Graviola kontra nowotwory. Czy ten owoc może wspomagać walkę z rakiem?

2025-01-10 15:43

Graviola, owoc w grubej zielonej skórce, smakuje w zależności od odmiany, jak ananasy, kokosy, banany, owoce cytrusowe lub truskawki. Jednak to nie smak, a potencjalne właściwości przyciągają do tego owocu. Sądzi się, że graviola może mieć silnie przeciwnowotworowe działanie. Sprawdzamy, jakie są właściwości gravioli, jej zalety i wady.

Graviola a nowotwory. Czy ten owoc może wspomagać walkę z rakiem?
Autor: GettyImages Graviola a nowotwory. Czy ten owoc może wspomagać walkę z rakiem?

Spis treści

  1. Graviola - co to? Jaki smak ma graviola?
  2. Co jeść, by uniknąć raka? Zobacz [#TOWIDEO]
  3. Graviola - wpływ na nowotwory 
  4. Graviola na raka? Właściwości antynowotworowe gravioli
  5. Tabletki z graviolą na raka - nie daj się nabrać!
  6. Graviola - wartości odżywcze, minerały i witaminy w 100 g
  7. Graviola - właściwości zdrowotne
  8. Graviola może wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi
  9. Graviola może łagodzić stany zapalne i zmniejszać ból
  10. Graviola może pomóc w chorobie wrzodowej
  11. Graviola może wzmacniać odporność i pomóc zwalczać wirusy
  12. GRAVIOLA na raka? Właściwości lecznicze soku i owocu gravioli
  13. Graviola - skutki uboczne
  14. Graviola - przeciwwskazania

Graviola - co to? Jaki smak ma graviola?

Graviola, znana także jako flaszowiec miękkociernisty lub guanábana, to wiecznie zielone drzewo, które rośnie m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. W tej części świata docenia się właściwości lecznicze owocu i innych części rośliny - liści, kory czy korzeni.

W medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej graviola znalazła zastosowanie jako środek przeciw pasożytom, na biegunkę, gorączkę, schorzenia wątroby, reumatyzm, uspokojenie, obniżenie poziomu ciśnienia i wiele innych dolegliwości.

Wszechstronne działanie gravioli przykuło uwagę naukowców, którzy zaczęli przeprowadzać nad nią badania już w latach 40. XX w. Jakie właściwości ma graviola?

  • właściwości przeciwzapalne,
  • właściwości przeciwbólowe,
  • właściwości przeciwwirusowe,
  • może zmniejszać ryzyko rozwoju wrzodów,
  • może sprzyjać obniżeniu poziomu cukru
  • może sprzyjać obniżeniu poziomu ciśnienia

Jednak graviola stała się najbardziej znana wtedy, gdy wykazano, że zawarte w niej składniki mogą zwalczać komórki nowotworowe. Wówczas przez niektórych graviola szybko została okrzyknięta "lekiem na raka". Czy słusznie?

Co jeść, by uniknąć raka? Zobacz [#TOWIDEO]

Co jeść, aby uniknąć raka?

Graviola - wpływ na nowotwory 

Mimo wyników badań, które sugerują przeciwnowotworowe działanie gravioli, na podstawie dotychczasowych ustaleń nie można stwierdzić, że graviola jest lekiem na raka, podkreślają specjaliści z Cancer Research UK.

- W testach laboratoryjnych ekstrakty z gravioli mogą zabijać niektóre rodzaje raka wątroby i piersi, które są oporne na działanie chemioterapeutyków. Jednak nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach. W związku z tym nie wiemy, czy graviola może działać jak lek na raka, czy nie.[...] Nie popieramy stosowania gravioli w leczeniu raka.¹

Specjaliści z Cancer Research UK zalecają także zachować ostrożność w stosowaniu tabletek, soku i innych przetworów z gravioli, które są sprzedawane w internecie jako środki zwalczające nowotwory.

Podsumowując - dostępne dowody naukowe nie potwierdzają, że graviola może leczyć raka. Dotychczasowe badania są obiecujące, ale konieczne są dalsze obserwacje, aby dowiedzieć się, czy takie same efekty roślina daje u ludzi.

Dopóki testy kliniczne na ludziach nie potwierdzą jednoznacznie, że graviola ma właściwości lecznicze, roślina może być traktowana jedynie jako suplement diety.

Graviola na raka? Właściwości antynowotworowe gravioli

Naukowcy znaleźli w gravioli związki o nazwie acetogeniny annonaceowe, które w badaniach laboratoryjnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. 

