce kaki mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Po pierwsze, mogą pomagać dbać o serce, działając obniżająco na poziom cholesterolu. Ich spożywanie może również spowalniać procesy starzenia się organizmu.
A to wciąż nie koniec zalet owoców kaki! Są one pełne witamin i minerałów. Jak wiele owoców, także owoce kaki przy tym (dosyć) niskokaloryczne, co czyni je niezłym wyborem dla osób dbających o linię.
Owoce kaki - witaminy, minerały, antyoksydanty
W owocu kaki znajdziemy m.in. witaminę C, która sprzyja zachowaniu właściwej odporności organizmu, a także młodzieńczej aparycji. Witamina C wpływa na syntezę kolagenu, co jest kluczowe dla utrzymania jędrnej i optymalnie nawilżonej skóry, a także, co za tym idzie, zmniejsza problem zmarszczek.
Owoce kaki dostarczają również witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia skóry i wzroku, oraz witaminy E, znanej jako witamina młodości, która ma działanie antyoksydacyjne.
Warzywa i owoce bogate w błonnik
Substancje odżywcze w owocach kaki
Ponadto, w owocach kaki nie brakuje witaminy K, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi. Owoce te są także źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowy metabolizm oraz właściwą pracę układu nerwowego.
Dzięki bogactwu substancji przeciwutleniających, owoce kaki mogą odgrywać istotną rolę w spowalnianiu procesów starzenia, redukcji stanów zapalnych oraz zmniejszaniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.
Owoce kaki są niezwykle bogate również w minerały. Przede wszystkim, zawierają potas, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i układu nerwowego, a także fosfor, niezbędny do zdrowego rozwoju kości i zębów. Cynk, kolejny minerał obecny w kaki, jest kluczowy dla wzmocnienia odporności oraz poprawy kondycji skóry. Magnez, który też znajdziemy w tych owocach, odgrywa ważną rolę w regulacji metabolizmu energetycznego oraz wspiera pracę mięśni, układu nerwowego oraz serca i układu krążenia.
Owoce kaki - kaloryczność i indeks glikemiczny
Warto jednak pamiętać, że 100 g kaki to około 70 kcal i 12,5 g cukru. Choć owoce te często pojawiają się na listach produktów sprzyjających szczupłej sylwetce, nie zapominajmy o umiarze, szczególnie jeśli zmagamy się z cukrzycą lub innymi chorobami metabolicznymi.
Jak jeść kaki? Jak smakuje owoc kaki?
Kaki można jeść na surowo, dodawać do jogurtów, smoothies, koktajli, owsianki czy sałatek. Dojrzałe kaki smakuje intensywniej i słodziej, podczas gdy niedojrzałe owoce mogą mieć kwaskowaty posmak.