Lekarz z Kalifornii cofnął swój wiek biologiczny o 20 lat! Co robi każdego dnia?

2025-08-17 9:20

Ma 79 lat, ale dla niego wiek to tylko liczba! Doktor Michael Roizen, ekspert od długowieczności, chwali się wiekiem biologicznym o ponad 20 lat młodszym i zdradza, jakie produkty regularnie lądują na jego talerzu. Poznaj jego proste, ale skuteczne nawyki żywieniowe, które mają kluczowe znaczenie dla długiego i zdrowego życia.

Dr. Michael Roizen
Autor: Getty Images Dr. Michael Roizen
  • Dr Michael Roizen, ekspert od długowieczności, twierdzi, że obniżył swój wiek biologiczny o 20 lat.
  • Lekarz dzieli się swoim jadłospisem, podkreślając rolę oliwy z oliwek, ryb, gorzkiej czekolady, grzybów i awokado.
  • Jego dieta, oparta na zasadach epigenetyki, ma wpływać na aktywację genów związanych z długim i zdrowym życiem.
  • Chcesz poznać szczegóły diety, która może cofnąć twój wiek biologiczny?

Dr Michael Roizen jest ekspertem jeśli chodzi o długowieczność. Może się pochwalić stanowiskiem dyrektora ds. odnowy biologicznej w Cleveland Clinic oraz bestsellerową książką na temat długowieczności. Obecnie ma 79 lat, jednak w rozmowie z Business Insider wyjawił, że jego "wiek biologiczny" wynosi zaledwie 57,6 lat. Jak to możliwe?

Dr Roizen przyznaje, że najważniejszą rolę w przewidywaniu długości życia odgrywają geny. Mimo to, nie są decydujące. Zdaniem eksperta ludzie powinni zrozumieć, że mogą kontrolować to, jak długo i jak dobrze żyją. Odniósł się do epigenetyki (nauki o aktywności genów, którabada, jak czynniki środowiskowe i styl życia mogą wpływać na to, które geny są aktywne, a które wyciszone) stwierdził, że w pewnym zakresie możemy wpływać na aktywność swoich genów. Przede wszystkim poprzez styl życia i dietę. A to oznacza, że nasze codzienne wybory mają większe znaczenie, niż mogliśmy sądzić.

W formie dieta DASH

Co jeść, żeby zmniejszyć wiek biologiczny?

Już w 2023 roku w prestiżowym czasopiśmie Nature opublikowane badanie, które dowiodło, że osoby stosujące zdrową dietą żyły średnio niemal 10 lat dłużej niż ci, którzy nie zważali na to, co jedzą. Uczestnicy badania, których dietę uznano za zdrową, jedli więcej produktów pełnoziarnistych, orzechów i owoców morza. Co więcej, ograniczyli również słodkie napoje i przetworzone mięso.

Doktor Roizen także podzielił się z obserwatorami listą produktów, które spożywa każdego tygodnia. Jak twierdzi mają one spory wpływ na jego długowieczność.

Oliwa z oliwek

Doktor Roizen każdego dnia spożywa łyżkę oliwy z oliwek. Ten produkt rzeczywiście warto włączyć do diety. Wpływa ona dobroczynnie na nasze zdrowie. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.

Oliwa z oliwek obniża również poziom złego cholesterolu LDL, a podnosi poziom HDL. Może również pomóc z obniżeniem ciśnienia krwi. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witamin: A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, pomaga w walce z nieżytem żołądka. Pomaga również ułatwić proces trawienia i pozbyć się toksyn z organizmu.

Pstrąg i łosoś

Doktor Roizen rozsmakował się również w łososiu i pstrągu. Pierwsza z ryb stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. Jest również pełen aminokwasów, jak leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Pstrąg natomiast jest pełen kwasów EPA i DHA. Dostarcza pełnowartościowego białka i ma niewiele kalorii.

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada również znalazła się w jego jadłospisie. Jest to idealny sposób na coś słodkiego, bez wyrzutów sumienia. Gorzka czekolada powiązana została ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niższym poziomem cholesterolu i ciśnieniem krwi. 

Grzyby

Grzyby również powinny zostać włączone do jadłospisu. Ekspert długowieczności postrzega je na przykład jako suplement i je je co najmniej pięć razy w tygodniu.

Awokado

Awokado także znalazło miejsce w jego jadłospisie. Już dwie porcje tygodniowe mogą obniżyć ryzyko choroby wieńcowej oraz chorób układu krążenia. Zawiera ono również tłuszcze jednonasycone i wielonasycone.

Dieta śródziemnomorska

Poradnik Zdrowie Google News