Spis treści
Krokiety to masa warzywna lub mięsna w kształcie wałeczka lub cylindra, obtoczona w tartej bułce i/lub zawinięta w naleśnik, a następnie obsmażona na patelni do uzyskania złocistej barwy. W Polsce najpopularniejsze są są krokiety z mięsem, pieczarkami, a także z kapustą i grzybami.
Każdy naród ma własne przepisy na to danie, jednak Francuzi, jako pierwsi stworzyli pisemną recepturę na krokiety. Pierwszy przepis pochodzi z 1691 roku i został spisany przez francuskiego szefa kuchni króla Ludwika XIV i w swoim składzie zawierały trufle, ser śmietanowy i pieczywo. W późniejszym okresie do farszu zaczęto dodawać resztki gotowanego mięsa, ryby i warzywa.
Krokiety - z mięsem, pieczarkami i nie tylko
Tradycyjne krokiety składają się z ciasta naleśnikowego i zawiniętego w nie farszu. Obtacza się je w jajku, bułce tartej i smaży na tłuszczu do momentu uzyskania złocistej barwy. Zwykle podaje się je z barszczem czerwonym.
W Polsce najczęściej farsz do krokietów to:
- kapusta kiszona z podsmażoną cebulą i przyprawami
- kapusta kiszona z pieczarkami lub grzybami
- mięso mielone (wieprzowina, cielęcina, kurczak, indyk) z włoszczyzną
- mięso mielone z kapustą kiszoną, pieczarki z serem żółtym i cebulą
Jednak krokiety są daniem, którego sposób przygotowania różni się w zależności od kraju. W Indiach farszem do krokietów są ziemniaki, a podaje się je z gulaszem.
W Indonezji do przygotowania krokietów w zamian ciasta naleśnikowego używa się puree ziemniaczanego, które nadziewa się mięsem z kurczaka. Następnie krokiety panieruje się i smaży.
W Belgii popularne są dwa rodzaje krokietów: krokiety podawane jako przystawka z farszem ziemniaczanym oraz krokiety podawane jako danie główne wypełnione sosem beszamelowym i krewetkami.
Zaś w Niemczech i Austrii znane są tylko krokiety ziemniaczane, które są serwowane w ramach przystawki.
Holenderskie krokiety wypełnione są cielęciną lub wołowiną. Z kolei w Portugali do krokietów prócz wołowiny i wieprzowiny wykorzystuje się też ryby i owoce morza.
Podobne nadzienie mają krokiety w Stanach Zjednoczonych, zaś w Wielkiej Brytanii najczęściej krokiety występują w formie mrożonej z nadzieniem ziemniaczanym.
Krokiety z mięsem - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
| Wartość kaloryczna | 240 kcal |
| Białko | 8,9 g |
| Tłuszcz | 13,1 g |
| - kwasy tłuszczowe nasycone | 2,76 g |
| - kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6,77 g |
| - kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,63 g |
| Cholesterol | 73,6 g |
| Węglowodany | 22,9 g |
| Błonnik | 1,2 g |
| Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) | |
| Wapń | 39,2 mg (4%) |
| Sód | 132,7,0 mg (9%) |
| Fosfor | 113,1 mg (16%) |
| Potas | 161,3 mg (5%) |
| Żelazo | 1,04 mg (10%) |
| Magnez | 15,04 mg (40%) |
| Cynk | 1,3 mg (12%) |
| Miedź | 0,06 mg (7%) |
| Witaminy | |
| Witamina B1 | 0,18 mg (14%) |
| Witamina B2 | 0,196 mg (15%) |
| Witamin B6 | 0,11 mg (8%) |
| Niacyna | 0,97 mg (6%) |
| Witamina B12 | 0,45 µg (19%) |
| Witamina E | 2,08 mg (21%) |
| Foliany | 27,5 µg (7%) |
| Witamina C | 0,94 mg (1%) |
| Witamina A | 80,7 µg (9%) |
| Witamina D | 0,42 µg (3%) |
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Krokiety - czy krokiety są zdrowe?
100 gram krokietów pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej na witaminy i składniki mineralne jedynie od kilku do kilkunastu procent. Krokiety z mięsem charakteryzują się wyższą niż krokiety z warzywami zawartością witamin z grupy B. Wyjątek stanowią krokiety z pieczarkami, w których zawartość witaminy B2 jest wyższa niż w krokietach z mięsem.
Tradycyjne krokiety nie mają korzystnego wpływu na zdrowie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Może to przyczyniać się do wzrostu ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości oraz chorób serca.
Krokiety to danie, które dostarcza sporej ilości kalorii. Warto wiedzieć, że mniej kaloryczne są krokiety z farszami warzywnymi oraz te przygotowane bez panierki, gdyż zawierają też mniej tłuszczu.
Ponadto kaloryczność krokietów można obniżyć przez zmianę obróbki termicznej - zamiast smażenia należy wybrać pieczenie. Poza tym krokiety z farszem z mięsa drobiowego są mniej kaloryczne od tych z nadzieniem z mięsa wieprzowego.
Krokiety przygotowane w wersji dietetycznej, z wykorzystaniem pełnoziarnistej mąki oraz zdrowych dodatków, można bez obaw włączyć do diety. Wówczas będą one sycącym i zdrowym daniem.
Krokiety z pieczarkami - ile mają kalorii?
| Wartość kaloryczna | 165 kcal |
| Białko | 5,6 g |
| Tłuszcz | 7,4 g |
| - kwasy tłuszczowe nasycone | 1,04 g |
| - kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,81 g |
| - kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 2,01 g |
| Cholesterol | 49,2 g |
| Węglowodany | 24,0 g |
| Błonnik | 1,8 g |
| Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) | |
| Wapń | 36,5 mg (4%) |
| Sód | 103,7 mg (7%) |
| Fosfor | 122,8 mg (18%) |
| Potas | 185,1 mg (5%) |
| Żelazo | 0,99 mg (10%) |
| Magnez | 13,4 mg (34%) |
| Cynk | 0,68 mg (6%) |
| Miedź | 0,18 mg (20%) |
| Witaminy | |
| Witamina B1 | 0,06 mg (5%) |
| Witamina B2 | 0,32 mg (25%) |
| Witamin B6 | 0,06 mg (5%) |
| Niacyna | 1,9 mg (12%) |
| Witamina B12 | 0,25 µg (10%) |
| Witamina E | 1,7 mg (17%) |
| Foliany | 32,4 µg (8%) |
| Witamina C | 2,46 mg (3%) |
| Witamina A | 67,8 µg (8%) |
| Witamina D | 0,88 µg (6%) |
Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Krokiety dietetyczne
Krokiety można także przygotować w wersji dietetycznej, wykorzystując zamist mąki pszennej mąkę pełnoziarnistą lub mąkę gryczaną, dzięki temu krokiety będą bogatsze w składniki mineralne i błonnik. Dodatkowo naleśniki warto usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będą mniej kaloryczne.
Dietetyczne krokiety najlepiej przygotować bez panierki i zapiec w piekarniku. Mniej kaloryczne będą krokiety z nadzieniem z kapusty kiszonej i pieczarkami, pieczarkami, warzywami, mięsem drobiowym, cielęciną.
Poza tym do farszu mięsnego można dodać włoszczyznę. Do dietetycznych krokietów świetnie sprawdzą się sosy warzywne, np. pomidorowy, surówki i barszcz czerwony.