Sól znajduje się niemal w każdej kuchni. Choć ta przyprawa nadaje smak potrawom, używamy jej zbyt wiele. Eksperci od lat podkreślają, że nadmiar chlorku sodu szkodzi naszemu organizmowi i w rezultacie może prowadzić do groźnych chorób, m.in. nadciśnienia, otyłości, osteoporozy. Mimo tych wieści niektórym osobom trudno wyeliminować przyprawę z diety. Badacze mają jednak w zanadrzu pewną alternatywę.
Sól potasowa – dobry zamiennik soli kuchennej
Tradycyjną sól, potocznie określaną „białą śmiercią”, można zastąpić z powodzeniem solą potasową, która obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru i przedwczesnej śmierci. Zostało to udowodnione w rozległym badaniu randomizowanym z udziałem blisko 21 tys. osób w wieku powyżej 60. roku życia. Część uczestników zmagała się z nadciśnieniem lub była po udarze mózgu.
Badacze napisali na łamach czasopisma „Hypertension”, że wysokie spożycie sodu i niewystarczające potasu to dobrze poznane czynniki ryzyka nadciśnienia. – Według najnowszych danych randomizowanych, kontrolowanych badań substytuty soli wzbogacone o potas i o obniżonej zawartości sodu są skuteczną opcją poprawiająca poziom spożycia i zmniejszającą ciśnienie krwi oraz częstość występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych i zgonów – wyjaśnili.
Wyniki analizy pokazują, że zastąpienie soli, czyli najczęściej używanej przyprawy w kuchni, produktem z zawartością potasu mogłoby pomóc znacznie zmniejszyć ryzyko nadciśnienia w skali całej populacji. Podobne korzyści przyniosłoby masowe jodowanie soli.
Sól zmniejsza ciśnienie i ryzyko zawału
Eksperci zachęcają do zrezygnowania z soli kuchennej na rzecz jej zdrowego zamiennika. Chodzi o sól potasową (inaczej sól niskosodową, sól mineralną lub sól o obniżonej zawartości sodu), której smak praktycznie nie różni się od tej tradycyjnej. Zawarty w niej cenny pierwiastek, jakim jest potas, pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi. Można ją bez problemu kupić w sklepie.
Jak zaznaczają uczeni, nie wszyscy mogą stosować sól potasową. Szczególnie powinni na nią uważać osoby cierpiące na choroby nerek.
Aby utrzymać odpowiedni poziom potasu w organizmie, należy także zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna być bogata m.in. w warzywa, owoce, ryby i owoce morza, suszone owoce (np. rodzynki, śliwki), orzechy i nasiona, otręby i kakao. Dobrym źródłem tego cennego pierwiastka są także kasza gryczana, fasola, soja i otręby.