Graviola - właściwości i zastosowanie
Graviola i jej właściwości lecznicze najbardziej są znane w Ameryce Łacińskiej, skąd pochodzi. Jednak coraz częściej znajduje zastosowanie w innych krajach świata. Graviola jest bowiem promowana jako lek na raka - podobno zwalcza 12 typów nowotworów i działa 10 000 razy silniej niż chemioterapia. Czy badania naukowe potwierdzają te właściwości?
Spis treści
- Graviola na raka? Właściwości antynowotworowe gravioli
- Co jeść, by uniknąć raka? Zobacz [#TOWIDEO]
- Graviola - właściwości zdrowotne
- Graviola - przeciwwskazania
Graviola, znana także jako flaszowiec miękkociernisty lub guanábana, to wiecznie zielone drzewo, które rośnie m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. W tej części świata docenia się właściwości lecznicze owocu i innych części rośliny - liści, kory czy korzeni.
W medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej graviola znalazła zastosowanie jako środek przeciw pasożytom, na biegunkę, gorączkę, schorzenia wątroby, reumatyzm, uspokojenie, obniżenie poziomu ciśnienia i wiele innych dolegliwości.
Wszechstronne działanie gravioli przykuło uwagę naukowców, którzy zaczęli przeprowadzać nad nią badania już w latach 40. XX w. Odkryto, że graviola ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, zapobiega wrzodom, obniża poziom cukru i ciśnienia oraz zwalcza wirusy.
Jednak graviola stała się najbardziej znana wtedy, gdy wykazano, że zawarte w niej składniki mogą zwalczać komórki nowotworowe. Wówczas przez niektórych graviola szybko została okrzyknięta lekiem na raka. Czy słusznie?
Graviola na raka? Właściwości antynowotworowe gravioli
Naukowcy znaleźli w gravioli związki o nazwie acetogeniny annonaceowe, które w badaniach laboratoryjnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Podobno dzięki tym związkom graviola działa na 12 typów nowotworów i jest 10 000 razy silniejsza niż chemioterapia.
Z badań naukowców z Purdue University (Indiana, USA) wynika bowiem, że acetogeniny annonaceowe mają działanie antynowotworowe silniejsze niż chemioterapeutyki stosowane w przypadku raka piersi opornego na ich działanie. Jednak nie określili, ile razy silniejsze są acetogeniny.
Rak piersi jest jednym z kilku nowotworów, które w badaniach laboratoryjnych zwalcza graviola. Badacze z University of Malaya w Kuala Lumpur (Malezja) wykazali, że ekstrakt z liści gravioli hamuje namnażanie się komórek raka płuc. Udało im się także ustalić, że może on zwalczać komórki raka jelita grubego.
Natomiast zdaniem specjalistów z Ghany wyciągi z tej rośliny potrafią walczyć z rakiem prostaty. Z kolei amerykańscy naukowcy z University of Nebraska Medical Center Omaha dowiedli, że graviola jest obiecującym środkiem na raka trzustki. Poza tym wykazano, że graviola może pomóc w przypadku raka wątroby i skóry.
W testach laboratoryjnych wykazano, że wyciągi z gravioli mogą zwalczać komórki raka płuc, jelita grubego, prostaty, wątroby, trzustki i skóry. Jednak nie potwierdzono tej tezy w badaniach na ludziach.
Jednak na podstawie dotychczasowych badań nie można stwierdzić, że graviola jest lekiem na raka, przekonują specjaliści z Cancer Research UK.
- W testach laboratoryjnych ekstrakty z gravioli mogą zabijać niektóre rodzaje raka wątroby i piersi, które są oporne na działanie chemioterapeutyków. Jednak nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach. W związku z tym nie wiemy, czy graviola może działać jak lek na raka, czy nie.[...] Nie popieramy stosowania gravioli w leczeniu raka.¹
Specjaliści z Cancer Research UK zalecają także zachować ostrożność w stosowaniu tabletek, soku i innych przetworów z gravioli, które są sprzedawane w internecie jako środki zwalczające nowotwory.
Podsumowując - dostępne dowody naukowe nie potwierdzają, że graviola może leczyć raka. Dotychczasowe badania są obiecujące, ale konieczne są dalsze obserwacje, aby dowiedzieć się, czy takie same efekty roślina daje u ludzi.
Dopóki testy kliniczne na ludziach nie potwierdzą jednoznacznie, że graviola ma właściwości lecznicze, roślina może być traktowana jedynie jako suplement diety.
Co jeść, by uniknąć raka? Zobacz [#TOWIDEO]
Tabletki z graviolą na raka - nie daj się nabrać!
Doniesienia o antynowotworowych właściwościach gravioli próbują wykorzystać oszuści. W internecie można znaleźć oferty tabletek z wyciągiem z gravioli, które mają leczyć raka. Ich ceny są bardzo wysokie.
Niestety, często w ich składzie można znaleźć jedynie witaminy z dodatkiem niewielkiej ilości tego owocu. Jeśli decydujesz się na suplementację, kupuj tabletki w aptekach. Ich cena waha się od ok. 30 do nawet 100 zł. Z kolei sok z owoców gravioli (500 ml) kosztuje od ok. 30 do ok. 60 zł.
