Eksperci ostrzegają. Spożywanie cukru jest równie niebezpieczne jak picie alkoholu
Cukier stał się jednym z głównych składników naszej diety, ale czy jest równie uzależniający jak alkohol i nikotyna? Wiele badań sugeruje, że jego wpływ na nasz organizm jest bardzo silny. Przekonaj się, jak cukier oddziałuje na nasz mózg i dlaczego może być groźniejszy, niż myślisz.

Czy cukier powoduje uzależnienie?
Cukier stał się stałym elementem naszej codziennej diety, często spożywamy go w znacznie większych ilościach, niż przypuszczamy. Kojarzymy go przede wszystkim ze słodyczami - ciastkami, batonikami, czekoladą czy kolorowymi napojami.
Jednak cukier znajduje się również w wielu innych artykułach. Znajdziemy go w pieczywie, wędlinach, ketchupie, sosach sałatkowych, gotowych daniach, a nawet w produktach „fit”, takich jak płatki śniadaniowe czy jogurty owocowe. To sprawia, że spożywamy znaczne ilości cukru, nawet jeśli staramy się ograniczać słodycze.
W medycynie używamy słowa „uzależnienie”, aby opisać sytuację, w której chemia mózgu kogoś została zmieniona, aby zmusić go do powtórzenia substancji lub czynności pomimo szkodliwych konsekwencji
- wyjaśnił dr Alan Greene, ekspert ds. zdrowia.
Okazuje się, że spożywanie cukru stymuluje nasz mózg do uwalniania dopaminy - neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Gdy zjemy coś słodkiego, w mózgu aktywowane są te same obszary, które reagują na działanie alkoholu czy nikotyny.

Dopamina sprawia, że po spożyciu cukru czujemy się świetnie, mamy lepszy nastrój i doświadczamy krótkotrwałego przypływu energii. W miarę powtarzania tego zachowania mózg uwalnia mniejsze ilości dopaminy, więc bez zastanowienia sięgamy po większe ilości słodyczy, by poczuć się tak jak kiedyś.
W dłuższej perspektywie takie działanie może prowadzić do wytworzenia nawyku, a w skrajnych przypadkach - uzależnienia od cukru.
Cukier aktywuje receptory opioidowe w naszym mózgu i wpływa na ośrodek nagrody, co prowadzi do kompulsywnych zachowań, pomimo negatywnych konsekwencji, takich jak przyrost masy ciała, bóle głowy, zaburzenia równowagi hormonalnej i inne
- powiedziała Cassie Bjork, założycielka Healthy Simple Life.
Badania na szczurach z Connecticut College wykazały, że ciasteczka oreo aktywują więcej neuronów w ośrodku przyjemności mózgu szczurów niż kokaina.
Uzależnienie zmienia chemię mózgu, powodując objadanie się, pragnienie, objawy odstawienia i uwrażliwienie
- dodała ekspertka.
Niestety problemem jest to, że cukier jest znacznie bardziej rozpowszechniony, dostępny i społecznie akceptowalny niż papierosy czy alkohol, a zatem trudniej go unikać.
Istnieją badania wykazujące, że cukier może stymulować ośrodek przetwarzania nagrody w mózgu w sposób, który naśladuje to, co widzimy w przypadku niektórych narkotyków rekreacyjnych
- wyjaśnił Andy Bellatti, dyrektor strategiczny Dietitians for Professional Integrity.
Eksperci są przekonani, że uzależnienie od cukru jest możliwe i dotyczy wielu osób w różnym wieku.
To nie jest nawyk. To uzależnienie. I każdy, kto mówi: „Och, wiesz, mam okropną słabość do słodyczy”, to jest uzależnienie od cukru. Cukier uzależnia tak samo jak alkohol, nikotyna, kokaina, amfetamina, heroina, zakupy, hazard, media społecznościowe, pornografia internetowa. Wszystkie te rzeczy stymulują ten sam obszar mózgu zwany ośrodkiem nagrody, jądrem półleżącym. Wszystko, co powoduje uwalnianie dopaminy jest, w skrajnym przypadku, uzależniające
- podkreślił endokrynolog dr Robert Lustig.
Czy da się unikać cukru?
Cukier występuje naturalnie, np. w owocach, sokach lub miodzie, ale może być też dodany do żywności lub napojów. Wówczas na etykiecie pojawia się pod nazwami, takimi jak glukoza, syrop kukurydziany, brązowy cukier, dekstroza, maltoza czy sacharoza.
W Stanach Zjednoczonych dodane cukry stanowią 14 procent dziennego spożycia kalorii przeciętnej osoby. Większość z nich pochodzi z napojów gazowanych, energetycznych, owocowych, a także słodzonej kawy i herbaty. Kolejnym źródłem są mniej oczywiste produkty, takie jak pieczywo, sosy sałatkowe, batony zbożowe czy fit jogurty.
Potrzebujesz jedzenia, aby przeżyć i myślę, że nierealne jest myślenie, że będziesz w stanie całkowicie „odstawić” cukier”
- powiedział trener Alex Caspero.
Unikanie cukru w dzisiejszym świecie jest bardzo trudne, ale zdecydowanie można ograniczyć jego ilość. Najważniejsze jest zrezygnowanie z jedzenia przetworzonych produktów, takich jak gotowe sosy, napoje, wędliny czy przekąski.
Kluczem jest czytanie etykiet i zwracanie uwagi na skład produktów, bo cukier często ukrywa się pod różnymi nazwami, jak syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza czy maltoza.
Warto też wybierać naturalne i nieprzetworzone produkty - świeże warzywa, owoce, kasze, ryż czy orzechy. Przygotowując posiłki samodzielnie mamy większą kontrolę nad tym, co trafia na nasz talerz.
Mając to na uwadze, ludzie muszą zrozumieć, na czym polega problem. Muszą zrozumieć różnicę między przetworzoną żywnością a prawdziwą żywnością. A różnica polega na tym, że przetworzona żywność ma dużo cukru, mało błonnika. Dużo cukru dla smaku, mało błonnika dla trwałości
- wyjaśnił endokrynolog dr Robert Lustig.
Wybór zależy tylko i wyłącznie od nas.
Prawdziwe jedzenie działa. Przetworzone jedzenie nie. Przetworzona żywność zabija z powodu tych problemów. I moglibyśmy naprawić to jutro, gdybyśmy chcieli. Problem polega na tym, że cukier uzależnia. Ludzie nie chcą
- podsumował ekspert.