Kawa zbożowa - skład i właściwości. Czy kawa zbożowa jest zdrowa?
Kawa zbożowa była zawsze postrzegana jako tańszy i uboższy zamiennik zwykłej kawy. Czy słusznie? Jaki skład ma kawa zbożowa i czy jest zdrowa? Czy kawę zbożową można pić w ciąży?
Historia kawy zbożowej sięga końca XVIII wieku, kiedy to Holendrzy jako pierwsi w Europie zaczęli produkować napój z prażonych ziaren zbóż, dodając do nich aromatyczne dodatki. Do Polski zwyczaj picia kawy zbożowej dotarł za pośrednictwem Prus. Już w 1818 roku na terenie naszego kraju (we Włocławku) działała pierwsza fabryka produkująca kawę zbożową.
W XIX wieku, jak również później - w czasie wojny i PRL-u - kawa zbożowa była postrzegana jako tańszy odpowiednik droższej i trudniej dostępnej kawy. Dziś jednak kawa zbożowa wraca do łask. Do tej pory podaje się ją w przedszkolach i szpitalach, coraz częściej włączają ją również do diety osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
Spis treści
- Kawa zbożowa - skład
- Kawa zbożowa - składniki odżywcze
- Kawa zbożowa a zwykła kawa
- Kawa zbożowa - właściwości
- Kawa zbożowa w ciąży
- Kawa zbożowa - jak ją przyrządzić?
Kawa zbożowa - skład
Skład kawy zbożowej zależy tak naprawdę od producenta. Na rynku jest mnóstwo wariantów kawy zbożowej: jest w wersji sypanej lub w torebkach, z najróżniejszymi dodatkami.
Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to:
Do ziaren dodaje się z kolei różne dodatki, które mają dać kawie jak najlepszy smak i aromat. Do najczęstszych dodatków należą:
- cykoria (zawarta w niej inulina korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną)
- korzeń mniszka lekarskiego
- burak
- kozieradka
- łubin
- karmel
- wanilia
- figi
- żołędzie
- topinambur
- melisa
- głóg
- żeń-szeń
- echinacea
Wybierając kawę zbożową, zwróćmy uwagę na to, by nie zawierała żadnych sztucznych aromatów ani innych sztucznych dodatków - wtedy będzie najzdrowsza.
Warto podkreślić, że dla osób z nietolerancją glutenu w sprzedaży są też dostępne kawy zbożowe bezglutenowe.
Kawa zbożowa - składniki odżywcze
Kawa zbożowa ma w sobie wiele substancji odżywczych i prozdrowotnych. Są to m.in.
Kawa zbożowa jest niskokaloryczna - w 100 ml są tylko 4 kalorie, ale ma za to wysoki indeks glikemiczny - ok. 60.
Kawa zbożowa a zwykła kawa
Kawa zbożowa ma tę przewagę nad zwykłą kawą, że mogą ją pić osoby w każdym wieku, ale szczególnie polecana jest tym, którzy powinni unikać kofeiny (osoby z nadciśnieniem, chorą wątrobą, nadkwasotą, chorobami nerek, śledziony, trzustki). Kawa zbożowa nie podrażnia też śluzówki żołądka jak zwykła kawa ani nie wywołuje zgagi.
Kawa zbożowa - właściwości
Dzięki naturalnemu składowi kawa zbożowa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie:
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga trawienie, przeciwdziała zaparciom
- zawarte w niej polifenole neutralizują wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami i opóźniając procesy starzenia
- redukuje refluks i zgagę
- usprawnia działanie układu nerwowego
- usprawnia wydzielanie żółci
Niestety w kawie zbożowej znajdziemy też związki akrylamidu, które powstają podczas obróbki termicznej produktów zawierających węglowodany (w tym przypadku - palenia ziaren zbóż). Jednak związki te są obecnie również w pieczywie czy kaszkach dla niemowląt.
Kawa zbożowa w ciąży
Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, więc jej zdrowa wersja (bez sztucznych dodatków) jest polecana zarówno kobietom w ciąży, jak i karmiącym piersią, a także dzieciom i seniorom.
Kawa zbożowa - jak ją przyrządzić?
Sposobów parzenia kawy jest bardzo wiele. Przede wszystkim można ją parzyć w wodzie (wtedy jest bardziej aromatyczna i esencjonalna) lub w mleku (ma delikatniejszy smak). Można się też zdecydować na wersję pośrednią, czyli zaparzyć ją w wodzie, a następnie dodać do niej mleka (wedle uznania). Dobrze smakuje zarówno z cukrem, jak i bez.
Naukowcy odkryli, że warto pić kawę zbożową (koniecznie zawierającą cykorię) z mlekiem, gdyż zawarta w cykorii inulina poprawia m.in. wchłanianie wapnia.
Niezależnie od sposobu kawę zbożową parzy się ok. 5 minut.