Ile jajek dziennie jeść, żeby szybciej chudnąć? Dietetyczka wskazała konkretną liczbę
Badania wskazują, że jajka mogą wspierać proces odchudzania dzięki wysokiej zawartości białka, które zwiększa uczucie sytości i ogranicza uczucie głodu. Ile jajek warto zjeść dziennie, by wesprze odchudzanie bez obaw o poziom cholesterolu? Na to pytanie odpowiada dietetyczka i specjalistka ds. żywienia Isabela Ramos.
Czy jajka są dobre na odchudzanie?
Jajka to zdrowy i pełnowartościowy produkt, który niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia, np. poprawia pamięć i koncentrację, a także - co wykazały niedawne badania - przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej i zmniejsza uczucie głodu.
Jajka zawierają w sobie duże ilości składników odżywczych, m.in.:
- wzorcowe białko,
- antyoksydanty
- przyzwoite ilości witamin D, E, K, B6,
- wapń
- cynk.
Ile jajek dziennie na odchudzanie?
Dietetyczka Isabela Ramos podkreśla, że jajka przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej i zmniejszają uczucie głodu na wiele godzin.
– Jajka są bogate w białko, które syci i pomaga regulować poziom cukru we krwi, co jest szczególne korzystne dla utraty wagi. Ich spożycie może również obniżyć poziom greliny odpowiedzialnej za uczucie głodu – wyjaśnia.
Jeśli zaczniemy dzień od zjedzenia dwóch jajek, to zmniejszymy apetyt na resztę dnia. W rezultacie spożyjemy mniej kalorii niż zwykle i nie będziemy też odczuwać potrzeby podjadania między posiłkami.
– Zaleca się spożywanie od jednego do dwóch jajek w ciągu dnia. To bezpieczna dawka, która pozytywnie wpłynie na organizm – wskazuje Isabela Ramos.
Dodatkowo dietetyczka podkreśla, że dwa jajka dziennie to optymalna liczba dla przeciętnej dorosłej osoby. Jednak dokładna ilość białka w diecie powinna być dopasowana do płci, wieku, wagi i aktywności fizycznej. Taką dietę można ułożyć we współpracy z dietetykiem.
W jakiej postaci jajka na odchudzanie?
Jajko jest określane potocznie "zabójcą tłuszczu". Jest też nieodzownym składnikiem diety na redukcję masy ciała. W żółtku znajduje się też witamina B12, która jest niezwykle pomocna w walce o szczupłą sylwetkę. Dietetyczka zwraca uwagę, że jajka są zdrowe i warto je jeść, ale w tym wszystkim należy jednak zachować umiar.
Ważny jest też sposób przygotowania jajek. Jajecznica na maśle albo z boczkiem nie będzie równie zdrowa jak jajko ugotowane i podane z dużą ilością warzyw czy pełnoziarnistym pieczywem. Najlepszym sposobem podania jajek w diecie odchudzającej będzie ich ugotowanie na miękko, lub podanie w postaci średnio ściętej jajecznicy. Ważne, by jajecznicę przygotować na zdrowym tłuszczu, wodzie lub parze.
Zdaniem ekspertki kluczowym aspektem w odchudzaniu jest zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta, a nie spożywanie pojedynczych produktów. – Utratę wagi najłatwiej osiągnąć poprzez przestrzeganie zasad diety z deficytem kalorycznym, w której pobór energii jest niższy niż wydatkowana energia. Wchodzą tu w grę podstawowe zasady matematyki – podsumowała.