Fasolka szparagowa – właściwości i wartości odżywcze, kalorie

2020-07-27 11:31

Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jest szczególnie polecana cukrzykom i kobietom w ciąży. Jakie właściwości i wartości odżywcze ma szparagówka? Ile ma kalorii?

Fasolka szparagowa – właściwości i wartości odżywcze, kalorie
Autor: thinkstockphotos.com Fasolka szparagowa – właściwości i wartości odżywcze, kalorie

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Jej właściwości i wartości odżywcze były doceniane już w Ameryce Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat.

Fasolka szparagowa została sprowadzona do Europy przez hiszpańskich żeglarzy i już pod koniec XVI wieku stała się popularnym warzywem we Francji. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.

Spis treści

  1. Fasolka szparagowa - żółta czy zielona?
  2. Fasolka szparagowa - właściwości
  3. Fasolka szparagowa a cukrzyca
  4. Fasola szparagowa zielona - kalorie i wartości odżywcze

Fasolka szparagowa - żółta czy zielona?

W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku.

Czym jeszcze różnią się obie odmiany szparagówki? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

Fasolka szparagowa - właściwości

  • Ma działanie przeciwnowotworowe

Zielone ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A.

Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

  • Wspomaga trawienie

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami, może włączyć fasolkę do diety.

Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

  • Obniża poziom cholesterolu

Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.

Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza trójglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

  • Wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki zawartości witaminy C szparagówka wzmacnia układ odpornościowy, który w organizmie jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, w tym chorób nowotworowych.

Poza tym świeża fasolka zawiera aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.

  • Wspomaga leczenie artretyzmu

Ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspomagają leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej, a także chorób nerek i pęcherza moczowego. Ponadto szparagówka stymuluje prawidłowy przepływ moczu, co z kolei pomaga organizmowi szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.

  • Łagodzi objawy PMS i menopauzy

Witamina K pomaga stymulować krzepliwość krwi, dlatego fasolka zmniejsza krwawienie podczas menstruacji. Może również pomóc w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i złagodzić jego objawy, takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju.

Dodatkowo fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, które występują podczas menopauzy.

  • Wspomaga odchudzanie

Fasolka szparagowa zielona w 100 g zawiera tylko 31 kcal. Wszystko dlatego, że w 90% składa się z wody. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu.

  • Polecana dla dzieci i kobiet w ciąży

Witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, co zapobiega utracie gęstości kości. Ponadto białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie, w związku z tym można nią zastąpić drób czy wołowinę, np. w jadłospisie małego dziecka, które potrzebuje zbilansowanej diety, by zdrowo rosnąć.

Szparagówka, szczególnie odmiana zielona, jest bogata w kwas foliowy. Dlatego zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej.

Fasolka szparagowa a cukrzyca

Szparagówka ma niski indeks glikemiczny (IG 15). Zawarte w szparagówce białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie - nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć.

Te właściwości są szczególnie ważne we wczesnej fazie choroby.

Fasola szparagowa zielona - kalorie i wartości odżywcze

Wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 31 kcalBiałko ogółem - 1.83 gTłuszcz - 0.22 gWęglowodany -  6.97 g (w tym cukry proste 3.26)Błonnik - 2.7 gWitaminyWitamina C – 12.2 mgTiamina – 0.082 mgRyboflawina – 0.104 mgNiacyna - 0.734 mgWitamina B6  - 0.141 mgFoliany -  33 µgWitamina A – 690 IUWitamina E – 0.41 mgWitamina K - 43.0 µgMinerałyWapń – 37 mgŻelazo - 1.03 mg Magnez - 25 mgFosfor - 38 mg Potas - 211 mgSód – 6 mg Cynk - 0.24 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Czytaj też:

Ważne

Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie