Czym zastąpić kupne słodycze? Przepisy na domowe batoniki i słodycze warzywne

2019-11-19 11:10

Czym zastąpić kupne słodycze, których głównym składnikiem są cukry proste, niekoniecznie potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania? Zamiast pustych kalorii warto sięgnąć po zdrowe zamienniki słodyczy. Są równie smaczne, a przy okazji zdrowe. Poniżej znajdziesz przepisy na słodycze z marchewki, domowe batony orzechowe i ciastka owsiane.

Czym zastąpić słodycze: muffinki marchewkowe
Autor: thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Przepis na muffinki marchewkowe
  2. Co jeść zamiast tradycyjnych słodyczy?
  3. Przepis na domowe batoniki musli

Czym zastąpić kupne słodycze, batoniki, ciastka i cukierki z dużą zawartością cukru i substancjami konserwującymi? Najbardziej oczywistym zamiennikiem słodyczy są świeże lub suszone owoce. Można przygotować też koktajle owocowe lub galaretki z owocami. Warto sięgnąć po chipsy owocowe (najlepiej te przygotowywane samodzielnie), orzechy i musli. Warto wypróbować przepisy na słodkości z dodatkiem warzyw.

Czym zastąpić słodycze: muffinki marchewkowe
Autor: thinkstockphotos.com
Zrób to koniecznie

Przepis na muffinki marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki surowej marchewki startej na tarce o dużych oczkach,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej lub mielonych goździków,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • zapach waniliowy.

Przygotowanie:

1. Wymieszaj marchewkę, jajka, olej, cukier i olejek waniliowy. Powoli dodawaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.

2. Masę rozłożyć do foremek (powinno wyjść 12 muffinek) i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Tydzień bez cukru? | ESKA XD - Fit Vlog #4

Co jeść zamiast tradycyjnych słodyczy?

Batony zastąp orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami, orzeszkami ziemnymi

Kupne batony bogate są w cukry proste i tłuszcz, dlatego już mały batonik może szybko zaspokoić głód dorosłej osoby. Jednak uczucie sytości jest krótkotrwałe i głód szybko wraca. Wahania te spowodowane są nagłymi wzrostami i spadkami poziomu glukozy we krwi.

Orzechy w porównaniu do batonów nie zawierają cukrów prostych. Bogate są za to w zdrowe tłuszcze. W orzechach znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, działające odwrotne do tłuszczów nasyconych i trans, czyli obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz warunkują prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych. Oprócz tego wielonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego. W kupnych batonach są głównie tłuszcze nasycone, które powodują wzrost stężenia cholesterolu we krwi, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy.

Zamiast całych orzechów możesz spożywać masło orzechowe, ale pamiętaj, że jest ono bardzo kaloryczne - 1 łyżka ma aż 140 kcal. Świetnie sprawdza się za to jako dodatek do owsianki, kaszy jaglanej czy muffinek - wzbogaca ich smak i obniża ładunek glikemiczny.

Czytaj też: Masło orzechowe - czy jest zdrowe? Jak zrobić domowe masło orzechowe? [PRZEPISY]

Jeśli nie chcesz rezygnować z batoników, spróbuj przygotować zdrowszą wersję w domu. Orzechowe batoniki pieczone w piekarniku są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a przy tym zawierają małe ilości cukru, który pochodzi tylko z produktów naturalnych, miodu oraz suszonych owoców.

Przepis znajdziesz poniżej:

Czym zastąpić słodycze: domowe batony orzechowe
Autor: thinkstockphotos.com
Zrób to koniecznie

Przepis na domowe batoniki musli

Składniki:

  • 0,5 kg płatków owsianych górskich
  • 150 g orzechów laskowych
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 3 białka jaja
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

1. Orzechy włoskie i migdały posiekaj, orzechy laskowe przekrój na pół. Suszone morele i daktyle pokrój na mniejsze kawałeczki. Białka jaja ubij na sztywną pianę.

2. Do ubitego jaja dodaj miód, płatki owsiane, posiekane orzechy, suszone owoce i pestki. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Masę przełóż do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przyciskając mocno łyżką do dna. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30- 35 minut.

4. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia i włóż do lodówki. Po kilku godzinach wyjmij i pokrój na batoniki.

Wartość energetyczna batonika musli (jedna sztuka 40 g): 174 kcal, białko 5 g, tłuszcz 10 g, węglowodany 19 g, błonnik pokarmowy 3 g, sacharoza 1,5 g.

Zamiast ciastek z czekoladą, ciastek kruchych i innych wybierz ciastka owsiane

Ciastka ze sklepu, podobnie jak większość słodyczy, dostarcza organizmowi głównie cukrów prostych, kwasów tłuszczowych nasyconych i kwasów tłuszczowych trans. Nieco inaczej ma to się z ciasteczkami owsianymi. Owszem również one są dosładzane, ale oprócz cukrów prostych w ciastkach owsianych znajdziemy błonnik rozpuszczalny. A ten obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, ma też korzystny wpływ na poziom glukozy, dlatego produkty bogate w błonnik rozpuszczalny są szczególne polecane cukrzykom.

Ciastka owsiane to także źródło węglowodanów złożonych, a więc takich, które powodują dłuższe uczucie sytości. Produkty owsiane to bogactwo antyoksydantów, żelaza, magnezu.

Czytaj też: Przepis na zdrowe ciasteczka owsiano-otrębowe

Czym zastąpić słodycze: ciasteczka owsiane
Autor: thinkstockphotos.com

Zamiast landrynek, karmelków, dropsów, lizaków wybierz suszone owoce – morele, daktyle, śliwki

Landrynki, dropsy i lizaki to praktycznie w 100% cukier w połączeniu z barwnikami i aromatami. Nie wnoszą do diety nic oprócz pustych kalorii. Zaś owoce suszone pomimo, że są dość kaloryczne, co wynika z faktu, że zawierają mało wody w porównaniu do owoców świeżych, są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Znajdziemy w nich błonnik, magnez, żelazo, miedź oraz witaminy z grupy B i antyoksydanty, które mają ochronny wpływ przed chorobami cywilizacyjnymi i spowalniają procesy starzenia.

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.