Graviola - wartości odżywcze
w 100 gWartość energetyczna - 66 kcalBiałko ogółem - 1.00 gTłuszcz - 0.30 gWęglowodany - 16.84 g (w tym cukry proste 13.54)Błonnik - 3.3 gWitaminyWitamina C – 20.6 mgTiamina – 0.070 mgRyboflawina – 0.050 mgNiacyna - 0.900 mgWitamina B6 - 0.059 mgKwas foliowy - 14 µgWitamina A – 2 IUWitamina E – 0.08 mgWitamina K - 0.4 µgMinerałyWapń – 14 mgŻelazo - 0.60 mg Magnez - 21 mgFosfor - 27 mg Potas - 278 mgSód – 14 mg Cynk - 0.10 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Graviola - właściwości zdrowotne
- obniża poziom cukru we krwi
W medycynie naturalnej Kamerunu (Środkowa Afryka) graviolę od dawna wykorzystuje się w przebiegu cukrzycy. Naukowcy z tego miasta postanowili więc sprawdzić, czy graviola rzeczywiście może pomóc diabetykom.
Badania na szczurach, u których cukrzyca została wywołana w sposób sztuczny, dowiodły, że ekstrakt z liści gravioli rzeczywiście ma właściwości przeciwcukrzycowe, gdyż obniża poziom glukozy we krwi i działa ochronnie na komórki beta trzustki, które wydzielają insulinę.
Jednak takie działanie wykazywał tylko u chorych gryzoni. U zdrowych szczurów nie otrzymano podobnych wyników.
- łagodzi stan zapalny i zmniejsza ból
Ekstrakty z owoców gravioli mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą ból - przekonują naukowcy z University of Lagos w Nigerii. Wyciągi z tego egzotycznego owocu hamują aktywność enzymu cyklooksygenazy (COX) i enzymu COX-2, które biorą udział w syntezie przekaźników pobudzających receptory bólowe.
Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Brazylii. W przebiegu ich badań etanolowe wyciągi z liści gravioli, które zostały podane zwierzętom doustnie, zredukowały liczbę skurczów brzucha o 14,42 proc. (przy dawce 200 mg/kg) i o 41,41 proc. (przy dawce 400 mg/kg).
- może pomóc w chorobie wrzodowej
Malezyjscy badacze w testach na szczurach wykazali, że wyciąg z liści gravioli może zapobiegać chorobie wrzodowej. Podzielili oni gryzonie na dwie grupy - jedna otrzymała wyciąg z rośliny, a drugiej podano omeprazol - lek powszechnie stosowany w chorobie wrzodowej.
U szczurów, którym podano ekstrakt z gravioli, zauważono znaczący wzrost poziomu prostaglandyn (E2) - substancji, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka - oraz aktywności antyoksydacyjnej.
Prostaglandyny to hormony, które pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Wywołują stan zapalny (gdy dojdzie do uszkodzenia tkanki), czego skutkiem jest pojawienie się bólu i nadwrażliwości chorego lub uszkodzonego miejsca, odpowiadają za skurcze mięśni, hamują zlepianie się płytek krwi i obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę nerek i układu pokarmowego.
W tym ostatnim przypadku zwiększają wydzielanie śluzu żołądkowego (co ma ogromne znaczenie ochronne właśnie w chorobie wrzodowej).
- wzmacnia odporność, zwalcza wirusy
Graviola może pomóc wzmacniać odporność organizmu, zapobiec infekcji, a gdy już dojdzie do jej rozwoju, pomoże zwalczyć chorobotwórcze patogeny. Z badań in vitro wynika, że potrafi poradzić sobie z wieloma chorobotwórczymi drobnoustrojami, nawet z wirusem opryszczki.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Graviola - skutki uboczne
Z badań wynika, że toksyczne związki zawarte w gravioli mogą powodować niekorzystne zmiany w układzie nerwowym, wywołując objawy podobne do tych, które pojawiają się w przebiegu choroby Parkinsona (m.in. zaburzenia ruchu), jeśli jest spożywana w zbyt dużych ilościach.²
Graviola - przeciwwskazania
Gravioli i przetworów na jej bazie nie powinny przyjmować osoby:
- cierpiące na niskie ciśnienie krwi lub biorące leki na nadciśnienie (graviola może wzmagać ich działanie)
- przyjmujące leki na cukrzycę (może wzmagać ich działanie)
- zmagające się z chorobą Parkinsona (gdyż może nasilić jej objawy)
- z chorobami nerek i wątroby
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
CZYTAJ TEŻ:
- NONI (morwa indyjska) – działanie i właściwości noni
- Owoc kaki czyli persymona - właściwości odżywcze. Jak jeść kaki?
- Koci pazur (vilcacora) - właściwości i zastosowanie zioła z Peru
Graviola - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić owoce gravioli?
Graviolę można spożywać na surowo. Wystarczy przepołowić owoc na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Można z niej także wycisnąć sok i dosłodzić miodem z tego owocu - tak robią mieszkańcy Ameryki Łacińskiej. Miąższ gravioli może być bazą różnych deserów i przetworów, np. dżemów czy konfitur.
W naszym kraju nie jest łatwo dostać owoce gravioli. Najczęściej są one dostępne w postaci soku (cena - ok. 40 zł za 500 ml).