Krokiety - z mięsem, pieczarkami i nie tylko. Ile kalorii mają krokiety?
Krokiety to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Największą popularnością cieszą się krokiety z mięsem, pieczarkami, a także z kapustą i grzybami. Jednak na polskich stołach można spotkać także krokiety ziemniaczane, krokiety z serem, a nawet krokiety ze szpinakiem. Sprawdź, ile kalorii mają krokiety i jakie mają wartości odżywcze.
Spis treści
Krokiety to masa warzywna lub mięsna w kształcie wałeczka lub cylindra, obtoczona w tartej bułce i/lub zawinięta w naleśnik, a następnie obsmażona na patelni do uzyskania złocistej barwy. W Polsce najpopularniejsze są są krokiety z mięsem, pieczarkami, a także z kapustą i grzybami.
Każdy naród ma własne przepisy na to danie, jednak Francuzi, jako pierwsi stworzyli pisemną recepturę na krokiety. Pierwszy przepis pochodzi z 1691 roku i został spisany przez francuskiego szefa kuchni króla Ludwika XIV i w swoim składzie zawierały trufle, ser śmietanowy i pieczywo. W późniejszym okresie do farszu zaczęto dodawać resztki gotowanego mięsa, ryby i warzywa.
Krokiety - z mięsem, pieczarkami i nie tylko
Tradycyjne krokiety składają się z ciasta naleśnikowego i zawiniętego w nie farszu. Obtacza się je w jajku, bułce tartej i smaży na tłuszczu do momentu uzyskania złocistej barwy. Zwykle podaje się je z barszczem czerwonym.
W Polsce najczęściej farsz do krokietów to:
- kapusta kiszona z podsmażoną cebulą i przyprawami
- kapusta kiszona z pieczarkami lub grzybami
- mięso mielone (wieprzowina, cielęcina, kurczak, indyk) z włoszczyzną
- mięso mielone z kapustą kiszoną, pieczarki z serem żółtym i cebulą
Jednak krokiety są daniem, którego sposób przygotowania różni się w zależności od kraju. W Indiach farszem do krokietów są ziemniaki, a podaje się je z gulaszem.
W Indonezji do przygotowania krokietów w zamian ciasta naleśnikowego używa się puree ziemniaczanego, które nadziewa się mięsem z kurczaka. Następnie krokiety panieruje się i smaży.
W Belgii popularne są dwa rodzaje krokietów: krokiety podawane jako przystawka z farszem ziemniaczanym oraz krokiety podawane jako danie główne wypełnione sosem beszamelowym i krewetkami.
Zaś w Niemczech i Austrii znane są tylko krokiety ziemniaczane, które są serwowane w ramach przystawki.
Holenderskie krokiety wypełnione są cielęciną lub wołowiną. Z kolei w Portugali do krokietów prócz wołowiny i wieprzowiny wykorzystuje się też ryby i owoce morza.
Podobne nadzienie mają krokiety w Stanach Zjednoczonych, zaś w Wielkiej Brytanii najczęściej krokiety występują w formie mrożonej z nadzieniem ziemniaczanym.
Krokiety z mięsem - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna | 240 kcal |
Białko | 8,9 g |
Tłuszcz | 13,1 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 2,76 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6,77 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,63 g |
Cholesterol | 73,6 g |
Węglowodany | 22,9 g |
Błonnik | 1,2 g |
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) | |
Wapń | 39,2 mg (4%) |
Sód | 132,7,0 mg (9%) |
Fosfor | 113,1 mg (16%) |
Potas | 161,3 mg (5%) |
Żelazo | 1,04 mg (10%) |
Magnez | 15,04 mg (40%) |
Cynk | 1,3 mg (12%) |
Miedź | 0,06 mg (7%) |
Witaminy | |
Witamina B1 | 0,18 mg (14%) |
Witamina B2 | 0,196 mg (15%) |
Witamin B6 | 0,11 mg (8%) |
Niacyna | 0,97 mg (6%) |
Witamina B12 | 0,45 µg (19%) |
Witamina E | 2,08 mg (21%) |
Foliany | 27,5 µg (7%) |
Witamina C | 0,94 mg (1%) |
Witamina A | 80,7 µg (9%) |
Witamina D | 0,42 µg (3%) |
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Krokiety - czy krokiety są zdrowe?
100 gram krokietów pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej na witaminy i składniki mineralne jedynie od kilku do kilkunastu procent. Krokiety z mięsem charakteryzują się wyższą niż krokiety z warzywami zawartością witamin z grupy B. Wyjątek stanowią krokiety z pieczarkami, w których zawartość witaminy B2 jest wyższa niż w krokietach z mięsem.
Tradycyjne krokiety nie mają korzystnego wpływu na zdrowie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Może to przyczyniać się do wzrostu ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości oraz chorób serca.
Krokiety to danie, które dostarcza sporej ilości kalorii. Warto wiedzieć, że mniej kaloryczne są krokiety z farszami warzywnymi oraz te przygotowane bez panierki, gdyż zawierają też mniej tłuszczu.
Ponadto kaloryczność krokietów można obniżyć przez zmianę obróbki termicznej - zamiast smażenia należy wybrać pieczenie. Poza tym krokiety z farszem z mięsa drobiowego są mniej kaloryczne od tych z nadzieniem z mięsa wieprzowego.
Krokiety przygotowane w wersji dietetycznej, z wykorzystaniem pełnoziarnistej mąki oraz zdrowych dodatków, można bez obaw włączyć do diety. Wówczas będą one sycącym i zdrowym daniem.
Krokiety dietetyczne
Krokiety można także przygotować w wersji dietetycznej, wykorzystując zamist mąki pszennej mąkę pełnoziarnistą lub mąkę gryczaną, dzięki temu krokiety będą bogatsze w składniki mineralne i błonnik. Dodatkowo naleśniki warto usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będą mniej kaloryczne.
Dietetyczne krokiety najlepiej przygotować bez panierki i zapiec w piekarniku. Mniej kaloryczne będą krokiety z nadzieniem z kapusty kiszonej i pieczarkami, pieczarkami, warzywami, mięsem drobiowym, cielęciną.
Poza tym do farszu mięsnego można dodać włoszczyznę. Do dietetycznych krokietów świetnie sprawdzą się sosy warzywne, np. pomidorowy, surówki i barszcz czerwony.
Krokiety z pieczarkami - ile mają kalorii?
Wartość kaloryczna | 165 kcal |
Białko | 5,6 g |
Tłuszcz | 7,4 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 1,04 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,81 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,01 g |
Cholesterol | 49,2 g |
Węglowodany | 24,0 g |
Błonnik | 1,8 g |
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) | |
Wapń | 36,5 mg (4%) |
Sód | 103,7 mg (7%) |
Fosfor | 122,8 mg (18%) |
Potas | 185,1 mg (5%) |
Żelazo | 0,99 mg (10%) |
Magnez | 13,4 mg (34%) |
Cynk | 0,68 mg (6%) |
Miedź | 0,18 mg (20%) |
Witaminy | |
Witamina B1 | 0,06 mg (5%) |
Witamina B2 | 0,32 mg (25%) |
Witamin B6 | 0,06 mg (5%) |
Niacyna | 1,9 mg (12%) |
Witamina B12 | 0,25 µg (10%) |
Witamina E | 1,7 mg (17%) |
Foliany | 32,4 µg (8%) |
Witamina C | 2,46 mg (3%) |
Witamina A | 67,8 µg (8%) |
Witamina D | 0,88 µg (6%) |
Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017