Guru długowieczności zdradził swój sekret. Dzięki temu produktowi spowalnia starzenie
Od wieków ludzkość poszukuje eliksiru młodości i skutecznych sposobów na spowolnienie procesu starzenia. Bryan Johnson, stawiając sobie za cel znalezienie sekretu długowieczności, zaskoczył wiele osób, ujawniając jeden z elementów swojej codziennej rutyny, który ma mu pomóc w zachowaniu młodego wyglądu.

47-letni Bryan Johnson, znany m.in. dzięki dokumentowi "Don't Die: O człowieku, który postanowił żyć wiecznie", cały czas szuka sposobów, by jak najdłużej powstrzymać proces starzenia. W jednym z filmów na YouTube podzielił się swoim sposobem na "oszukanie natury". Zdradził, że przez ostatnie lata codziennie jada czekoladę, by móc zachować młodzieńczy wygląd.
Co je Bryan Johnson? Codziennie sięga po kakao
Jednak trzeba zaznaczyć, że guru wcale nie objada się czekoladkami i batonikami ze sklepu na rogu. Zamiast tego Johnson spożywa codziennie dokładnie odmierzoną dawkę kakao, które jest znane ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych. Milioner wyjaśnia, że kakao ma naprawdę długą listę prozdrowotnych właściwości i jedzenie zdrowej porcji kakao każdego dnia może zdziałać cuda dla mózgu, pamięci długotrwałej, serca i nerwów.
Warto jednak pamiętać, że kakao kakau nierówne. Nie każdy dostępny w sklepie produkt będzie wysokiej jakości. Jak tłumaczy milioner, jeśli chcemy kupić kakao dobrej jakości, musimy zwrócić uwagę na kilka rzecz:
- czy jest to czyste kakao bez żadnych dodatków?
- czy nie zawiera żadnych metali ciężkich?
- czy ma wysoką zawartość flawonoli?
Johnson podzielił się również kilkoma przepisami z wykorzystaniem kakao, które mogą nie tylko pomóc naszemu organizmowi, ale również pysznie smakować.
Czy kakao jest zdrowe? Właściwości odżywcze kako
Kakao jest produktem często wykorzystywanym w kuchni. Tłuszcz kakaowy wykorzystywany jest między innymi w produkcji czekolady. Warto wiedzieć, że 100 gramów sproszkowanego tłuszczu kakaowego dostarcza nam około 250 kcal.
W kakale znajdziemy między innymi kwasy - takie jak oleinowy, linolowy, palmitynowy czy stearynowy. Dostarczy nam ono również substancji przeciwutleniających, witamin (z grupy B, witaminy A oraz E) oraz związków mineralnych, w tym: ogromne ilości magnezu, ale również cynk, potas, wapń, żelazo i fosfor.
Warto również zaznaczyć, że kakao ma bardzo niski indeks gikemiczny - wartości IG wynosi około 20. Oznacza to, że jest to świetny składnik diety dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność.
Kakao w diecie - na co pomaga?
Obecność polifenoli w kakale sprawia, że przypisuje się mu działanie kardioprotekcyjne oraz przeciwmiażdżycowe. Kakao wspiera również funkcje mózgu, równowagę poziomu cukru we krwi, a także wspiera zdrowie skóry.
Flawonoidy będą miały natomiast wpływ na poprawę pamięci. Kakao jako dobre źródło magnezu, wpłynie również pozytywnie na pracę mięśnia sercowego i układu nerwowego.
Co więcej, dostarczy też tryptofanu będącego ważnym elementem w procesie produkcji endorfin odpowiedzialnych za nasze samopoczucie psychiczne i nastrój.
