Spis treści
Sałatki dietetyczne to posiłki przeznaczone przede wszystkim dla tych, którzy odchudzają się i w związku z tym chcą odżywiać się zdrowo, lekko, a jednocześnie chcą zapewnić swojemu organizmowi komplet składników odżywczych.
Dietetyczne sałatki idealnie nadadzą się też dla osób, które dietę odchudzającą łączą z treningami - proponowane sałatki dodają energii po wysiłku, ale nie powodują odkładania się dodatkowych kilogramów.
Wypróbuj przepisy na sałatki dietetyczne, które świetnie sprawdzą się na 2-4 godziny przed planowanym treningiem, po treningu oraz jako samodzielny posiłek. Są lekkie, a jednocześnie bogate w składniki odżywcze potrzebne osobom odchudzającym się i uprawiającym sport.
i
Dietetyczna sałatka z kurczakiem i awokado na komosie ryżowej (413 kcal) - przepis
Składniki:
- 100 g fileta z kurczaka
- 1/2 awokado
- 1/4 cebuli czerwonej
- garść rukoli
- 1/2 pomidora
- 1/3 papryki żółtej
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
Ugotuj komosę ryżową. Mięso natrzyj ziołami i upiecz (np. w piekarniku przez ok. 15-20 minut w 220 stopniach), następnie pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę. Awokado, pomidora i paprykę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Dopraw do smaku. Najlepiej zjedz od 2 do 4 godzin przed ćwiczeniami. Świetnie sprawdzi się też jako samodzielny posiłek w dni nietreningowe.
Czytaj też: Koktajle odchudzające - przepisy na koktajle z chili, imbirem, kurkumą
Zarówno awokado, jak i tuńczyk zawierają dużą ilość kwasów omega-3. Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które biorą udział w tworzeniu tzw. brunatnej tkanki tłuszczowej. Jest to taki rodzaj tkanki tłuszczowej, który nie odkłada się na brzuchu, udach czy biodrach, lecz korzysta z zapasów zwykłego (białego) tłuszczu, by przekształcić go w energię.
Innymi słowy, im więcej spożywamy kwasów omega-3, tym więcej mamy brunatnej tkanki tłuszczowej, która przyspiesza metabolizm i ułatwia utratę kilogramów.
i
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem i jajkiem (405 kcal) - przepis
Składniki:
- 1/2 puszki (85 g) tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 pomidora
- 50 g miksu sałat
- 1 jajko
- 1/2 ogórka
- 1/3 sztuki papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka koperku świeżego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 30 g chleba żytniego
Jajko ugotuj na twardo, obierz. Pomidora, paprykę i ogórka pokrój w kostkę. Z oliwy z oliwek i koperku przygotuj dressing. Wszystkie składniki wymieszaj. Z pieczywa przygotuj grzanki, pokrój w kosteczkę i dodaj do sałatki. Całość posyp prażonymi nasionami słonecznika.
Połączenie białka z węglowodanami jest niezwykle istotne dla odbudowy zapasów glikogenu po treningu. Najszybsza regeneracja glikogenu zachodzi w dwóch pierwszych godzinach po wysiłku. W kolejnych dwóch nieco spada jednak pozostaje wciąż na wysokim poziomie. Zatem jeśli planujesz kolejne sesje treningowe danego dnia lub kolejnego, wybieraj posiłki białkowo-węglowodanowe - dzięki temu przyspieszysz regenerację organizmu i będziesz gotów do kolejnego wysiłku fizycznego.
i
Dietetyczna sałatka z mozzarellą i granatem (390 kcal) - przepis
Składniki:
- 50 g mozzarelli
- garść szpinaku baby
- 1/3 granatu
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 30 g chleba żytniego
Mozzarellę oraz pomidorki i selera pokrój w kostkę. Wymieszaj szpinak z warzywami i serem, posyp granatem oraz prażonymi pestkami dyni. Z pieczywa przygotuj grzanki, pokrój w kosteczkę i dodaj do sałatki. Całość polej oliwą z oliwek i posyp bazylią. Doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek, jak i po ćwiczeniach.
i
Dietetyczna sałatka z makaronem i z indykiem (434 kcal)
Składniki:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego penne
- 100 g filetu z indyka
- 1/3 cebuli czerwonej
- 1 łyżka pesto z bazylii
- kilka listków bazylii
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka zielonego
Ugotuj makaron. Filet z kurczaka natrzyj ulubioną marynatą. Upiecz. Pokrój w paski. Pokrój w kosteczkę ogórka, cebulę w piórka, pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki połącz, dodaj pesto, wymieszaj. Udekoruj listkami bazylii.
Najlepiej zjedz od 2 do 4 godzin przed ćwiczeniami. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek między treningami.