Jedna kromka może zawierać więcej soli niż frytki z McDonald's. Eksperci ostrzegają
Chleb tostowy nie jest zbyt sycący, a po jego spożyciu głód można poczuć zdecydowanie szybciej niż w przypadku zwykłego chleba. Jak donoszą badania, jego jedna kromka może zawierać więcej soli od porcji frytek ze znanej, amerykańskiej sieci restauracji fast food. Naukowcy wskazali, o jakie produkty dokładnie chodzi.
Chleb tostowy cieszy się dużą popularnością. Można z niego zrobić chrupiące zapiekanki z rozpuszczonym serem lub grzanki w ciągu kilku minut. Z pozoru ma wiele zalet – nie wysycha, nie psuje się, lecz jego etykieta mówi sama za siebie. W składzie chleba tostowego znajduje się wiele substancji konserwujących oraz wzmacniających jego zapach i smak. Nie ma w sobie cennych i zdrowych składników mineralnych.
Chleb tostowy a zawartość soli
Grupa brytyjskich ekspertów z University of London w ramach kampanii Action on Salt wzięła pod lupę chleb tostowy. Dokładnie przebadała 242 opakowania tego produktu, które są najczęściej sprzedawane w supermarketach w Wielkiej Brytanii. Jak wynika z tej analizy, trzy czwarte tych produktów były źródłem dużej ilości soli. Okazało się, że jedna kromka zawierało tyle samo soli co paczka solonych chipsów marki Walkers (0,34 g).
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie soli powinno dla osób zdrowych wynosić maksymalnie 5 gramów, czyli jedną, płaską łyżeczkę. Wyniki badania pokazują, że dwie kromki chleba tostowego Hovis Soft White Extra Thick zawierały 1,2 g soli, czyli jedna piąta dziennej zalecanej dawki sodu i tyle samo, co hamburger serwowany w restauracjach sieci McDonald’s.
Badacze ustalili też, że zawartość soli w pięciu innych chlebach tostowych była też wysoka. Kromka miała w sobie ponad 0,9 soli – więcej niż mała porcja frytek (80 g) z McDonald’s.
Naukowcy ostrzegają, aby uważać na ten rodzaj pieczywa
Te wyniki badania są sygnałem alarmowym dla konsumentów. Według ekspertów ograniczenie spożywania chleba tostowego może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego. Ta choroba może być bardzo niebezpieczna, ponieważ prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu.
Uczeni z University of London zwrócili się z apelem do rządu Wielkiej Brytanii o wprowadzenie dla firm spożywczych obowiązkowych wytycznych dotyczących zawartości soli w produktach.
- To hańba, że przedsiębiorstwa spożywcze wciąż dodają do żywności tak dużą ilość soli, tak jak w przypadku tego chleba tostowego – skomentował najnowsze doniesienia prof. Graham MacGregor, ekspert ds. chorób sercowo-naczyniowych. Jak dodał, nadszedł czas, aby rząd ukrócił tego typu praktyki.
Naukowcy stworzyli czarną listę chleba tostowego pod względem zawartości soli w 100 g:
- Hovis White Bread (450 g) – 1,48 g soli w 100 g;
- Crosta & Mollica Pane Pugliese Toasting Bread (400 g) – 1,30 g soli w 100 g;
- Hovis Granary Bread (450 g) – 1,28 g soli w 100 g;
- Hovis Seeded Bread (450 g) - 1,24 g soli w 100 g;
- Bertinet Bakery White Sourdough (500 g) – 1,20 w 100 g.
Polecany artykuł: