Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku
Kiszone cytryny wywodzą się z kuchni marokańskiej. Są wyśmienitym dodatkiem do gulaszy, sałatek, mięsa, ryb, kasz, zup czy dressingów - nadają im świeży cytrynowy smak i aromat. Z uwagi na dostępność cytryny można kisić przez cały rok. Zobacz, jak zrobić kiszone cytryny i co do nich dodać.
Spis treści
- Kiszone cytryny - składniki odżywcze
- Kiszone cytryny - właściwości
- Kiszone cytryny - jak to się robi?
- Kiszone cytryny - potrzebne produkty
- Kiszone cytryny - przepis krok po kroku
Kiszone cytryny są bardzo łatwe w przygotowaniu. Kisi się je minimum 4 tygodnie, ale można też dłużej. Dzięki procesowi fermentacji kiszone cytryny są tak miękkie, że można je kroić łyżeczką. Są bardzo wyraziste, słono-kwaśne w smaku i mają wspaniały cytrynowy aromat.
Kiszone cytryny - składniki odżywcze
Cytryny są bogate w witaminy i minerały, zawierają m.in.:
Kiszone cytryny - właściwości
Kiszone cytryny łączą w sobie zalety owoców i wszelkiego rodzaju kiszonek, dlatego są bardzo zdrowe. Mają następujące właściwości:
- pobudzają trawienie
- wzmacniają odporność
- hamują procesy starzenia się
- wpływają pozytywnie na florę bakteryjną w naszych jelitach
- oczyszczają organizm
- mają działania przeciwnowotworowe
- chronią przed zapaleniem stawów
Czytaj też: Dlaczego kiszonki są tak zdrowe?
Kiszone cytryny - jak to się robi?
Najważniejsze są dobrej jakości cytryny, najlepiej z plantacji ekologicznych - wtedy będziemy mieli pewność, że ich skórka nadaje się do jedzenia, bo nie została spryskana mnóstwem środków chemicznych zapobiegających psuciu się owoców.
Cytryny, podobnie jak ogórki, kisi się w słoiku lub kamionce. Wielkość naczynia należy dobrać do liczby cytryn, które chcemy ukisić. Ważne, by zalewa, którą zrobimy, całkowicie przykrywała owoce. W przeciwnym razie cytryny mogłyby spleśnieć.
Cytryny zalewa się mieszanką wody, soku z cytryny i soli, zamyka słoik i odstawia w ciemne i raczej chłodne miejsce (najlepiej do piwnicy) na minimum miesiąc. Im cytryny dłużej się kiszą, tym są bardziej miękkie i aromatyczne. Zalewa może z czasem wykipieć, więc słoik warto postawić na talerzu lub ścierce kuchennej.
Kiszone cytryny - potrzebne produkty
- ok. 5 cytryn (najlepiej z upraw ekologicznych)
- ok. 3-4 cytryn do wyciśnięcia soku
- ok. 4-5 łyżek soli (najlepiej gruboziarnistej) - mniej więcej 2,5 łyżki na 100 ml wody
- woda przegotowana lub mineralna
- dodatki w postaci:
- listków laurowych
- ziarenek pieprzu
- ziarenek kolendry
- ostrych papryczek chili
- laski cynamonu
- goździków
- ziela angielskiego
- rozmarynu
Czytaj też: Ogórki małosolne - z czym je kisić?
Kiszone cytryny - przepis krok po kroku
- Umyj dokładnie cytryny w ciepłej wodzie (najlepiej wyszoruj je szczoteczką).
- Natnij je nożem na krzyż w 2/3 długości, a następnie włóż odrobinę soli do środka każdego owocu.
- Rozpuść sól w gorącej wodzie, a następnie odstaw ją do przestygnięcia.
- Ułóż ciasno cytryny w słoiku, dodaj do nich przyprawy i zalej zalewą, tak by owoce były całkowicie przykryte.
W czasie kiszenia słojem można raz na jakiś czas potrząsnąć, by sól lepiej wniknęła w owoce, ale nie jest to niezbędne.
Po otwarciu słoja cytryny należy przechowywać w lodówce.
Czytaj też: