Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym

2022-01-26 21:35

Kiszony czosnek łączy w sobie niezwykłą moc naturalnego antybiotyku i probiotyku, dlatego powinien trwale zagościć w naszej diecie. Jest też łagodniejszy w smaku i mniej drażniący dla naszego żołądka niż jego świeży odpowiednik. Zobacz, jakie właściwości ma kiszony czosnek.

Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Kiszony czosnek - dlaczego warto go jeść?
  2. Kiszony czosnek - właściwości
  3. Kiszony czosnek - skład
  4. Kiszony czosnek - jak go zrobić?

Kiszony czosnek to ciekawa propozycja dla osób, które chciałyby się wspomóc tym naturalnym antybiotykiem, ale nie lubią jego palącego smaku i woni, którą czosnek zostawia w ustach. Kiszony czosnek zachowuje bowiem swoje prozdrowotne właściwości, a jest znacznie łagodniejszy w smaku i pozbawiony charakterystycznego zapachu.

Kiszony czosnek można jeść jako dodatek do dań głównych, kanapek, sosów oraz sałatek. Do picia nadaje się też zalewa.

Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej

Kiszony czosnek - dlaczego warto go jeść?

Zalet czosnku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - jest uznawany za naturalny antybiotyk, który pomaga w leczeniu infekcji i stanów zapalnych. Jego regularne jedzenie wpływa też pozytywnie na naszą odporność. Z kolei ukiszenie czosnku daje podwójną korzyść - dzięki procesowi fermentacji, czyli działaniu bakterii mlekowych, warzywo to zyskuje zalety kiszonek, czyli staje się naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę naszych jelit i dba o naszą florę bakteryjną.

Kiszony czosnek - właściwości

Czytaj też: Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku

Kiszony czosnek - skład

Czytaj też: Kiszonki to najlepszy probiotyk 

Kiszony czosnek - jak go zrobić?

Kiszenie czosnku jest bardzo proste, przypomina bardzo kiszenie ogórków. Nawet składniki, które wrzucamy do słoika, są podobne.

Składniki:

Czytaj też: Jaką sól dodać do kiszonek?

Przepis krok po kroku:

  1. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy je.
  2. Wyparzamy słoik i wkładamy na dno chrzan, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę
  3. Następnie układamy w słoiku ząbki czosnku, a na wierzch układamy koper.
  4. W garnku przygotowujemy solankę: do 1 l wody dodajemy 1 łyżkę stołową soli i gotujemy przez 10 minut
  5. Warzywa zalewamy solanką, zakręcamy słoik i odstawiamy go w suche, ciemne miejsce na minimum 3 tygodnie. Po tym czasie czosnek jest gotowy do spożycia.
Sonda
Odpowiedź jest prosta