Dodaj to do porannej kawy! Wspiera wątrobę i obniża cholesterol, ale jest haczyk
Kawa z jajkiem – nowy hit śniadań? Ten szwedzki przepis zachwyca smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego coraz więcej osób zaczyna dzień od tego niezwykłego napoju i dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł.

- Kawa z jajkiem, popularna na TikToku i Instagramie, ma swoje korzenie w Skandynawii i Stanach Zjednoczonych z XIX wieku, a w Wietnamie rozwinęła się w latach 40. XX wieku z powodu braku mleka.
- Napój ten jest źródłem wartościowych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, witamina D, cholina, oraz zdrowe tłuszcze.
- Głównym ryzykiem związanym z kawą z jajkiem jest możliwość zatrucia salmonellą, szczególnie przy spożywaniu surowych jajek lub dodawaniu skorupki, która może zawierać bakterie.
Kawa z jajkiem. Czy nowy śniadaniowy hit jest zdrowy?
Kawa z jajkiem to nowy hit na TikToku i Instagramie. Użytkownicy dodają do kawy surowe jajko, a czasem nawet skorupkę! Skąd wziął się ten zaskakujący trend?
Pochodzenie kawy z jajkiem nie jest do końca jasne. Niektórzy upatrują się jego korzeni w Skandynawii (Norwegia, Szwecja), inni wskazują na Środkowo-Zachodnie stany USA około roku 1800. To właśnie wtedy przygotowywano "Church Basement Coffee" z fusów kawy i całego jajka. Całość gotowano w wodzie, a następnie odcedzano.
Z kolei w Wietnamie w latach 40. XX wieku, ze względu na brak mleka, narodził się zwyczaj dodawania do kawy żółtka ubitego z cukrem. W efekcie powstała "kawa z jajkiem po wietnamsku", którą do dziś przygotowuje się z mocnej kawy, żółtka, cukru i mleka skondensowanego.
Kawa z jajkiem - zalety i wady nowego trendu
Kawa z jajkiem to nie tylko oryginalny przepis, ale także napój pełen wartości odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka. Jedno jajko dostarcza aż 6 gramów tego składnika. Dodatkowo są bogate w witaminę D, która pomaga utrzymać energię przez cały dzień oraz cholinę, kluczową dla pracy mózgu i układu nerwowego.
Żółtko jaja dostarcza też zdrowych tłuszczów i witamin, takich jak A i E, wspierających odporność i kondycję skóry.
Co więcej, połączenie kawy i jajka zapewnia dłuższe uczucie sytości, stabilizując poziom cukru we krwi. Dzięki temu unika się nagłych skoków energii i spadków koncentracji. To także świetna opcja dla osób na dietach niskowęglowodanowych i ketogenicznych.
Dodatkowo jajko ma pozytywny wpływ na smak kawy, redukuje jej kwasowość i gorycz, dodając aksamitnej, kremowej konsystencji.
Kawa z surowym jajkiem - czy może szkodzić? Uwaga na salmonellę
Jednak czy warto spróbować kawy z jajkiem? Największe obawy dotyczą spożywania surowych jajek. Choć gorąca kawa może częściowo ściąć jajko, wypicie napoju z takim dodatkiem wciąż może zwiększać ryzyko zatrucia pokarmowego, w tym zatrucia salmonellą.
Objawy salmonelli obejmują:
- biegunkę,
- gorączkę,
- bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- bóle głowy.
Zwykle pojawiają się 6-72 godziny po spożyciu zakażonego pokarmu i mogą trwać od 4 do 7 dni. W cięższych przypadkach może dojść do odwodnienia lub powikłań wymagających hospitalizacji.
Pomysł dodania do kawy jajka razem ze skorupką również nie należy do bezpiecznych, ponieważ skorupka może być zanieczyszczona wieloma różnymi szczepami bakterii, o ile nie sparzymy jej uprzednio wrzątkiem.
