Dobry na serce i na odchudzanie. Ten dodatek do kawy może wiele zmienić
Kawa jest jednym z najpopularniejszym napojów na świecie. Nie każdy jednak lubi pić ją czarną. Wiele osób sięga po mleko krowie lub roślinne, cukier czy najróżniejsze syropy. Jest jednak jeden, specjalny dodatek, który pomoże nam przyspieszyć odchudzanie.
Kawa z syropem lawendowym dla niektórych może wydawać się dziwnym połączeniem. W końcu kawa ma działać pobudzająco, a lawenda natomiast uspokajająco. Okazuje się jednak, że razem tworzą idealne połączenie - o ile będą odpowiednio przygotowane oczywiście.
To połączenie robi furorę na całym świecie, choć bez wątpienia jego sławę trzeba przypisać francuskim kobietom, które chętnie popijają ten napój w kawiarniach. I to nie tylko ze względu na jego smak, ale również dzięki właściwościom zdrowotym.
Jak działa syrop lawendowy? Pomoże nie tylko na odchudzanie
Lawenda jest rośliną, która nie tylko pięknie pachnie, ale również świetnie wpływa na nasze zdrowie. Kwiaty tej rośliny zawierają między innymi: olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, kumaryny, fitosterole czy sole mineralne i kwasy organiczne.
Roślina ta świetnie wpływa więc na organizm. Przypisuje się jej:
- pobudzanie soku żołądkowego i wydzielanie żółci w wątrobie,
- zmniejszenia bólów stawów i mięśni oraz towarzyszącym im dolegliwości reumatycznych,
- relaksujące i zmniejszające stres działanie,
- przyspieszanie trawienia,
- łagodzenie bólów głowy,
- lekki działanie moczopędne,
- właściwości bakteriobójcze.
Lawenda więc może być stosowana na najróżniejsze aspekty naszego organizmu.
Sama w sobie kawa, oczywiście pita w umiarze, również może pozytywnie wpłynąć na organizm. I nie mowa tutaj wyłącznie o pobudzeniu i dodaniu energii. O dobrych wiadomościach dla fanów kawy pisaliśmy w tym artykule.
Przepis na syrop lawendowy. Przygotujesz go w prosty sposób
Teraz skoro już wiemy, że kawa z syropem lawendowym może pozytywnie wpływać na nasz organizm, pozostaje tylko kwestia tego, jak taki syrop przygotować. Na szczęście wcale nie jest to skomplikowane. Potrzebować będziemy do tego:
- litr wody
- szklankę kwiatów lawendy bez łodyżek
- szklankę cukru (najlepiej brązowego)
- soku wyciśniętego z limonki
- 5 łyżek miodu
Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej cukier. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kwiaty lawendy oraz miód. Całość gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem. Na sam koniec gotowania dodajemy jeszcze sok z limonki i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez około 3 minuty.
Syrop przecedzamy przez sitko o małych oczkach lub gazę i rozlewamy do słoiczków.
Warto wiedzieć, że po sezonie można również wykorzystać do przygotowania go suszone kwiaty. Można je bez problemu kupić w sklepach zielarskich, herbaciarniach czy przez internet. Wykorzystać można również suszoną lawendę z herbaty w torebkach.