Z badań naukowców z Purdue University (Indiana, USA) wynika bowiem, że acetogeniny annonaceowe mogą mieć działanie antynowotworowe silniejsze niż niektóre chemioterapeutyki stosowane w przypadku raka piersi opornego na ich działanie. Jednak nie określono, jak realnie skuteczne mogą być acetogeniny.

Badacze z University of Malaya w Kuala Lumpur (Malezja) wykazali, że ekstrakt z liści gravioli może sprzyjać zahamowaniu namnażania się komórek raka płuc. Udało im się także ustalić, że potencjalnie ten ekstrakt może też sprzyjać zwalczaniu komórki raka jelita grubego.

Natomiast zdaniem specjalistów z Ghany wyciągi z tej rośliny mogą być pomocne w walce z rakiem prostaty. Z kolei amerykańscy naukowcy z University of Nebraska Medical Center Omaha sugerują, że graviola możę stać się obiecującym środkiem przeciwdziałającym rozwojowi raka trzustki. Poza tym sądzi się, że graviola może działać pomocniczo w przypadku raka wątroby i niektórych nowotworów skóry.

W testach laboratoryjnych wykazano, że wyciągi z gravioli mogą zwalczać komórki raka płuc, jelita grubego, prostaty, wątroby, trzustki i skóry. Jednak nie potwierdzono tej tezy w badaniach na ludziach.

Ważne

Tabletki z graviolą na raka - nie daj się nabrać!

Doniesienia o antynowotworowych właściwościach gravioli próbują wykorzystać oszuści. W internecie można znaleźć oferty tabletek z wyciągiem z gravioli, które mają leczyć raka. Ich ceny są bardzo wysokie, a zawartość gravioli znikowa, podobnie jak wpływ na zdrowie. 

Warto wiedzieć

Graviola - wartości odżywcze, minerały i witaminy w 100 g

  • Wartość energetyczna - 66 kcal
  • Białko ogółem - 1.00 gTłuszcz - 0.30 g
  • Węglowodany - 16.84 g (w tym cukry proste 13.54)
  • Błonnik - 3.3 g
  • Witamina C – 20.6 mg
  • Tiamina – 0.070 mg
  • Ryboflawina – 0.050 mg
  • Niacyna - 0.900 mg
  • Witamina B6  - 0.059 mg
  • Kwas foliowy -  14 µg
  • Witamina A – 2 IU
  • Witamina E – 0.08 mg
  • Witamina K - 0.4 µg
  • Wapń – 14 mg
  • Żelazo - 0.60 mg
  • Magnez - 21 mg
  • Fosfor - 27 mg
  • Potas - 278 mg
  • Sód – 14 mg
  • Cynk - 0.10 mg
  • Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Graviola - właściwości zdrowotne

Mimo że doniesienia o właściwościach przeciwnowotworowych gravioli pozostają niepotwierdzone, te owoce mają pewne zalety dla zdrowia. Oczywiście, żeby odczuwać korzystny wpływ gravioli na zdrowie, niezbędna jest na co dzień zbilansowana zdrowa dieta. 

Graviola może wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi

W medycynie naturalnej Kamerunu (Środkowa Afryka) graviolę od dawna wykorzystuje się w przebiegu cukrzycy

Badania na szczurach, u których cukrzyca została wywołana w sposób sztuczny, dowiodły, że ekstrakt z liści gravioli rzeczywiście ma właściwości przeciwcukrzycowe, gdyż obniża poziom glukozy we krwi i działa ochronnie na komórki beta trzustki, które wydzielają insulinę.

Jednak takie działanie wykazywał tylko u chorych gryzoni. U zdrowych szczurów nie otrzymano podobnych wyników.

Graviola może łagodzić stany zapalne i zmniejszać ból

Ekstrakty z owoców gravioli mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą ból - przekonują naukowcy z University of Lagos w Nigerii. Wyciągi z tego egzotycznego owocu ich zdaniem hamują aktywność enzymu cyklooksygenazy (COX) i enzymu COX-2, które biorą udział w syntezie przekaźników pobudzających receptory bólowe.

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Brazylii. W przebiegu ich badań etanolowe wyciągi z liści gravioli, które zostały podane zwierzętom doustnie, zredukowały liczbę skurczów brzucha o 14,42 proc. (przy dawce 200 mg/kg) i o 41,41 proc. (przy dawce 400 mg/kg).

Graviola może pomóc w chorobie wrzodowej

Malezyjscy badacze w testach na szczurach wykazali, że wyciąg z liści gravioli może zapobiegać chorobie wrzodowej. Podzielili oni gryzonie na dwie grupy - jedna otrzymała wyciąg z rośliny, a drugiej podano omeprazol - lek powszechnie stosowany w chorobie wrzodowej.

U szczurów, którym podano ekstrakt z gravioli, zauważono znaczący wzrost poziomu prostaglandyn (E2) - substancji, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka - oraz aktywności antyoksydacyjnej.

Prostaglandyny to hormony, które pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Wywołują stan zapalny (gdy dojdzie do uszkodzenia tkanki), czego skutkiem jest pojawienie się bólu i nadwrażliwości chorego lub uszkodzonego miejsca, odpowiadają za skurcze mięśni, hamują zlepianie się płytek krwi i obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę nerek i układu pokarmowego.

W tym ostatnim przypadku zwiększają wydzielanie śluzu żołądkowego (co ma ogromne znaczenie ochronne właśnie w chorobie wrzodowej).

Ponadto graviola jest bogata w błonnik, co sprawia, że sprzyja zdrowemu trawieniu. Niemniej jej nadmiar może niekorzystnie oddziaływać na organizm. Poniżej przeczytasz o przeciwwskazaniach do spożywania gravioli. 

Graviola może wzmacniać odporność i pomóc zwalczać wirusy

Graviola może pomóc wzmacniać odporność organizmu, zapobiec infekcji, a gdy już dojdzie do jej rozwoju, pomoże zwalczyć chorobotwórcze patogeny. Na podstawie doświadczeń badacze sugerują, że graviola potrafi poradzić sobie z wieloma chorobotwórczymi drobnoustrojami, nawet z wirusem opryszczki.

Graviola to bogate źródło antyoksydantów. Dlatego warto sięgać po graviolę, żeby spowolnić procesy starzenia, co można zyskać dzięki jej przeciwutleniającym właściwościom. Bogactwo antyoksydantów w gravioli to również wsparcie dla układu odpornościowego. Ponadto sądzi się, że antyoksydanty mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów, chorób metabolicznych i cywilizacyjnych. 

GRAVIOLA na raka? Właściwości lecznicze soku i owocu gravioli

Ważne

Graviola - skutki uboczne

Z badań wynika, że toksyczne związki zawarte w gravioli mogą powodować niekorzystne zmiany w układzie nerwowym, wywołując objawy podobne do tych, które pojawiają się w przebiegu choroby Parkinsona (m.in. zaburzenia ruchu), jeśli jest spożywana w zbyt dużych ilościach.² Ekstrakty z gravioli mogą mieć neurotoksyczne działanie.  

Bogactwo błonnika może powodować przy nadmiernym spożyciu gravioli dolegliwości żołądkowe, biegunki, nudności. Nie zaleca się spożywania gravioli lub ekstraktów z nich osobom, które zażywają leki, ponieważ może dochodzić do interakcji lub zaburzeń wchłaniania. 

Graviola - przeciwwskazania

Gravioli i przetworów na jej bazie nie powinny przyjmować osoby:

  • cierpiące na niskie ciśnienie krwi lub biorące leki na nadciśnienie (graviola może wzmagać ich działanie)
  • przyjmujące leki na cukrzycę (może wzmagać ich działanie)
  • zmagające się z chorobą Parkinsona (gdyż może nasilić jej objawy)
  • z chorobami nerek i wątroby
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • osoby, u których po spożyciu wystąpiły objawy alergii, nadwrażliwości lub niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego

CZYTAJ TEŻ:

To ci się przyda

Graviola - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić owoce gravioli?

Graviolę można spożywać na surowo. Wystarczy przepołowić owoc na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Można z niej także wycisnąć sok i dosłodzić miodem z tego owocu - tak robią mieszkańcy Ameryki Łacińskiej. Miąższ gravioli może być bazą różnych deserów i przetworów, np. dżemów czy konfitur.

W naszym kraju nie jest łatwo dostać owoce gravioli. Najczęściej są one dostępne w postaci soku. Ponadto dostępne są suplementy diety w postaci kapsułek z ekstraktem z gravioli.

Należy jednak mieć na uwadze fakt, że obowiązujące w Polsce przepisy nie regulują kwestii produkcji suplementów tak, jak leków. W praktyce oznacza to, że rzeczywista zawartość danej kapsułki może pozostać nieokreślona. 

Poradnik Zdrowie Google News
Autor: