Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku

2020-08-05 16:55

Kiszone cytryny wywodzą się z kuchni marokańskiej. Są wyśmienitym dodatkiem do gulaszy, sałatek, mięsa, ryb, kasz, zup czy dressingów - nadają im świeży cytrynowy smak i aromat. Z uwagi na dostępność cytryny można kisić przez cały rok. Zobacz, jak zrobić kiszone cytryny i co do nich dodać.

Kiszone cytryny - sposób na zatrzymanie lata
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Kiszone cytryny - składniki odżywcze
  2. Kiszone cytryny - właściwości
  3. Kiszone cytryny - jak to się robi?
  4. Kiszone cytryny - potrzebne produkty
  5. Kiszone cytryny - przepis krok po kroku

Kiszone cytryny są bardzo łatwe w przygotowaniu. Kisi się je minimum 4 tygodnie, ale można też dłużej. Dzięki procesowi fermentacji kiszone cytryny są tak miękkie, że można je kroić łyżeczką. Są bardzo wyraziste, słono-kwaśne w smaku i mają wspaniały cytrynowy aromat.

Kiszone cytryny - składniki odżywcze

Cytryny są bogate w witaminy i minerały, zawierają m.in.:

Kiszone cytryny - właściwości

Kiszone cytryny łączą w sobie zalety owoców i wszelkiego rodzaju kiszonek, dlatego są bardzo zdrowe. Mają następujące właściwości:

  • pobudzają trawienie
  • wzmacniają odporność
  • hamują procesy starzenia się
  • wpływają pozytywnie na florę bakteryjną w naszych jelitach
  • oczyszczają organizm
  • mają działania przeciwnowotworowe
  • chronią przed zapaleniem stawów

Czytaj też: Dlaczego kiszonki są tak zdrowe?

Kiszone cytryny - jak to się robi?

Najważniejsze są dobrej jakości cytryny, najlepiej z plantacji ekologicznych - wtedy będziemy mieli pewność, że ich skórka nadaje się do jedzenia, bo nie została spryskana mnóstwem środków chemicznych zapobiegających psuciu się owoców.

Cytryny, podobnie jak ogórki, kisi się w słoiku lub kamionce. Wielkość naczynia należy dobrać do liczby cytryn, które chcemy ukisić. Ważne, by zalewa, którą zrobimy, całkowicie przykrywała owoce. W przeciwnym razie cytryny mogłyby spleśnieć.

Cytryny zalewa się mieszanką wody, soku z cytryny i soli, zamyka słoik i odstawia w ciemne i raczej chłodne miejsce (najlepiej do piwnicy) na minimum miesiąc. Im cytryny dłużej się kiszą, tym są bardziej miękkie i aromatyczne. Zalewa może z czasem wykipieć, więc słoik warto postawić na talerzu lub ścierce kuchennej.

Kiszone cytryny - potrzebne produkty

Czytaj też: Ogórki małosolne - z czym je kisić?

Kiszone cytryny - przepis krok po kroku

  1. Umyj dokładnie cytryny w ciepłej wodzie (najlepiej wyszoruj je szczoteczką).
  2. Natnij je nożem na krzyż w 2/3 długości, a następnie włóż odrobinę soli do środka każdego owocu.
  3. Rozpuść sól w gorącej wodzie, a następnie odstaw ją do przestygnięcia.
  4. Ułóż ciasno cytryny w słoiku, dodaj do nich przyprawy i zalej zalewą, tak by owoce były całkowicie przykryte.

W czasie kiszenia słojem można raz na jakiś czas potrząsnąć, by sól lepiej wniknęła w owoce, ale nie jest to niezbędne.

Po otwarciu słoja cytryny należy przechowywać w lodówce.

Czytaj też:

Sonda
Odpowiedź jest prosta