Jak wzmocnić odporność późną wiosną? Wykorzystaj 5 wyjątkowych napojów

2024-06-05 14:06

Nawracające infekcje i obniżona odporność to nie tylko jesienny problem. Często spotykamy się z tym, że to właśnie późną wiosną przyczepiają się do nas jakieś choroby. Dlatego poza aktywnością fizyczną warto do codziennej diety włączyć naprzemiennie 5 zdrowych napojów.

Jak wzmocnić odporność późną wiosną? Wykorzystaj 5 wyjątkowych napojów
Autor: Fot. Getty Images

Układ odpornościowy potrzebuje wsparcia nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale my dość często o tym zapominamy. Oczywiście, wiosną czy latem mając stały dostęp do słońca i dużej dawki witaminy D oraz świeżych warzyw i owoców, łatwiej zachować zdrowie. Niestety należy pamiętać, że choćby z powodu nadmiernego stresu nasza odporność jest nieustannie poddawana próbie.

W formie 24: dieta wzmacniająca odporność

Napoje na odporność. Niektóre propozycje mogą zaskoczyć

Myśląc o naturalnym wzmacnianiu odporności, pierwsze skojarzenia mogą łączyć się z warzywnymi lub owocowymi koktajlami. Tym razem jednak mamy nieco inne propozycje, a część z nich może zaskoczyć niejedną osobę.

Warto zacząć od podstaw, otóż na naszą odporność w dużej mierze wpływa stan mikrobiomu. Dlatego chcąc wzmocnić organizm i uchronić go przed infekcjami, warto solidnie przyjrzeć się diecie. 

Pomocnym napojem, który wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, jest zwykły kefir. Tak, wbrew pozorom jest wyjątkowo cenny, nie tylko dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów, ale przede wszystkim dostarczyć naturalnych probiotyków. Już w jednej szklance znajdziemy sporą dawkę bakterii Lactobacillus i Bifidobacteria.

Pamiętajmy również o kiszonkach. Sok z kiszonej kapusty, lub sok z kiszonych ogórków, a najlepiej domowej roboty dostarczy kwasu mlekowego, który bardzo pozytywnie wpływa na jelita i wzmacnia odporność.

Te dwa soki wzmocnią odporność na wiosnę. Mają wiele cennych właściwości

Soki, pyszne bogactwo witamin i minerałów. Łączy je jedno, a mianowicie dawka witaminy C, której najwięcej jest cytrusach, dlatego dla wzmocnienia odporności warto sięgać po sok z pomarańczy lub grejpfrutów. Badania opublikowane na łamach Frontiers in Immunnology wskazują, że dostarczanie do organizmu witaminy C oraz kwasu foliowego podtrzymuje integralność barier immunologicznych. 

Dzięki temu chronimy wiele komórek, w tym te określane mianem “naturalnych zabójców”, czyli komórki NK. To one wytwarzając cytokiny, angażują inne komórki układu odpornościowego, chroniąc organizm przed różnymi chorobami.

Jednak nie tylko cytrusy mają tak dobry wpływ na odporność. Kolejnym przykładem jest sok z pomidorów, w którym znajduje się nie tylko duża dawka witaminy C, ale również cenny likopen. Ten silny przeciwutleniacz spowalnia procesy starzenia, chroni przed rakiem i wspomaga zwalczanie stanów zapalnych. Dlatego tak ważne jest to, by wypijać sok z pomidorów lub zjadać zupę pomidorową w trakcie przeziębienia czy problemów z odpornością.

Ostatnią propozycją jest woda z imbirem. Można ją pić również w połączeniu z cytryną, czy plastrem pomarańczy. Przypominamy, że nasz organizm nieustannie potrzebuje wody, by wszystkie poszczególne narządy mogły pracować właściwie. 

Poza tym, kiedy pijemy za mało, nie przyswajamy odpowiedniej dawki składników odżywczych, a błony śluzowe nosa, czy gardła nie są w stanie właściwie chronić nas przed patogenem, choć to ich główna rola. A zatem dobrym rozwiązaniem jest połączenie wody z plastrem cytrusa, a każdego dnia pić coś innego korzystając naprzemiennie z naszych propozycji.