Graviola - właściwości i zastosowanie

2019-08-30 13:31

Graviola i jej właściwości lecznicze najbardziej są znane w Ameryce Łacińskiej, skąd pochodzi. Jednak coraz częściej znajduje zastosowanie w innych krajach świata. Graviola jest bowiem promowana jako lek na raka - podobno zwalcza 12 typów nowotworów i działa 10 000 razy silniej niż chemioterapia. Czy badania naukowe potwierdzają te właściwości?

Spis treści

  1. Graviola na raka? Właściwości antynowotworowe gravioli
  2. Co jeść, by uniknąć raka? Zobacz [#TOWIDEO]
  3. Graviola - właściwości zdrowotne
  4. Graviola - przeciwwskazania

Graviola, znana także jako flaszowiec miękkociernisty lub guanábana, to wiecznie zielone drzewo, które rośnie m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. W tej części świata docenia się właściwości lecznicze owocu i innych części rośliny - liści, kory czy korzeni.

W medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej graviola znalazła zastosowanie jako środek przeciw pasożytom, na biegunkę, gorączkę, schorzenia wątroby, reumatyzm, uspokojenie, obniżenie poziomu ciśnienia i wiele innych dolegliwości.

Wszechstronne działanie gravioli przykuło uwagę naukowców, którzy zaczęli przeprowadzać nad nią badania już w latach 40. XX w. Odkryto, że graviola ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, zapobiega wrzodom, obniża poziom cukru i ciśnienia oraz zwalcza wirusy.

Jednak graviola stała się najbardziej znana wtedy, gdy wykazano, że zawarte w niej składniki mogą zwalczać komórki nowotworowe. Wówczas przez niektórych graviola szybko została okrzyknięta lekiem na raka. Czy słusznie?

Graviola na raka? Właściwości antynowotworowe gravioli

Naukowcy znaleźli w gravioli związki o nazwie acetogeniny annonaceowe, które w badaniach laboratoryjnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Podobno dzięki tym związkom graviola działa na 12 typów nowotworów i jest 10 000 razy silniejsza niż chemioterapia.

Z badań naukowców z Purdue University (Indiana, USA) wynika bowiem, że acetogeniny annonaceowe mają działanie antynowotworowe silniejsze niż chemioterapeutyki stosowane w przypadku raka piersi opornego na ich działanie. Jednak nie określili, ile razy silniejsze są acetogeniny.

Rak piersi jest jednym z kilku nowotworów, które w badaniach laboratoryjnych zwalcza graviola. Badacze z University of Malaya w Kuala Lumpur (Malezja) wykazali, że ekstrakt z liści gravioli hamuje namnażanie się komórek raka płuc. Udało im się także ustalić, że może on zwalczać komórki raka jelita grubego.

Natomiast zdaniem specjalistów z Ghany wyciągi z tej rośliny potrafią walczyć z rakiem prostaty. Z kolei amerykańscy naukowcy z University of Nebraska Medical Center Omaha dowiedli, że graviola jest obiecującym środkiem na raka trzustki. Poza tym wykazano, że graviola może pomóc w przypadku raka wątroby i skóry.

W testach laboratoryjnych wykazano, że wyciągi z gravioli mogą zwalczać komórki raka płuc, jelita grubego, prostaty, wątroby, trzustki i skóry. Jednak nie potwierdzono tej tezy w badaniach na ludziach.

Jednak na podstawie dotychczasowych badań nie można stwierdzić, że graviola jest lekiem na raka, przekonują specjaliści z Cancer Research UK.

- W testach laboratoryjnych ekstrakty z gravioli mogą zabijać niektóre rodzaje raka wątroby i piersi, które są oporne na działanie chemioterapeutyków. Jednak nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach. W związku z tym nie wiemy, czy graviola może działać jak lek na raka, czy nie.[...] Nie popieramy stosowania gravioli w leczeniu raka.¹

Specjaliści z Cancer Research UK zalecają także zachować ostrożność w stosowaniu tabletek, soku i innych przetworów z gravioli, które są sprzedawane w internecie jako środki zwalczające nowotwory.

Podsumowując - dostępne dowody naukowe nie potwierdzają, że graviola może leczyć raka. Dotychczasowe badania są obiecujące, ale konieczne są dalsze obserwacje, aby dowiedzieć się, czy takie same efekty roślina daje u ludzi.

Dopóki testy kliniczne na ludziach nie potwierdzą jednoznacznie, że graviola ma właściwości lecznicze, roślina może być traktowana jedynie jako suplement diety.

Co jeść, by uniknąć raka? Zobacz [#TOWIDEO]

Co jeść, aby uniknąć raka?
Ważne

Tabletki z graviolą na raka - nie daj się nabrać!

Doniesienia o antynowotworowych właściwościach gravioli próbują wykorzystać oszuści. W internecie można znaleźć oferty tabletek z wyciągiem z gravioli, które mają leczyć raka. Ich ceny są bardzo wysokie.

Niestety, często w ich składzie można znaleźć jedynie witaminy z dodatkiem niewielkiej ilości tego owocu. Jeśli decydujesz się na suplementację, kupuj tabletki w aptekach. Ich cena waha się od ok. 30 do nawet 100 zł. Z kolei sok z owoców gravioli (500 ml) kosztuje od ok. 30 do ok. 60 zł.

Warto wiedzieć

Graviola - wartości odżywcze

w 100 gWartość energetyczna - 66 kcalBiałko ogółem - 1.00 gTłuszcz - 0.30 gWęglowodany - 16.84 g (w tym cukry proste 13.54)Błonnik - 3.3 gWitaminyWitamina C – 20.6 mgTiamina – 0.070 mgRyboflawina – 0.050 mgNiacyna - 0.900 mgWitamina B6  - 0.059 mgKwas foliowy -  14 µgWitamina A – 2 IUWitamina E – 0.08 mgWitamina K - 0.4 µgMinerałyWapń – 14 mgŻelazo - 0.60 mg Magnez - 21 mgFosfor - 27 mg Potas - 278 mgSód – 14 mg Cynk - 0.10 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Graviola - właściwości zdrowotne

W medycynie naturalnej Kamerunu (Środkowa Afryka) graviolę od dawna wykorzystuje się w przebiegu cukrzycy. Naukowcy z tego miasta postanowili więc sprawdzić, czy graviola rzeczywiście może pomóc diabetykom.

Badania na szczurach, u których cukrzyca została wywołana w sposób sztuczny, dowiodły, że ekstrakt z liści gravioli rzeczywiście ma właściwości przeciwcukrzycowe, gdyż obniża poziom glukozy we krwi i działa ochronnie na komórki beta trzustki, które wydzielają insulinę.

Jednak takie działanie wykazywał tylko u chorych gryzoni. U zdrowych szczurów nie otrzymano podobnych wyników.

  • łagodzi stan zapalny i zmniejsza ból

Ekstrakty z owoców gravioli mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą ból - przekonują naukowcy z University of Lagos w Nigerii. Wyciągi z tego egzotycznego owocu hamują aktywność enzymu cyklooksygenazy (COX) i enzymu COX-2, które biorą udział w syntezie przekaźników pobudzających receptory bólowe.

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Brazylii. W przebiegu ich badań etanolowe wyciągi z liści gravioli, które zostały podane zwierzętom doustnie, zredukowały liczbę skurczów brzucha o 14,42 proc. (przy dawce 200 mg/kg) i o 41,41 proc. (przy dawce 400 mg/kg).

  • może pomóc w chorobie wrzodowej

Malezyjscy badacze w testach na szczurach wykazali, że wyciąg z liści gravioli może zapobiegać chorobie wrzodowej. Podzielili oni gryzonie na dwie grupy - jedna otrzymała wyciąg z rośliny, a drugiej podano omeprazol - lek powszechnie stosowany w chorobie wrzodowej.

U szczurów, którym podano ekstrakt z gravioli, zauważono znaczący wzrost poziomu prostaglandyn (E2) - substancji, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka - oraz aktywności antyoksydacyjnej.

Prostaglandyny to hormony, które pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Wywołują stan zapalny (gdy dojdzie do uszkodzenia tkanki), czego skutkiem jest pojawienie się bólu i nadwrażliwości chorego lub uszkodzonego miejsca, odpowiadają za skurcze mięśni, hamują zlepianie się płytek krwi i obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę nerek i układu pokarmowego.

W tym ostatnim przypadku zwiększają wydzielanie śluzu żołądkowego (co ma ogromne znaczenie ochronne właśnie w chorobie wrzodowej).

  • wzmacnia odporność, zwalcza wirusy

Graviola może pomóc wzmacniać odporność organizmu, zapobiec infekcji, a gdy już dojdzie do jej rozwoju, pomoże zwalczyć chorobotwórcze patogeny. Z badań in vitro wynika, że potrafi poradzić sobie z wieloma chorobotwórczymi drobnoustrojami, nawet z wirusem opryszczki.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Ważne

Graviola - skutki uboczne

Z badań wynika, że toksyczne związki zawarte w gravioli mogą powodować niekorzystne zmiany w układzie nerwowym, wywołując objawy podobne do tych, które pojawiają się w przebiegu choroby Parkinsona (m.in. zaburzenia ruchu), jeśli jest spożywana w zbyt dużych ilościach.²

    Graviola - przeciwwskazania

    Gravioli i przetworów na jej bazie nie powinny przyjmować osoby:

    • cierpiące na niskie ciśnienie krwi lub biorące leki na nadciśnienie (graviola może wzmagać ich działanie)
    • przyjmujące leki na cukrzycę (może wzmagać ich działanie)
    • zmagające się z chorobą Parkinsona (gdyż może nasilić jej objawy)
    • z chorobami nerek i wątroby
    • kobiety w ciąży i karmiące piersią

    CZYTAJ TEŻ:

    To ci się przyda

    Graviola - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić owoce gravioli?

    Graviolę można spożywać na surowo. Wystarczy przepołowić owoc na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Można z niej także wycisnąć sok i dosłodzić miodem z tego owocu - tak robią mieszkańcy Ameryki Łacińskiej. Miąższ gravioli może być bazą różnych deserów i przetworów, np. dżemów czy konfitur.

    W naszym kraju nie jest łatwo dostać owoce gravioli. Najczęściej są one dostępne w postaci soku (cena - ok. 40 zł za 500 ml).

    O autorze
    Monika Majewska - właściwe zdjęcie
    Monika Majewska
    Dziennikarka specjalizująca się w tematyce zdrowotnej, a zwłaszcza obszarach medycyny, ochrony zdrowia i zdrowego odżywiania. Autorka newsów, poradników, wywiadów z ekspertami i relacji. Uczestniczka największej Ogólnopolskiej Konferencji Medycznej "Polka w Europie", organizowanej przez Stowarzyszenie "Dziennikarze dla Zdrowia", a także specjalistycznych warsztatów i seminariów dla dziennikarzy realizowanych przez Stowarzyszenie.