Jesz mięso? Dla zdrowia wybieraj DRÓB

2011-03-07 14:54

Lubisz jeść mięso, choć wiesz, że w nadmiarze szkodzi zdrowiu? Dlatego najlepiej wybieraj drób. Mięso drobiowe jest chudsze, a dostarcza sporo białka. Drób to źródło cynku, który wspomaga nasz układ odpornościowy i witaminy PP - odpowiedzialnej za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego.

Jesz mięso? Dla zdrowia wybieraj DRÓB
Autor: Thinkstockphotos.com

Charakterzyzuje je delikatny smak i kruchość. Białe mięso drobiowe możemy jadać kilka razy w tygodniu, natomiast czerwone (wołowinę czy wieprzowinę) – zaledwie kilka razy w miesiącu.

Drób zawiera mniej tłuszczu

Co decyduje o dietetycznej przewadze drobiu? Przede wszystkim zawiera mniej tłuszczu, który jest dodatkowo lżej strawny i lepiej przyswajalny. Tłuszcz drobiowy ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza. Niższa zawartość tłuszczu wpływa na mniejszą kaloryczność. Porcja 100 g piersi kurczaka bez skóry dostarcza zaledwie 99 kcal, ta sama ilość szynki wieprzowej to aż 260 kcal. W mięsie drobiowym jest więcej pełnowartościowego białka oraz mniej kolagenu, głównego białka tkanki łącznej. Drób to dobre źródło cynku, który wspomaga pracę układu odpornościowego i wpływa na stan skóry. Dodatkową zaletą jest znaczna zawartość witaminy PP (niacyny) odpowiedzialnej za prawidłowy stan układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Niacyna usuwa nadmiar złego cholesterolu z tętnic.

Potrawy z drobiu lepiej piec niż smażyć

Przygotowując potrawy z mięsa drobiowego, pamiętaj o usunięciu skóry, która ma najwięcej kalorii i cholesterolu. Jeśli przyrządzasz drób pieczony, skórę można usunąć po obróbce termicznej. Mięso będzie wówczas bardziej soczyste. Staraj się zrezygnować ze smażenia drobiu, ponieważ przygotowane w ten sposób potrawy są znacznie bardziej tłuste i kaloryczne. Decydując się na wędliny drobiowe, wybieraj te najchudsze, najlepiej z piersi kurzych lub indyczych. Zwracaj uwagę na zawartość mięsa w gotowym produkcie. Im jest go więcej, tym wyższa wartość odżywcza wędlin.

miesięcznik "Zdrowie"