Kardiolodzy unikają tych 3 produktów jak ognia. Polacy je kochają
Jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie są choroby sercowo-naczyniowe. Niestety, często mówi się o nich, że są to "cisi zabójcy". Na ich rozwój wpływ ma wiele czynników, a jednym z nich jest odżywianie. Kardiolog zdradza, których produktów należy unikać jak ognia w trosce o zdrowie serca.
To, co jemy, może być jednym z najlepszych i najprostszych rozwiązań, które pozwolą zachować zdrowie. Kardiolog Long Cao z Memorial Hermann w Houston zdradza, jaka żywność szkodzi sercu. Lekarz mówi także o produktach, które często goszczą na jego talerzu.
Żywność przetworzona jest bogata w konserwanty
Lekarz wyjaśnia, że w największym stopniu należy unikać szybkich opcji, czyli żywności przetworzonej, często mrożonej lub konserwowanej. To produkty bogate w konserwanty oraz sól, które mogą podnosić ciśnienie krwi, sprzyjać stanom zapalnym i przybieraniu na wadze, jeśli są regularną pozycją w diecie człowieka.
Słodkie napoje to puste kalorie
Kardiolog jak ognia unika napojów gazowanych oraz piwa. Robi to ze względu na duże ilości cukru, konserwantów i sodu, które mogą zawierać. – To zasadniczo puste kalorie – mówi dr Cao. Ich spożywanie może powodować przyrost masy ciała.
Marynowane i suszone potrawy są pełne sodu
Lekarz nie jada marynowanych i suszonych potraw ze względu na ich wysoką zawartość sodu, który sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Ekspert unika również przetworzonego mięsa, ponieważ przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń, w tym raka jelita grubego.
Są dobre dla serca, dlatego warto mieć je na talerzu
Na talerzu kardiologa często znajdują się różnorodne świeże warzywa i takie jak jarmuż, awokado, ogórek i szpinak - pełne błonnika, który obniża poziom cholesterolu i oczyszcza jelita, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy, mogą pomagać zwalczać stany zapalne. Dr Cao zajada się także owocami, w szczególności jagodami i jabłkami.
Te zawierające polifenole owoce mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów i cukrzycy. Ekspert często je także ryby, ponieważ to zdrowe źródło tłuszczów, które może zmniejszać poziom trójglicerydów, a w konsekwencji schorzeń serca.