Wystarczy kilka kropli do kiszonej kapusty i jest zdrowsza. Babcie wiedziały, uczeni potwierdzili
Do surówki z kiszonej kapusty zawsze dodajesz "złoto Północy"? Tak robiły nasze babcie i mamy. Niewątpliwie kapusta z odrobiną tego produktu to bardzo smaczne połączenie. Warto jednak wiedzieć, że przede wszystkim zdrowe, bo niektóre cenne składniki potrzebują dobrego towarzystwa, żeby można je było przyswoić.
![Wystarczy kilka kropli do kiszonej kapusty, a będzie zdrowsza. Babcie wiedziały, uczeni potwierdzili](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-LJN6-Koxy-qNKm_wystarczy-kilka-kropli-do-kiszonej-kapusty-a-bedzie-zdrowsza-babcie-wiedzialy-uczeni-potwierdzili-664x442.jpg)
Kiszona kapusta jest niskokaloryczna (12 kcal w 100 g), a dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz dobroczynnych bakterii, wpływa zbawiennie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zapobiega zaparciom, wspiera układ odpornościowy, dostarcza wielu cennych witamin i minerałów. Warto jednak połączyć ją z odrobiną oleju lub oliwy (oleju z oliwek), żeby było jeszcze lepiej.
Po co dajemy oliwę do kapusty
Nie można powiedzieć, że kapusta kiszona obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, chociaż z pewnością je zawiera. Witaminy E i K są wchłaniane przez nasz organizm w obecności tłuszczu, więc obecność oliwy wiele zmienia.
Możesz skutecznie pobrać z kapusty te witaminy. Pierwsza nieprzypadkowo nazywana jest witaminą młodości, druga jest nam niezbędna w procesie krzepnięcia krwi.
Kapusta kiszona - kiedy jest zdrowa
Oczywiście, oleje dodawane do sałatki nie są jedynymi potencjalnymi źródłami tłuszczu w potrawie. Rzecz w tym, żeby dostarczać organizmowi takie, które same wnoszą wartość odżywczą do potrawy.
Tłuszcze nasycone z boczku to nie jest skarbnica zdrowia. Co więcej - podczas obróbki termicznej ucieknie wiele wartościowych składników z samej kapusty. Najbardziej wrażliwe na wysoką temperaturę są witaminy. Termicznej degradacji ulegają witamina C, witaminy z grupy B (np. kwas foliowy, tiamina) oraz te rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K.
Olej do sałatki - nie trać cennych składników
Oliwa, czyli olej z oliwek, dodatkowo doładuje nas witaminowo (zawiera wit. A, B, C, E, D i K.) oraz minerałowo, choćby potasem, magnezem czy fosforem. Co więcej zawiera mnóstwo korzystnych tłuszczów nienasyconych.
Czasem niedoceniany u nas olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Sprzyja redukcji poziomu cholesterolu, wzmacnia system immunologiczny oraz usprawnia układ nerwowy. Substancje zawarte w oleju rzepakowym poprawiają krążenie krwi i przeciwdziałają chorobom serca.