Etykiety na produktach spożywczych: jakich informacji szukać na opakowaniach?

2013-06-25 15:15

Po co czytać etykiety? Aby zapobiec nadmiarowi lub niedoborm składników mineralnych w organizmie. Czy wiesz, kiedy informacje o zawartości składników mineralnych w produkcie muszą znaleźć się na etykiecie, a kiedy nie? Pamiętaj, że informacja o nich zależy od ilości zawartych w produkcie witamin.

Etykiety na produktach spożywczych: jakich informacji szukać na opakowaniach?
Autor: Photos.com Etykiety na produktach spożywczych: jakich informacji szukać na opakowaniach?

Dlaczego warto czytać etykiety?

Korzystanie z produktów wysoko przetworzonych, łatwych do przygotowania, ale o niższej wartości odżywczej, może spowodować, że przyjmowanie witamin i składników mineralnych jest niewystarczające. Z drugiej strony, nieświadome lub niekontrolowane wprowadzanie do diety produktów wzbogaconych o te składniki może spowodować nadmierne ich spożycie. W związku z tym rekomendowane jest zwracanie szczególnej uwagi na zawartość witamin i substancji mineralnych w produktach spożywczych.

Kiedy konieczne jest podawanie ilości witamin i minerałów w produkcie?

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r., takie informacje mogą być dobrowolnie zamieszczane na etykietach produktów. Wyjątek stanowią produkty, na etykietach których umieszczono oświadczenie żywieniowe bądź zdrowotne oraz produkty z dodatkiem witamin i składników mineralnych – wówczas podawanie informacji o zawartości tych składników jest obowiązkowe.

Zawartość witamin i składników mineralnych może być deklarowana wówczas, gdy są one obecne w produkcie w znaczącej ilości, tj.

  • 15% referencyjnych wartości spożycia zawartych w 100 g lub 100 ml w przypadku produktów innych niż napoje,
  • 7,5% referencyjnych wartości spożycia zawartych w 100 ml napojów,
  • 15% referencyjnych wartości spożycia w przeliczeniu na porcję, jeżeli opakowanie zawiera wyłącznie jedną porcję.

Informacje, które powinny znaleźć się na etykiecie

Zawartość witamin i składników mineralnych podaje się liczbowo w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Oprócz wartości liczbowej musi się znaleźć wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Dodatkowo może być podana informacja o zawartości witamin i składników mineralnych w przeliczeniu na:

  • ilość produktu przeznaczoną do jednorazowego spożycia zgodnie z informacją podaną na etykiecie,
  • jedną porcję, o ile określona jest liczba porcji w opakowaniu,
  • produkt po przygotowaniu, pod warunkiem, że w oznakowaniu została podana dokładna instrukcja przygotowania do spożycia.

Tekst opracowany na podstawie materiałów dr Anny Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia.

Instytut Żywności i Żywienia