Dietetyczne desery mogą być wybawieniem dla wielu osób - bo bycie na diecie wcale nie wyklucza jedzenia słodyczy! Gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, nie musimy odmawiać sobie przyjemności. Dietę można wzbogacić o niskokaloryczne desery, których zjedzenie nie odbije się na naszej sylwetce - pod warunkiem, że nie przekroczymy ustalonego wcześniej dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Fit desery są nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Zawierają wartościowe składniki takie jak: otręby, płatki owsiane, gorzka czekolada, ziarna, pełnowartościowa mąka. Dzięki niskiej zawartości cukru desery stają się także niskokaloryczne. Mogą z powodzeniem być traktowane jak normalny, zbilansowany posiłek na naszej diecie.
Poznaj pyszne i zdrowe przepisy na dietetyczne słodkości!
Dietetyczny deser: brownie z czerwonej fasoli
i
Kaloryczność: 100 gramów ciasta ma około 200 kcal
Składniki:
- 2 jajka
- 1 duża puszka czerwonej fasoli
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu, miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- jeden dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- gorzka czekolada min 70%
- dwie łyżki kakao
- odrobina ksylitolu
- ¼ szklanki mleka
Przygotowanie: Fasolę opłucz dokładnie na sitku i przesyp do dużej miski. Dodaj do niej resztę składników i blenduj około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do ścianek formy i będzie łatwiejsze do pokrojenia. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez około 40-50 minut. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy).
Zobacz też >>> Koktajle odchudzające - przepisy na dietetyczne koktajle warzywne i owocowe
Dietetyczny deser: fit sernik
i
Kaloryczność: sernik w 100 gramach ma około 200 kalorii
Składniki na masę:
- twaróg półtłusty (250 g)
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 1 łyżka miodu
- 2 duże jajka
- 200 g jogurtu naturalnego 0%
Składniki na spód:
- 100 g masła orzechowego (min. 90% orzechów)
- 50 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 1 łyżka miodu
- 30 g masła 82%
- szczypta cynamonu
Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotuj spód. Masło najlepiej wyciągnij trochę wcześniej, aby było bardziej plastyczne. Do miski wsyp płatki owsiane i otręby, następnie dodaj do tego masło orzechowe, miód, cynamon i masło. Ugniataj, aż wszystkie składniki się połączą.
Fit sernik możesz obłożyć owocami, np. malinami, jednak pamiętaj, że wtedy wzrośnie jego kaloryczność.
Okrągłą tortownice wyłóż papierem do pieczenia, a masę spodu rozłóż równomiernie na dnie. Wstaw do lodówki na około godzinę. W czasie, gdy spód tężeje w lodówce, ser twarogowy rozdrobnij widelcem, aby pozbyć się jak największej ilości grudek. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gdy uzyskasz już gładką masę przelej ją do tortownicy. Sernik piecz w temperaturze 170 stopni przez 40-50 minut.
Autor: Time S.A/ Materiały prasowe
Czy wiesz, że przy odpowiednio skomponowanym menu raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na małe dietetyczne "grzeszki"? Grunt to świadome podejście do żywienia. Z pomocą przychodzi JeszCoLubisz, innowacyjny system dietetyczny Poradnika Zdrowie. Ciesz się indywiduanie dobraną dietą i stałym, nieograniczony kontakt z dietetykiem. Z takim wsparciem na pewno zrealizujesz swój cel.
Zobacz więcej przepisów na dietetyczne desery w galerii