Dodaj łyżeczkę do miodu, a powstanie "złoty eliksir". Rozprawi się z pierwszymi objawami choroby
Sezon przeziębień rozkręcił się na dobre i bardzo łatwo można teraz złapać infekcję. Warto zatem zadbać o swoją odporność: prawidłowo się odżywiać, uprawiać aktywność fizyczną i dobrze się wysypiać. Istnieje też wiele domowych sposobów, które pomogą ją wzmocnić. Jednym z nich jest "złota mikstura", będąca połączeniem dwóch składników. Na pewno masz te produkty w kuchni.
Układ immunologiczny należy wspierać przez cały rok i przygotowywać organizm na walkę z wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami. W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia i infekcje. Aby wzmocnić odporność, warto przestrzegać zdrowych nawyków i sięgać po produkty, które zawierają wiele witamin i wartościowych składników odżywczych.
Miód i kurkuma to niepozorne połączenie
Stosowanie domowych sposobów może okazać się też skutecznym rozwiązaniem na wzmocnienie odporności. Do takich zalicza się złota mikstura, przygotowana z miodu i kurkumy, która wzmacnia odporność organizmu przed różnymi patogenami, pomaga w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy, znakomicie rozgrzewa oraz sprzyja regeneracji po przebytej chorobie. Lista zalet tego naturalnego antybiotyku jest długa i każda z nich niesie za sobą pożytek dla zdrowia.
Przygotowanie tej mieszanki nie jest skomplikowane. Wystarczy połączyć dwa składniki, które pewnie i tak masz w domu – naturalny miód ze złocistą kurkumą o orientalnym zapachu. Kluczowe jest zachowanie proporcji, czyli jedna pełna łyżka kurkumy w proszku na każde 100 g miodu. Najlepiej składniki umieść w słoiku, a później dokładnie wymieszać do momentu aż powstanie jednolita masa. Można też dodać kilka kropel soku z cytryny wedle upodobania. Należy trzymać ją w lodówce.
Jak stosować miód z kurkumą?
Przy pierwszych objawach przeziębienia sięgnij po złotą miksturę - można jej używać kilka razy dziennie po pół łyżeczki lub łyżeczce. Należy ją ssać do całkowitego rozpuszczenia. Można też przygotować ją w formie płynnej - rozpuścić w szklance ciepłej wody lub dodać do herbaty. Dzięki temu jej smak straci na intensywności.
Wydawałoby się, że ta mikstura jest dla każdego, a tak nie jest. Nie powinny jej stosować osoby z chorobą pęcherzyka żółciowego, przyjmujące antykoagulanty oraz kobiety w ciąży.