Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
Kiszony czosnek łączy w sobie niezwykłą moc naturalnego antybiotyku i probiotyku, dlatego powinien trwale zagościć w naszej diecie. Jest też łagodniejszy w smaku i mniej drażniący dla naszego żołądka niż jego świeży odpowiednik. Zobacz, jakie właściwości ma kiszony czosnek.
Spis treści
- Kiszony czosnek - dlaczego warto go jeść?
- Kiszony czosnek - właściwości
- Kiszony czosnek - skład
- Kiszony czosnek - jak go zrobić?
Kiszony czosnek to ciekawa propozycja dla osób, które chciałyby się wspomóc tym naturalnym antybiotykiem, ale nie lubią jego palącego smaku i woni, którą czosnek zostawia w ustach. Kiszony czosnek zachowuje bowiem swoje prozdrowotne właściwości, a jest znacznie łagodniejszy w smaku i pozbawiony charakterystycznego zapachu.
Kiszony czosnek można jeść jako dodatek do dań głównych, kanapek, sosów oraz sałatek. Do picia nadaje się też zalewa.
Kiszony czosnek - dlaczego warto go jeść?
Zalet czosnku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - jest uznawany za naturalny antybiotyk, który pomaga w leczeniu infekcji i stanów zapalnych. Jego regularne jedzenie wpływa też pozytywnie na naszą odporność. Z kolei ukiszenie czosnku daje podwójną korzyść - dzięki procesowi fermentacji, czyli działaniu bakterii mlekowych, warzywo to zyskuje zalety kiszonek, czyli staje się naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę naszych jelit i dba o naszą florę bakteryjną.
Kiszony czosnek - właściwości
- Wzmacnia odporność
- Zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
- Zwalcza pasożyty, takie jak owsiki, tasiemce i glisty
- Wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą
- Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, chroniąc przed zawałem serca i udarem
- Usuwa toksyny z organizmu
- Wspomaga trawienie
- Zapobiega wzdęciom
- Odbudowuje mikroflorę bakteryjną
- Zwalcza miażdżycę
- Obniża ciśnienie krwi
- Ma działanie antynowotworowe
- Zapobiega starzeniu się organizmu, gdyż zwalcza wolne rodniki
Czytaj też: Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku
Kiszony czosnek - skład
- Związki flawonoidowe
- Olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę
- Aminokwasy
- Saponiny
- Cukry
- Związki śluzowe
- Witaminy: B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A
- Sole mineralne, m.in. potasu, wapnia, magnezu
- Rzadkie mikroelementy: kobalt, chrom, nikiel
Czytaj też: Kiszonki to najlepszy probiotyk
Kiszony czosnek - jak go zrobić?
Kiszenie czosnku jest bardzo proste, przypomina bardzo kiszenie ogórków. Nawet składniki, które wrzucamy do słoika, są podobne.
Składniki:
- 1 litr wody
- 10 główek czosnku
- 1 łyżka stołowa soli
- korzeń chrzanu
- ziele angielskie
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- łodyga kopru
- gorczyca
- ewentualnie: tymianek, majeranek, oregano
Czytaj też: Jaką sól dodać do kiszonek?
Przepis krok po kroku:
- Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy je.
- Wyparzamy słoik i wkładamy na dno chrzan, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę
- Następnie układamy w słoiku ząbki czosnku, a na wierzch układamy koper.
- W garnku przygotowujemy solankę: do 1 l wody dodajemy 1 łyżkę stołową soli i gotujemy przez 10 minut
- Warzywa zalewamy solanką, zakręcamy słoik i odstawiamy go w suche, ciemne miejsce na minimum 3 tygodnie. Po tym czasie czosnek jest gotowy do spożycia.
Polecany artykuł: