Przepis na lepsze działanie witaminy C. Wystarczy jeden składnik
Pamiętasz czasy, gdy na topie była „lewoskrętna witamina C”? Taki związek chemiczny oczywiście nie istnieje i nigdy nie istniał. Istnieją natomiast inne substancje, które mogą wzmacniać działanie witaminy C. Jakie to środki? Sprawdzamy.
Jak wzmocnić działanie witaminy C
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowej odporności organizmu. Ponadto witamina C sprzyja prawidłowej syntezie kolagenu, ma więc udział w dbaniu o zdrową skórę, stawy, włosy czy... młodzieńczy wygląd, ponieważ sprzyja optymalnemu nawilżeniu i zachowaniu jędrności skóry. Jaka substancja może dodatkowo wspierać pozytywne działanie witaminy C na organizm?
Rutyna i witamina C - doskonały duet dla zdrowia
Bioflawonoid zwany rutyną lub rutozydem, określa się również mianem witaminy P. To roślinny metabolit o właściwościach zdrowotnych. Działa antyoksydacyjnie, chroni lipidowe błony komórkowe, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, sprzyja dłuższemu działaniu witaminy C, lepszemu przepływowi krwi, zmniejsza ryzyko uszkodzeń naczyń krwionośnych i sklejania płytek, może również działać hamująco na stany zapalne.
Rutyna może działać też korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, w związku z czym stanowi istotny czynnik w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Uważa się, że dzięki przeciwwirusowemu działaniu, rutyna może też wzmacniać odporność i sprzyjać szybszemu powrotowi do zdrowia.
Ponadto rutynę wiąże się z prawidłową odpowiedzią organizmu na alergeny. Sądzi się, że rutyna może mieć też wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, poprawę pamięci i koncentracji. Zażywanie witaminy C wraz z rutyną, pozwoli uzyskać maksimum korzyści, jakie mogą nieść organizmowi.
Zaskakujące źródła witaminy C
Rutyna - najlepsze naturalne źródła, objawy niedoboru
Gdzie znajdziemy rutynę? Chociaż można po nią sięgać w formie suplementu, najlepszym zalecanym źródłem jest zawsze naturalne, dobrze zbilansowane pożywienie. Bogate w rutynę są takie rośliny jak czarny bez, kwiaty lipy, dziurawiec i głóg. Rutyna znajduje się m.in. w owocach, zwłaszcza cytrusowych.
Rutynę znajdziemy też w jabłkach, wiśniach, malinach i borówkach, a także w niektórych warzywach, jak cebula i marchew, oraz w ziemniakach i pomidorach (które z botanicznego punktu widzenia są jednak owocami).
Niedobory rutyny objawiają się m.in. kruchością naczyń krwionośnych i skłonnością do tzw. pajączków. Ponadto niedobory rutyny mogą sprzyjać podatności na infekcje i przedłużającej się rekonwalescencji po chorobach.