Dieta ma wpływ nie tylko na codzienne funkcjonowanie, ale także na proces zasypiania. Zbyt ciężkostrawny posiłek nie pozwala zasnąć, a jedzenie tuż przed snem, zwłaszcza większych ilości, zmusza układ trawienny do pracy, co także wpływa niekorzystnie na jakość odpoczynku.
Kiwi na sen, czyli jak naturalnie wspomóc organizm
Kiedy masz problem z zasypianiem, nie musisz od razu sięgać po środki medyczne. Warto wypróbować naturalne metody, a jedną z nich jest spożywanie kiwi. Naukowcy z Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition przeprowadzili badania, których celem była ocena wpływu kiwi na wzorce snu, w tym początek snu, czas trwania i jego jakość.
W obserwacji wzięły udział 24 osoby w wieku od 20 do 55 lat. Podawano im dwa owoce kiwi na godzinę przed snem, przez miesiąc. Do oceny parametrów wykorzystano chińską wersję wskaźnika jakości snu Pittsburgh (CPSQI), a także trzydniowy dziennik snu oraz urządzenie monitorujące określone fazy takie jak:
- czas kładzenia się do łóżka,
- czas rozpoczęcia snu,
- czas wstawania,
- całkowity czas snu,
- jakość snu,
- latencja rozpoczęcia snu.
Wyniki wykazały, że czterotygodniowe spożywanie kiwi na godzinę przed planowanym pójściem spać znacząco zwiększył się całkowity czas i jakość snu. Zaobserwowano także skrócenie momentu zasypiania. Jak to możliwe, że prosty owoc może mieć tak duży wpływ na nasz organizm?
Wszystko za sprawą serotoniny, która znajduje się w kiwi. Warto zaznaczyć, że tego rodzaju naturalny związek chemiczny odpowiada za wiele funkcji układu nerwowego oraz całego organizmu. Ponadto łagodzi fazę snu REM, czyli czas gdy mózg wykazuje największą aktywność i pojawiają się sny.
Nie lubisz kiwi? Sprawdź, dlaczego warto je jeść
Ten niepozorny owoc jest wyjątkowo ceniony w środowisku medycznym. Lekarze zaznaczają, że dzięki bogactwu przeciwutleniaczy spożywanie kiwi zmniejsza ryzyko wystąpienia następujących schorzeń:
- choroby serca,
- udar mózgu,
- rak,
- cukrzyca.
Jak przyznają indyjscy specjaliści w publikacji pt. Antioxidants in Fruits: Properties and Health Benefits, jest wiele korzyści z jedzenia kiwi. Nie brakuje również naukowych dowodów na to, iż wspomniany owoc usprawnia pracę układu trawiennego. Wszystko za sprawą naturalnego enzymu proteolitycznego o nazwie aktynidyna. To on rozkłada białka oraz łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe.