Letnie OWOCE i WARZYWA to samo zdrowie
Latem pamiętaj o spożywaniu różnorodnych owoców i warzyw - by nie wpaść w monotonnię i wciąż mieć na nie ochotę. O tej porze roku warzywa i owoce są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Są źródłem niezbędnych witamin, pomagają ugasić pragnienie, ukoić nerwy, ułatwiają trawienie i doskonale sycą.
Lato to pora roku, która wymaga od ciebie zwiększonej ilości energii. Nie zapominaj więc o prawidłowym odżywianiu siebie i swojej rodziny. Przede wszystkim zaś pamiętaj o codziennym spożywaniu 5 porcji owoców i warzyw lub soku. To właśnie w nich zawarte są naturalne witaminy i minerały, które – dostarczane w prawidłowych proporcjach – pozwolą zachować zdrowie i dobre samopoczucie oraz przekształcą się w energię i chęć do działania.
- Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Przykładem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety jest też regularnie wypłukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny jej poziom, musimy ją dostarczać w sposób ciągły, np. jedząc jedno jabłko, pijąc szklankę soku, zjadając garść suszonych warzyw lub owoców – ale w odstępach czasowych, tak aby na bieżąco uzupełniać jej braki. – radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
Sięgaj po różnorodne owoce i warzywa
Z dwóch powodów – po pierwsze dlatego, że w każdym z owoców, warzyw czy soku znajdują się inne witaminy i minerały, a po drugie i równie ważne – by nie wpaść w monotonię i wciąż mieć ochotę na różne owocowo-warzywne przekąski. Matka natura wykazała się dużą fantazją i możesz cieszyć się pięcioma grupami kolorystycznymi. Każda z nich oferuje odmienne witaminy i składniki mineralne, dlatego warto sięgać po różne kolory, a najlepiej – niech codzienne 5 porcji warzyw, owoców lub soku reprezentuje 5 grup kolorystycznych. Wyróżnia się grupę zieloną (sałata, brokuły, ogórek, szpinak, szczypiorek itp.), czerwoną (pomidory, papryka, jabłko, granat, arbuz, truskawki itp.), żółto-pomarańczową (banan, ananas, pomarańcze, marchewka, melon), białą (awokado, kalafior, por, kapusta pekińska, cebula, czosnek) oraz czarną (borówki, aronia, bakłażan, czarne porzeczki). Warto tak uzupełniać swoją letnią dietę, by w codziennym jadłospisie znalazły się warzywa, owoce i soki z każdej z grup kolorystycznych.
Letnie owoce i warzywa są zdrowe i świetnie smakują
Natura idzie swoim rytmem. W danych porach roku organizm ma różne potrzeby. W gorące dni jesteś bardziej spragniona. Sezonowe letnie warzywa i owoce oferują to, czego akurat potrzebuje nasz organizm. Pomagają nie tylko ugasić pragnienie, ale także pozwalają uzupełnić braki płynów w organizmie. Nie czekaj więc, aż zachce ci się pić. Sięgaj po jabłko, truskawki, arbuza lub sok przy każdej możliwej okazji.
- Wybierz arbuzy - im czerwieńsze, tym lepsze, bowiem zawierają więcej wzmacniającego serce likopenu. Zawierają pektyny i błonnik, które wspomagają perystaltykę jelit i wywołują uczucie sytości.
- Sięgnij po owoce jagodowe, czyli truskawki, maliny, jagody, porzeczki, które dostarczają nam cennych przeciwutleniaczy. Natomiast jagody czarne wzmacniają wzrok dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów.
- Marchewki latem są najlepsze – nie tylko dla opalenizny (dzięki zawartości karotenu). To także bardzo dobre źródło błonnika, który wspomaga trawienie.
- W gorące dni niezastąpione będą soczyste melony – dostarczą one prowitaminy A (ważnej dla skóry i układu odpornościowego), witaminy C oraz kwasu foliowego (ten polecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży).
- Letnie pomidory nie tylko świetnie smakują, ale są też świetnym źródłem likopenu, który wzmacnia serce. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, witaminy C i potasu. Szklanka soku pomidorowego pita codziennie ukoi skołatane nerwy.
- Brokuły i kalafiory możesz serwować na obiad na zmianę z ziemniakami i ryżem. Są one świetnym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B1, B2, PP, a także wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.