Kiszona dynia - właściwości prozdrowotne [PRZEPIS]
Kiszona dynia to znakomity pomysł na zachowanie smaku i właściwości dyni na dłużej. Kiszona dynia jest niskokaloryczna, a do tego ma mnóstwo właściwości odżywczych. Nadaje się na przystawkę, dodatek do obiadu czy różnego rodzaju sałatek. Jak zrobić kiszoną dynię?
![Kiszona dynia](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-gJDD-RGP9-oWDu_kiszona-dynia-664x442.jpg)
Kiszona dynia to dla wielu osób prawdziwy jesienny przysmak, na który czekają z niecierpliwością przez cały rok. Kiszona dynia ma słodki, korzenny smak i niezwykły aromat. Warto zatem włączyć ją na listę jesiennych przetworów.
Kiszoną dynię robi się podobnie do kiszonych ogórków, różni je w zasadzie tylko dodatek przypraw korzennych. To, które wybierzemy, zależy od indywidualnego gustu i smaku.
Spis treści
- Kiszona dynia - wartość odżywcza
- Kiszona dynia - właściwości
- Kiszona dynia - przepis
- Kiszona dynia - który gatunek wybrać?
Kiszona dynia - wartość odżywcza
- beta-karoten (prowitamina A)
- witamina A
- błonnik pokarmowy
- witamina C
- tiamina
- ryboflawina
- niacyna
- witamina B6
- kwas foliowy
- witamina E
- witamina K
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Kiszona dynia - właściwości
Kiszona dynia jest niskokaloryczna (10 dag to tylko 26 kcal), ale ma też wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego nie jest polecana osobom zmagającym się z cukrzycą.
- zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych
- obniża poziom złego cholesterolu
- zapobiega miażdżycy, a także chorobom serca: zawałowi oraz udarowi mózgu
- reguluje poziom ciśnienia tętniczego
- reguluje trawienie
- działa jak naturalny probiotyk, dla o nasz mikrobiom
- wzmacnia odporność
- dba o prawidłowy wzrok
- ma właściwości odkwaszające
- sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn
Kiszona dynia - przepis
Składniki
- 2 kg dyni
- 1½ litra wody
- 250 g soli
- 70 g oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 1/2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- koper
- 2 laski cynamonu
- 15 goździków
- ewentualnie: kilka plastrów imbiru, anyż gwiazdkowy
Przepis krok po kroku
Zagotuj wodę z solą i przyprawami, a następnie gotuj przez 10 minut. Następnie odcedź ją i wystudź. Dynię pokrój na kawałki. Zalej ją w słoiku aromatyczną wodą, a następnie olejem. Po 3-5 tygodniach dynia jest gotowa do jedzenia.
Aby przyspieszyć nieco proces fermentacji, do wody można dodać coś zakwaszającego, na przykład nieco wody z kiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw.
Kiszona dynia - który gatunek wybrać?
Do kiszenia nadaje się w zasadzie każdy gatunek dyni. Warto jednak wybrać niezbyt dużą, aby zużyć ją w całości. Kiszenie jest też dobrym rozwiązaniem, jeśli zostanie nam trochę dyni na przykład po przyrządzeniu zupy. Aby nie zmarnować resztek, warto je wtedy ukisić.
Czytaj też:
- Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
- Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku
- Dlaczego kiszonki są tak zdrowe?