Łagodzi kaszel, leczy chrypę, goi rany. Rośnie jak zwykły chwast, a ma mnóstwo korzyści
Wiosna to czas, gdy zyskujemy znów możliwości korzystania z dobroczynnego działania darów natury. Już pierwsze kwiaty, kojarzone z przedwiośniem, mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Sprawdź, jak je wykorzystać w domowej apteczce.
Wiosenne kwiaty - właściwości prozdrowotne
Ta roślina jest powszechnie znana w Polsce. Mówi się, że zwiastuje wiosnę, więc to najlepszy moment, aby zacząć wypatrywać, gdzie rosną charakterystyczne żółte kwiaty. Wprawdzie marzec dopiero się zaczął, ale ciepły luty sprzyja wcześniejszemu rozwojowi roślin w tym roku.
Czy podbiał to mniszek albo mlecz?
W medycynie naturalnej podbiał, bo o nim mowa, był ceniony od stuleci. Ten kwiat z rodziny astrowatych rośnie na polskich łąkach, polach i nieużytkach. Chociaż wiele osób sądzi, że to po prostu chwast, warto przyjrzeć się jego właściwościom i możliwościom.
Podbiału nie należy mylić z mniszkiem lekarskim, który – co ciekawe – też ma właściwości lecznicze, chociaż inne. Podbiał nie jest też tożsamy z mleczem (mniszek też nie jest mleczem, choć bywa tak potocznie nazywany).
Podbiał kwitnie zwykle w końcu marca i początku kwietnia, ale tego roku prognozy wskazują na to, że tych złotych kwiatów możemy spodziewać się wcześniej. Cenne są właśnie kwiaty, ale również liście, które, jak się zdaje, są nawet częściej wykorzystywane w medycynie ludowej.
Podbiał - właściwości, minerały, zalety
Jakie są prozdrowotne właściwości podbiału? To m.in. aminokwasy, takie jak izoleucyna, leucyna, walina. To również nienasycone kwasy tłuszczowe, a także nasycone kwasy tłuszczowe.
Ponadto podbiał zawiera flawonoidy, garbniki, kwaśne polisacharydy śluzowe, związki fenolowe. W liściach podbiału nie brakuje polisacharydów, takich jak m.in. inulina. Podbiał jest też źródłem triterpenów, fitosteroli, kwasów organicznych, olejku eterycznego i innych cennych substancji.
W podbiale znajdują się także minerały, które mają istotną rolę dla organizmu: cynk, magnez, mangan, potas, wapń.
Podbiał - zastosowanie na kaszel i na skórę
Podbiał ceniony jest od setek lat jak substancja lecznicza mająca wpływ na leczenie chrypy, zapalenia krtani, przy utrzymującym się kaszlu lub w przypadku innych schorzeń górnych dróg oddechowych, jak zapalenie oskrzeli. Pomocniczo działa również w przypadku podniesionej ciepłoty ciała. Poza tym podbiał ma właściwości rozkurczowe.
CZYTAJ TEŻ: Masz suchy czy mokry kaszel? Źle dobrany syrop może się skończyć zapaleniem płuc
Liście oraz kwiaty podbiału działają wykrztuśnie i przeciwkaszlowo. Dlatego w razie infekcji dróg oddechowych warto sięgnąć po napar lub syrop z podbiału, który sprzyja odkrztuszaniu wydzieliny. Preparaty z podbiału poleca się pomocniczo astmatykom (o ile nie są uczuleni na tę roślinę).
Podbiał ma kompleksowe korzystne działanie na organizm. M.in. ma właściwości neuroprotekcyjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. To dlatego okłady z naparem z podbiału, mogą zmniejszać obrzęki, owrzodzenia, wypryski, wysypki, a nawet czyraki. Poleca się także przemywanie cery tłustej naparem z podbiału.
Z dobrodziejstw podbiału można korzystać cały rok, dzięki dostępnym w aptekach, sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością, ekstraktom takim jak syropy, liście albo tabletki do ssania. Często w składzie spotykamy obok siebie tymianek i podbiał, gdyż połączenie tych roślin daje jeszcze większe korzyści.
Jeśli jednak mamy czas, chęć i zapal, możemy samodzielnie suszyć zabrane liście i kwiaty podbiału. Można zrobić z nich naturalna napary, odwary i syropy. Pamiętajmy przy tym, żeby zbierać rośliny w miejscach czystych, z dala od zakładów przemysłowych i uczęszczanych dróg, a także, by je opłukać przed suszeniem.