Dodaj do kawy, żeby była zdrowsza. Lekarz o najlepszych dodatkach

2024-10-15 12:22

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Nie tylko pobudza, ale pita w umiarkowanych ilościach, może być również bardzo korzystna dla zdrowia. Znany lekarz, doktor Marek Skoczylas podpowiada, co dodać do kawy, by była jeszcze zdrowsza.

Dodaj do kawy, żeby była zdrowsza. Lekarz o najlepszych dodatkach
Autor: fot. Getty Images Dodaj do kawy, żeby była zdrowsza. Lekarz o najlepszych dodatkach

Kawa to jeden z najzdrowszych napojów na świecie - istnieje całe mnóstwo badań, które to potwierdzają. Nie wszyscy są jednak skłonni pić ten napój bez żadnych dodatków. W związku z tym lekarz Marek Skoczylas postanowił podpowiedzieć, co dodać do kawy.

Dzięki tym dodatkom będzie nie tylko świetnie smakować, ale również jej właściwości zdrowotne będą wzmocnione. Co więc warto dodawać do tego popularnego napoju?

Kakao

Na pierwszy ogień ekspert wymieniła kakao. Jest ono pełne przeciwutleniaczy. Dzięki temu nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale również redukuje ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi insulinooporność i zmniejsza stany zapalne.

Kakao, tak jak kawa, posiada również pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu, co już wielokrotnie zostało dowiedzione badaniami naukowymi. A wszystko dzięki flawonoidom kakaowym. Nic więc dziwnego, że połączenie kawy z kakao, będzie prawdziwym zastrzykiem energii dla naszego mózgu.

Kardamon

Kolejną wymieniona przyprawą był kardamon. Zawarte w kardamonie związki bioaktywne nie tylko chronią nasze naczynia krwionośne, ale również nasze serce. Wszystko dlatego, że zdecydowanie zmniejszają one stany zapalne.

Wystarczy dodać 1/4 łyżeczki tej przyprawy na filiżankę kawy. Ważne będzie jednak sięganie po kardamon zielony. To właśnie ta odmiana ma najintensywniejszy aromat, ale również największą zawartość cennych dla zdrowia składników.

Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy

Przyprawy korzenne

Ekspert powiedział również, że do kawy można dodawać inne przyprawy korzenne takie jak gałka muszkatołowa, imbir, anyż czy goździki. Każda z tych przypraw znacząco może podnieść walory zdrowotne kawy.

Specjalista podkreślił, że wszystkie przyprawy korzenne mają wysoką zawartość związków bioaktywnych. Mają one działania przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne. Według lekarza, warto przygotować sobie mieszankę wszystkich przypraw korzennych lub zakup gotowej przyprawy do piernika.

Kurkuma

Ekspert podkreślił, że na szczególną uwagę bez wątpienia zasługuje kurkuma. Według niego do codziennej kawy warto dodać od jednej czwartej do połowy łyżeczki tej przyprawy.

Zawiera ona w sobie bowiem kurkuminę, która ma bardzo silne działanie przeciwzapalne. Obniża również poziom glukozy oraz insuliny, redukuje ciśnienie krwi, wspomaga oraz poprawia funkcję wątroby.

Karob

Ciekawym dodatkiem do kawy może być również według ekspert karob. Jest to proszek, który powstaje na skutek zmielenie wysuszonych strąków, które pochodzą z drzewa szarańczynu strąkowego.

Karob nie zawiera kofeiny, teobrominy i kwasu szczawiowego. Jest natomiast bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak miedź, wapń, potas, magnez i żelazo. Zawiera też znaczne ilości polifoneli.