Które mleko z Biedronki jest najlepsze? Michał Wrzosek odpowiada

2024-05-24 10:52

W sklepach znajdziemy naprawdę szeroki asortyment najróżniejszych mlek. Od tłustego krowiego, aż po napoje roślinne. Które z nich jednak jest najlepsze? Michał Wrzosek zdradził, po które mleko z Biedronki on sięga.

Które mleko z Biedronki jest najlepsze? Michał Wrzosek odpowiada
Autor: fot. Getty Images/YouTube/Michał Wrzosek Które mleko z Biedronki jest najlepsze? Michał Wrzosek odpowiada

Które mleko z Biedronki jest najlepsze? Michał Wrzosek tłumaczy

Idąc na zakupy do Biedronki stajemy przed niezwykle szerokim wyborem. Tyczy się to również najróżniejszych dostępnych na rynku rodzai mleka. Jeśli szukamy idealnego, warto posłuchać porad znanego polskiego dietetyka, Michała Wrzoska, który mówi, jak dokonać świadomego wyboru mleka. Jak tłumaczy, w Biedronce dostępne są dwa rodzaje krowiego mleka: UHT i pasteryzowane. To pierwsze poddawane jest obróbce termicznej w temperaturze 120-135 stopni Celsjusza przez około 3 sekundy. Mleko pasteryzowane jest natomiast poddawane obróbce termicznej w temperaturze od 72 do 75 stopni Celsjusza przez 15-20 sekund.

Mleko UHT ma dłuższy termin przydatności. Przechowywane w temperaturze pokojowej zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy. Mleko pasteryzowane natomiast powinno być trzymane w lodówce i zazwyczaj zachowuje świeżość przez maksymalnie 10 dni. Michał Wrzosek przyznaje, że mleko UHT ma mniej witamin niż mleko pasteryzowane. Wszystko przez obróbkę termiczną. Dlatego dietetyk radzi, by wybierać mleko pasteryzowane. 

Mleko pasteryzowane ma więcej witamin, które są niezbędne dla naszego zdrowia. W szczególności warto wybierać mleko z witaminą A i D, które są ważne dla układu odpornościowego

- tłumaczy popularny dietetyk.

Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?

Jaką zawartość tłuszczu wybrać? Dietetyk radzi

Kiedy już zdecydujemy się pomiędzy mlekiem pasteryzowanym a mlekiem UHT, przychodzi czas na kolejną decyzję. Chodzi mianowicie o zawartość tłuszczu w mleku, która ma znaczenie z perspektywy zdrowego odżywiania. W sklepach znajdziemy najróżniejsze warianty takie jak: 0%, 1,5%, 2% oraz mleko pełnotłuste. Jak tłumaczy doktor Wrzosek, dwuprocentowe mleko jest dobrym wyborem dla osób, które planują ograniczenie spożywania tłuszczu. Wszystko dzięki wystarczającej zawartości białka i wapnia, które są niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu.

Osoby, które jednak planują całkowitą eliminację tłuszczu ze swojej diety powinny sięgać po mleko z zerową zawartości ą tłuszczu. Trzeba być jednak świadomym, że zawiera ono stanowczo mniej białka i wapnia niż mleko o dwuprocentowej zawartości tłuszczu.

Podsumowując, według doktora Wrzoska najlepszym mlekiem z Biedronki będzie mleko pasteryzowane o zawartości tłuszczu równej 2 procent. Takie mleko ma bowiem więcej witamin i białka niż mleko UHT lub mleko o zerowej zawartości tłuszczu. Dietetyk przypomina, że jedna szklanka mleka dziennie realizuje aż 30 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na wapń. Co więcej, mleko zawiera składniki, które dodatkowo wspomagają wchłanianie wapnia.

Sonda
Jak mleko to...