Idealny deser na czas odchudzania. Te wysokobiałkowe pianki uwielbiają też sportowcy
Nie tylko błonnik przyspiesza przemianę materii. Rola białka w diecie odchudzającej jest bardzo istotna. Dlatego chcąc cieszyć się piękną i smukłą sylwetką warto sięgnąć po pianki proteinowe zamiast zjadać przekąski pełne cukru i sztucznych dodatków. Dodatkowym atutem jest fakt, że można przyrządzić je samodzielnie.
Pianki proteinowe składają się tylko z kilku składników, dlatego są proste w przygotowaniu. Poza tym stanowią pyszne źródło białka, więc warto po nie sięgać, by zwalczyć chęć na podjadanie niezdrowych przekąsek.
Pianki proteinowe na odchudzanie? To tylko kilka składników
Na myśl o piankach do głowy przychodzi popularny produkt dla dzieci. Jednak te proteinowe są zdrowe i różnią się składem. Przede wszystkim można wykonać je z naturalnych składników i ograniczyć ilość cukru. Dzięki temu duża dawka białka wspomaga budowę mięśni i pomaga w odchudzaniu.
W internecie jest wiele przepisów, niektórzy sięgają po jogurt naturalny, inni skyr, a jeszcze inni po zwykłe mleko jako główny składnik. Każdy z nich jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ wiąże się z dużą dawką cennych wartości odżywczych. Kluczowy jest również dodatek w formie żelatyny, natomiast wegetarianie z powodzeniem zastępują ją agarem. Poniższy przepis jest szybki i prosty do odtworzenia, dlatego jeśli masz ochotę spróbować jak smakują pianki proteinowe przygotuj je osobiście.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- łyżeczka żelatyny,
- 3 łyżki wrzątku.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wsyp do kubka i zalej wrzątkiem. Mieszaj dokładnie, aż całkiem się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Jogurt wlej do wysokiego naczynia, dodaj ostudzoną żelatynę. Ubijaj mikserem, aż powstanie puszysta piana. Przełóż do foremek i włóż do lodówki i odstaw na kilka godzin.
- Pianki możesz wykonać również w różnych wersjach smakowych. Dodaj kakao lub ekstrakt waniliowy i ciesz się zdrową przekąską.
Białko odchudza? Cenią go nie tylko sportowcy
Po treningu warto sięgnąć po zdrową porcję białka. Wiedzą o tym wszyscy sportowcy. To najważniejszy składnik budulcowy o dość skomplikowanej budowie. Składa się z 20 aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Stąd sięganie po białko pochodzenia zwierzęcego dostarcza nam wiele korzyści.
Dzięki nim odbudowujemy zużywające się tkanki, utrzymują właściwe pH i są nośnikiem wielu witamin i minerałów. Odgrywają również ważną rolę w procesie odchudzania. To dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie bogatej w błonnik i białko przyspieszamy metabolizm i redukujemy tkankę tłuszczową.
Dodatkowo zjadając wysokobiałkowe przekąski redukujemy chęć podjadania i zatrzymujemy na dłużej uczucie sytości. W ten sposób nie tylko pozbywamy się z czasem nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale również zapobiegamy jej nawrotom, bo uczymy się nowej formy żywienia.