Ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pomaga w odchudzaniu, wygładza zmarszczki

2024-03-16 16:57

Są podobne do polskich wiśni, inni porównują je z pomidorkami koktajlowymi. Nic bardziej mylnego. Te małe cuda natury mają bardzo egzotyczną naturę, bowiem pochodzą z Karaibów. Na szczęście ich prozdrowotnymi właściwościami możemy cieszyć się także w Polsce, bo bez trudu dostaniemy wyroby z nimi w supermarketach, aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. A ich działania idealnie sprawdzą się w polskim klimacie. Pomogą w walce z infekcjami, skokami cukru i nie tylko

Ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pomaga w odchudzaniu, wygładza zmarszczki
Autor: Getty Images Ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pomaga w odchudzaniu, wygładza zmarszczki

Acerola - co to takiego?

Acerola, bo o niej mowa, jest niezwykle zdrowa. Przetwory z aceroli znajdziemy w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto po nie sięgnąć, choćby dlatego, że acerola jest 30 razy bogatsza w witaminę C niż cytryna.

Acerola pochodzi z Karaibów, ale rośnie też w Meksyku i na południu USA. Owoce aceroli nie bez powodu są nazywane „wiśniami z Barbadosu”, gdyż są charakterystycznie czerwone, podobne do wiśni lub czereśni. Smak również może przywodzić na myśl wiśnie – owoce aceroli są soczyste, kwaskowate.

Soja: właściwości, witaminy. Dlaczego soja jest zdrowa?

Jak stosować Acerolę?

Acerola jest cenna nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. To przede wszystkim niezwykle zdrowy owoc. Od wieków ceni się acerolę w medycynie naturalnej, podając pomocniczo w szeregu infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Owoce aceroli nadają się do spożycia przez kilka dni tuż po zerwaniu, dlatego trudno ją przewozić do innych krajów, szczególnie tak odległych, jak Polska. Na szczęście przetwory już nie napotykają tej przeszkody.

W Europie można więc spotkać zarówno soku, jak i suplementy z acerolą, w postaci tabletek lub sproszkowanych owoców. Dlaczego warto po nie sięgnąć?

Na co jest dobra acerola?

Acerola zawiera 1000 do 4500 mg witaminy C w 100 g owoców, co oznacza, że jest nawet 30 razy bogatsza w tę witaminę niż cytryna. 100 g aceroli w pełni zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. W aceroli znajdziemy też witaminy z grupy B oraz witaminę A, a także szereg minerałów, takich jak m.in. cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, żelazo.

Acerola jest też źródłem cennych kwasów: kwasu jabłkowego, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych nienasyconych. Ponadto w aceroli znajdziemy flawonoidy i białka.

Acerola, jak zauważono, ma korzystny wpływ na organizm i wzmacnianie odporności. Ułatwia szybsze uporanie się z infekcjami. Dzięki aceroli można obniżyć poziom cukru we krwi, w związku z czym poleca się ją pacjentom z cukrzycą typu 2.

Acerola na serce i smukłą sylwetkę

Acerola zapobiega wahaniom cukru, a przez to reguluje apetyt, jest więc sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Sugeruje się, że bogactwo antyoksydantów może przekładać się nie tylko na spowolnienie procesów starzenia, ale również na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.

Składniki aceroli uważa się za korzystne dla prawidłowej pracy układu krążenia, a także narządów ruchu – kości i stawów. Uważa się, że jest to środek bezpieczny, nawet dla dzieci i osób w ciąży.

Acerola sprawdza się też jako składnik kosmetyków, gdyż ma właściwości nawilżające, poprawiające koloryt skóry i uelastyczniające tkanki, w związku z czym może pomóc wygładzić pierwsze zmarszczki. 

Kto nie powinien stosować aceroli?

Czy ten owoc może mieć jakieś wady? Duże ilości witaminy C mogą sprzyjać przedawkowaniu, które może objawić się dolegliwościami żołądkowymi, wysypką lub problemami z pracą nerek. Suplementów z acerolą nie powinny stosować osoby z chorobami nerek lub wątroby, a także pacjenci z alergią na acerolę lub inne składniki preparatów z acerolą.