Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

2019-07-18 14:55

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne? Przede wszystkim należy wiedzieć, z którymi potrawami można je łączyć, a które dodatkowo obciążą układ pokarmowy. Ważna jest również forma, w jakiej spożywa się grzyby (sosy, zupy, marynaty, grzyby smażone, gotowane). Sprawdź, jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne, od którego roku życia można bez obaw podawać grzyby dzieciom i dlaczego nie należy łączyć grzybów z alkoholem.

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?
Autor: Thinkstockphotos.com Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

Spis treści

  1. Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?
  2. Kto powinien zrezygnować z grzybów?
  3. Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów? Tłumaczy transplantolog dziecięcy z Centrum Zdrowia Dziecka, prof. Piotr Kaliciński
  4. Jak najzdrowiej przygotowywać grzyby? Dietetyk odpowiada

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Dzięki nim każdy z nas będzie mógł się delektować niesamowitym smakiem i aromatem grzybów bez obaw o problemy żołądkowe.

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

Grzyby, mimo że są niskokaloryczne (w 90 proc. składają się z wody), zalicza się do produktów ciężkostrawnych. Ściany komórkowe grzybów zawierają bowiem chitynę. Jest to wielocukier, który przypomina celulozę, ale nie jest trawiony przez żołądek człowieka. Ponadto grzyby zawierają dużo białka, które jest słabo rozpuszczane przez kwasy żołądkowe.

Z tego powodu zaleca się dusić grzyby jedynie w sosie własnym, a nie w innych, często ciężkostrawnych. To właśnie sosy, które zawierają śmietanę, zasmażkę i zbyt mało ziół ułatwiających trawienie, takich jak rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby są jeszcze bardziej ciężkostrawne. Ciężkostrawne jest również danie, w którym duszone grzyby są dodatkiem do mięsa.

PRZEPIS NA ZUPĘ Z PRAWDZIWKÓW Z ROZMARYNEM

Najbezpieczniej jeść grzyby, które zostały poddane obróbce termicznej (najlepiej gotowaniu przez ok. 30 minut ). Grzyby można również smażyć. Nie zaleca się spożywać grzybów opiekanych nad ogniskiem ani smażonych na blasze, ponieważ szybko przypalają się, podczas gdy w środku pozostają surowe. A surowe grzyby mogą zawierać niebezpieczne toksyny, które mogą być przyczyną poważniejszych kłopotów z układem pokarmowym.

PRZEPIS NA RISOTTO Z BOROWIKAMI I BORÓWKAMI

Jeśli w jadłospisie główną rolę odgrywają grzyby, pozostałe produkty powinny być lekkostrawne, by dodatkowo nie obciążały żołądka. Należy unikać połączeń grzybów z pokarmami ciężkostrawnymi, takimi jak np. fasola. Lepiej zastąpić je ziemniakami i sałatą.

Ponieważ grzyby długo zalegają w żołądku, nie powinno się jeść ich wieczorem.

Nie przegap:

Na grzyby: jak się przygotować do grzybobrania
Ważne

Nie łącz grzybów z alkoholem!

Nie powinno się łączyć grzybów z alkoholem, ponieważ ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie soków trawiennych, a co za tym idzie - jeszcze dłużej zalega w żołądku.

Najbardziej niebezpieczne jest popicie alkoholu zaraz po zjedzeniu czernidłaka pospolitego. Grzyb ten zawiera koparnynę - substancję, która zatrzymuje proces rozkładu alkoholu etylowego w organizmie, co stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Nie zaleca się spożywania napojów alkoholowych, a także lekarstw zawierających alkohol ok. 2 dni przed i ok. 3 dni po spożyciu grzybów.

Kto powinien zrezygnować z grzybów?

  • osoby uczulone na grzyby
  • osoby zmagające się z chorobami nerek i wątroby
  • osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego
  • osoby starsze
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią

To grzyby jadalne czy trujące? [QUIZ]

Pytanie 1 z 10
Ten grzyb to smardz. Czy jest jadalny?
Zdjęcie
Ważne

Grzybów nie powinno się podawać dzieciom!

Ogólne zalecenia są takie, że grzybów nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. Jednak niektórzy specjaliści uważają, że ta granica wieku powinna zostać przesunięta do lat dziewięciu, a nawet dwunastu. Przypuszcza się, że wątroby dzieci nie są w stanie strawić związków, które są zawarte w grzybach. Ponadto grzyby nie zawierają podstawowych składników odżywczych, np. witamin, w takiej ilości, która zaspokoiłaby potrzeby rozwijających się dzieci. W związku z tym nie ma sensu włączać grzybów do jadłospisu dziecka.

Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów? Tłumaczy transplantolog dziecięcy z Centrum Zdrowia Dziecka, prof. Piotr Kaliciński

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Jak najzdrowiej przygotowywać grzyby? Dietetyk odpowiada

Źródło: x-news.pl/TVN24

Czytaj też: