Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
Kiszony czosnek łączy w sobie niezwykłą moc naturalnego antybiotyku i probiotyku, dlatego powinien trwale zagościć w naszej diecie. Jest też łagodniejszy w smaku i mniej drażniący dla naszego żołądka niż jego świeży odpowiednik. Zobacz, jakie właściwości ma kiszony czosnek.

Spis treści
Kiszony czosnek to ciekawa propozycja dla osób, które chciałyby się wspomóc tym naturalnym antybiotykiem, ale nie lubią jego palącego smaku i woni, którą czosnek zostawia w ustach. Kiszony czosnek zachowuje bowiem swoje prozdrowotne właściwości, a jest znacznie łagodniejszy w smaku i pozbawiony charakterystycznego zapachu.
Kiszony czosnek można jeść jako dodatek do dań głównych, kanapek, sosów oraz sałatek. Do picia nadaje się też zalewa.
Kiszony czosnek - dlaczego warto go jeść?
Zalet czosnku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - jest uznawany za naturalny antybiotyk, który pomaga w leczeniu infekcji i stanów zapalnych. Jego regularne jedzenie wpływa też pozytywnie na naszą odporność. Z kolei ukiszenie czosnku daje podwójną korzyść - dzięki procesowi fermentacji, czyli działaniu bakterii mlekowych, warzywo to zyskuje zalety kiszonek, czyli staje się naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę naszych jelit i dba o naszą florę bakteryjną.
Kiszony czosnek - właściwości
- Wzmacnia odporność
- Zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
- Zwalcza pasożyty, takie jak owsiki, tasiemce i glisty
- Wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą
- Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, chroniąc przed zawałem serca i udarem
- Usuwa toksyny z organizmu
- Wspomaga trawienie
- Zapobiega wzdęciom
- Odbudowuje mikroflorę bakteryjną
- Zwalcza miażdżycę
- Obniża ciśnienie krwi
- Ma działanie antynowotworowe
- Zapobiega starzeniu się organizmu, gdyż zwalcza wolne rodniki
Czytaj też: Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku
Kiszony czosnek - skład
- Związki flawonoidowe
- Olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę
- Aminokwasy
- Saponiny
- Cukry
- Związki śluzowe
- Witaminy: B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A
- Sole mineralne, m.in. potasu, wapnia, magnezu
- Rzadkie mikroelementy: kobalt, chrom, nikiel
Czytaj też: Kiszonki to najlepszy probiotyk
Kiszony czosnek - jak go zrobić?
Kiszenie czosnku jest bardzo proste, przypomina bardzo kiszenie ogórków. Nawet składniki, które wrzucamy do słoika, są podobne.
Składniki:
- 1 litr wody
- 10 główek czosnku
- 1 łyżka stołowa soli
- korzeń chrzanu
- ziele angielskie
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- łodyga kopru
- gorczyca
- ewentualnie: tymianek, majeranek, oregano
Czytaj też: Jaką sól dodać do kiszonek?
Przepis krok po kroku:
- Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy je.
- Wyparzamy słoik i wkładamy na dno chrzan, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę
- Następnie układamy w słoiku ząbki czosnku, a na wierzch układamy koper.
- W garnku przygotowujemy solankę: do 1 l wody dodajemy 1 łyżkę stołową soli i gotujemy przez 10 minut
- Warzywa zalewamy solanką, zakręcamy słoik i odstawiamy go w suche, ciemne miejsce na minimum 3 tygodnie. Po tym czasie czosnek jest gotowy do spożycia.
Polecany artykuł: