Lekarz rodziny królewskiej ujawnia sekret zdrowia. "Jedz to 2-3 razy w tygodniu"
Lekarz rodziny królewskiej ujawnił sekret długowieczności i nie jest to modna dieta ani restrykcyjny jadłospis. Zdaniem eksperta kluczem do zdrowia jest regularne włączanie do menu kilku konkretnych produktów. Wystarczy, że będziemy je spożywać 2-3 razy w tygodniu.

Fermentowana żywność kluczem do długowieczności
Dr Vijay Murthy, lekarz medycyny funkcjonalnej rodziny królewskiej, oraz Emer Delaney, dietetyk i rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego zgodnie przyznają, że fermentowane produkty są niezbędne do zachowania zdrowia i długowieczności.
Rób to powoli, gdy zaczynasz spożywać sfermentowane pokarmy. Zjedz jedną łyżkę stołową... i sprawdź efekt. Spodziewaj się początkowego „okresu adaptacji”, podczas którego możesz odczuwać wzdęcia lub dyskomfort trawienny. Zazwyczaj organizm przystosowuje się w ciągu około 72 godzin, więc jeśli do tego czasu poczujesz się dobrze, zjedz kolejną łyżkę stołową
- wyjaśnił dr Murthy.
Dr Delaney potwierdził, że na początek łyżka stołowa fermentowanej żywności co dwa, trzy dni powinna być wystarczająca dla przeciętnej dorosłej osoby. Nawet w niewielkiej ilości produkty tego typu mają niezwykle korzystny wpływ na stan zdrowia.
Fermentowana żywność znajduje się wysoko na liście produktów o właściwościach zapobiegających nowotworom, ponieważ zawiera korzystne bakterie znane jako probiotyki, które, jak wykazano, mają szereg korzyści zdrowotnych, w tym potencjalnie zapobiegają nowotworom. Probiotyki to pożyteczne bakterie żyjące w jelitach, które pomagają utrzymać zdrową równowagę mikroorganizmów w układzie pokarmowym
- powiedziała doradczyni żywieniowa Lauren Lepley.

Jakiej żywności nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie?
Kimchi
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, składające się z fermentowanych warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej z dodatkiem pasty z papryczki chili, czosnku, imbiru i innych przypraw.
Badania wykazały, że kimchi może pomóc w poprawie trawienia i zmniejszeniu objawów problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i zaparcia. Odkryto, że kimchi ma właściwości wzmacniające odporność, potencjalnie ze względu na probiotyki i różne związki bioaktywne. Niektóre badania sugerują, że może mieć działanie przeciwzapalne, co może być korzystne dla ogólnego stanu zdrowia i zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych
- wyjaśnił Delaney.
Pozytywny wpływ kimchi na zdrowie udowodniło wiele badań naukowych.
Kimchi może być bezpieczną i skuteczną opcją leczenia w leczeniu otyłości i zespołu jelita drażliwego
- stwierdzili autorzy badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Ethnic Foods.
Kombucza
Kombucha to napój, powstający w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez tzw. grzybek herbaciany SCOBY. Badania na myszach udowodniły, że ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. W składzie obecne są również przeciwutleniacze, które przeciwdziałają uszkodzeniom komórek i redukują stan zapalny.
Wyniki sugerują, że spożywanie kombuchy łagodzi stres oksydacyjny i stan zapalny, poprawia proces detoksykacji wątroby i zmniejsza dysbiozę jelitową. Istnieją dowody na to, że spożywanie kombuchy jest korzystne dla kontroli i leczenia otyłości i towarzyszących jej chorób współistniejących
- wyjaśnili autorzy recenzji w Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Kefir
Kefir to gęsty napój mleczny, który powstaje w wyniku fermentacji mleka (krowiego, koziego czy owczego) za pomocą tzw. ziaren kefirowych, czyli symbiotycznej kultury bakterii kwasu mlekowego i drożdży. Zdaniem ekspertów produkt wzmacnia układ odpornościowy i wspiera proces trawienia.
Kefir może również pomóc złagodzić inne problemy trawienne, takie jak biegunka i zaparcia
- dodał Delaney.