Dlaczego nie może zabraknąć jarmużu w diecie? 5 korzyści

2021-09-07 16:33

O jarmużu, czyli o zielonym warzywie liściastym słyszy się coraz częściej. Uzyskał miano „odżywczej potęgi” ze względu na potencjał właściwości zdrowotnych. Dlaczego więc warto włączyć jarmuż do codziennego jadłospisu? Podajemy 5 korzyści płynących ze spożywania jarmużu!

 Dlaczego nie może zabraknąć jarmużu w diecie?
Autor: Getty Images

Jarmuż to podstawowy składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej, który wywodzi się z rodziny kapustowatych. To warzywo zaliczane jest do grupy warzyw krzyżowych tak samo, jak kapusta, brokuły, kalafior czy brukselka.

Występuje kilka rodzajów jarmużu w zależności od kształtu i koloru liści. Spośród nich najbardziej znany jest jarmuż kędzierzawy. Jego nazwa wzięła się od potarganych i kędzierzawych liści. Uznany jest za jedno z najbardziej pożywnych, wartościowych i zdrowych warzyw liściastych. Z prostego powodu! Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera:

Do tego jarmuż bogaty jest również w witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B3 (niacynę), żelazo i fosfor. Ma znikomą wartość tłuszczu – zawiera kwas tłuszczowy alfa-linolowy (ALA), będący rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3.

Warto też wspomnieć, że jarmuż jest niskokaloryczny. Jedna porcja zielonych liści ma tylko 36 kcal i 5 g błonnika pokarmowego.

Poznaj kolejne korzyści płynące z jedzenia jarmużu!

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?