Dodajesz skórę cytrusów do jedzenia? Możesz popełniać ogromny błąd

2024-12-04 15:56

Cytrusy to prawdziwa kwintesencja świąt. W wielu domach można w tym czasie znaleźć mandarynki, pomarańcze czy cytryny. Warto jednak pamiętać o jednej rzeczy, zanim wrzucimy je do herbaty czy ciasta. Inaczej możemy zaszkodzić zdrowiu.

Dodajesz skórę cytrusów do jedzenia? Możesz popełniać ogromny błąd
Autor: fot. Getty Images Dodajesz skórę cytrusów do jedzenia? Możesz popełniać ogromny błąd

Choć mandarynki i pomarańcze są pyszne i zdrowe, mogą nam również zaszkodzić. Okazuje się, że skórka tych owoców może zawierać toksyny. Sprawę postanowiła nagłośnić chemiczka, znana na Instagramie pod nickiem "mama.chemik".

Poradnik Zdrowie - Mandarynki - właściwości i wartości odżywcze

Przeczytaj etykietę, zanim zjesz. To może wiele zmienić

Owoce w sklepach pryskane są substancjami chemicznymi, które mają na celu zachowanie ich świeżości na dłużej. Ponadto cytrusy pryskane są również środkami grzybobójczymi, które w swoim składzie mogą mieć tiabendazol i imazazil. Są to substancje rakotwórcze, które mogą negatywnie wpływać na układ nerwowy lub płodność.

Sylwia Panek apeluje, by czytać etykiety. Bardzo często przy owocach, lub na opakowaniu, pojawiają się informacje na temat zdatności skórki do spożycia.

"Jeśli kupujecie cytrusy luzem, to etykieta jest na kartonie lub skrzynce, w której one leżą. Tam zdarzają się również napisy 'skórka niejadalna'. No ale kto to czyta?" - ostrzega chemiczka.

Specjalistka umieściła w swoim wpisze zdjęcie jednego z produktów, na którym pojawia się informacja o użytych środkach konserwujących.

"Po zbiorze zastosowano środki konserwujące i woskujące: wosk, imazazil, pyrimethanil" - czytamy na opakowaniu.

"Najgorszą ze stosowanych substancji jest chyba IMAZALIL, fungicyd, czyli substancja zabezpieczająca cytrusy przed pleśnią. Niby fajnie, bo mniej ich się psuje, mniej jest wyrzucanych tylko, że ta substancja została zakwalifikowana jako prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi" - podkreśla chemiczka.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Zwykłe mycie nie pomoże. Ekspertka tłumaczy

Opowiedziała, że usunięcie tej substancji ze skórki wcale nie jest takie proste. By to zrobić konieczna była... myjka ultradźwiękowa, która i tak zostawiła ponad połowę imazalilu na owocu.

Mycie za pomocą szczotki czy mocne tarcie wcale nie będzie pomocne. Wówczas wcieramy tylko substancje ze skórki mocniej w jej pory. Także zwykłe mycie z pewnością nie pomoże nam w tej sytuacji.

Jeżeli więc zauważysz na etykiecie cytrusów środki takie jak imazazil, pirimetanil, propiconazol, tiabendazol, nie spożywaj ich skórki ani nie dodawaj jej do wypieków czy herbaty. W pozbyciu się tych substancji nie pomoże nawet dokładne umycie tych owoców. Panek napisała również, że żadna z metod mycia owoców nie była w stanie usunąć nawet połowy substancji szkodliwych ze skórek cytrusów.