Fit lunchboxy: 7 przepisów na dietetyczny lunch do pracy
Poznaj 7 przepisów na dietetyczne lunchboxy do pracy - każdy zawiera od 200 do 450 kcal. Znajdziesz wśród nich m.in. lunchbox z kurczakiem i kuskusem, placuszki kukurydziane, dietetyczny chlebek bananowy czy sałatkę z zielonymi liśćmi, awokado i owocami. Przepisy są nie tylko fit, ale i zdrowe, na dodatek przygotujesz je błyskawicznie z prostych składników.
Spis treści
- Fit lunchbox z kuskusem i kurczakiem (450 kcal)
- Dietetyczne muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami (200 kcal)
- Witaminowa sałatka z owocami i orzechami (250 kcal)
Nie masz pomysłu na dietetyczny lunch do pracy? Wypróbuj nasze przepisy na fit lunchboxy pełne warzyw, owoców, zdrowych kasz i pełnowartościowego białka. Zapewnią ci uczucie sytości na długie godziny, a przy tym odsuną chęć sięgnięcia po kaloryczne przekąski.
Przepisy zostały dobrane tak, aby każdego dnia dostarczyć ci innych składników odżywczych - zawierają warzywa i owoce, pożywne białko (z kurczaka, indyka, jajek lub łososia), kasze i pełnoziarniste mąki. Różnią się też kalorycznością - jeden kawałek chlebka bananowego lub muffinka jajeczna ma tylko 50 kcal, ale są też bardziej treściwe propozycje, np. lunchbox z łososiem, ryżem i brokułami, który ma 450 kcal.
Oto 7 pomysłów na zdrowe i smaczne fit lunchboxy, które weźmiesz ze sobą do pracy.
Fit lunchbox z kuskusem i kurczakiem (450 kcal)

Ten lunchbox dostarczy ci witamin i zdrowej porcji białka. Kuskus możesz zastąpić np. amarantusem lub kaszą quinoa.
- pół szklanki kaszy kuskus
- jedna mała pojedyncza pierś z kurczaka lub pół dużej
- pół czerwonej lub żółtej papryki
- średni pomidor
- ¼ ogórka typu wąż
- świeża mięta i/lub bazylia
- 3 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
Kuskus zalej 3/4 szklanki posolonego wrzątku i odstaw aż kasza wchłonie wodę. Kurczaka podziel w poprzek na 2 cieńsze kawałki, lekko rozbij, posmaruj oliwą i przypraw. Usmaż na patelni grillowej po ok. 3 min z każdej strony. Gotowego kurczaka pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w 0,5 cm kostkę. Posiekaj zioła. Warzywa wymieszaj z ziołami, kurczakiem i kuskusem w jednej misce. Zrób dressing łącząc sok z cytryny, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Polej nim danie i dokładnie wymieszaj.
Dietetyczne muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami (200 kcal)

Muffinki są bardzo poręczne - upieczone w kokilkach, można łatwo je wyjąć i wziąć do pracy bez obaw, że rozpadną się po drodze. Z przepisu zrobisz 4 sztuki (1 sztuka to 50 kcal).
- 2-3 pieczarki
- 1/3 czerwonej papryki
- garść szpinaku baby
- cebulka dymka
- pół ząbka czosnku
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- opcjonalnie - trochę startego sera żółtego lub pleśniowego
Przygotowanie
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Pokrój w drobną kosteczkę paprykę, pieczarki i dymkę. Na patelnię wlej trochę oliwy i rozgrzej. Wrzuć pokrojoną paprykę i cebulę, podsmaż 4-5 minut aż papryka lekko zmięknie. Następnie na patelnię dodaj szpinak i pieczarki, podduś 2 minuty, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek, wymieszaj. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Do masy jajecznej dodaj podduszone warzywa, ewentualnie starty ser, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do kokilek natłuszczonych oliwą. Piecz około 15 minut.
Witaminowa sałatka z owocami i orzechami (250 kcal)

Połączenie szpinaku, truskawek i musztardy daje oryginalny, słodko-wytrawny smak.
- 5 truskawek lub pół obranej, pozbawionej błonek pomarańczy
- ½ jabłka dowolnego gatunku
- garść szpinaku baby
- ½ papryki (żółtej, czerwonej)
- ½ ogórka
- kilka orzechów nerkowca i orzechów włoskich
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie
Owoce pokrój na kawałki, paprykę w paski, a ogórka w plasterki. Orzechy włoskie przekrój na pół, nerkowce posiekaj. Zrób dressing z octu balsamicznego i musztardy. Połącz owoce, warzywa i orzechy ze szpinakiem, polej sosem, wymieszaj.