Kiszona dynia - właściwości prozdrowotne [PRZEPIS]
Kiszona dynia to znakomity pomysł na zachowanie smaku i właściwości dyni na dłużej. Kiszona dynia jest niskokaloryczna, a do tego ma mnóstwo właściwości odżywczych. Nadaje się na przystawkę, dodatek do obiadu czy różnego rodzaju sałatek. Jak zrobić kiszoną dynię?
Kiszona dynia to dla wielu osób prawdziwy jesienny przysmak, na który czekają z niecierpliwością przez cały rok. Kiszona dynia ma słodki, korzenny smak i niezwykły aromat. Warto zatem włączyć ją na listę jesiennych przetworów.
Kiszoną dynię robi się podobnie do kiszonych ogórków, różni je w zasadzie tylko dodatek przypraw korzennych. To, które wybierzemy, zależy od indywidualnego gustu i smaku.
Spis treści
- Kiszona dynia - wartość odżywcza
- Kiszona dynia - właściwości
- Kiszona dynia - przepis
- Kiszona dynia - który gatunek wybrać?
Kiszona dynia - wartość odżywcza
- beta-karoten (prowitamina A)
- witamina A
- błonnik pokarmowy
- witamina C
- tiamina
- ryboflawina
- niacyna
- witamina B6
- kwas foliowy
- witamina E
- witamina K
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Kiszona dynia - właściwości
Kiszona dynia jest niskokaloryczna (10 dag to tylko 26 kcal), ale ma też wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego nie jest polecana osobom zmagającym się z cukrzycą.
- zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych
- obniża poziom złego cholesterolu
- zapobiega miażdżycy, a także chorobom serca: zawałowi oraz udarowi mózgu
- reguluje poziom ciśnienia tętniczego
- reguluje trawienie
- działa jak naturalny probiotyk, dla o nasz mikrobiom
- wzmacnia odporność
- dba o prawidłowy wzrok
- ma właściwości odkwaszające
- sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn
Kiszona dynia - przepis
Składniki
- 2 kg dyni
- 1½ litra wody
- 250 g soli
- 70 g oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 1/2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- koper
- 2 laski cynamonu
- 15 goździków
- ewentualnie: kilka plastrów imbiru, anyż gwiazdkowy
Przepis krok po kroku
Zagotuj wodę z solą i przyprawami, a następnie gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź ją i wystudź. Dynię pokrój na kawałki. Zalej ją w słoiku aromatyczną wodą, a następnie olejem. Po 3-5 tygodniach dynia jest gotowa do jedzenia.
Aby przyspieszyć nieco proces fermentacji, do wody można dodać coś zakwaszającego, na przykład nieco wody z kiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw.
Kiszona dynia - który gatunek wybrać?
Do kiszenia nadaje się w zasadzie każdy gatunek dyni. Warto jednak wybrać niezbyt dużą, aby zużyć ją w całości. Kiszenie jest też dobrym rozwiązaniem, jeśli zostanie nam trochę dyni na przykład po przyrządzeniu zupy. Aby nie zmarnować resztek, warto je wtedy ukisić.
Czytaj też:
- Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
- Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku
- Dlaczego kiszonki są tak zdrowe?