Fit lunchboxy: 7 przepisów na dietetyczny lunch do pracy

2019-01-02 11:14

Poznaj 7 przepisów na dietetyczne lunchboxy do pracy - każdy zawiera od 200 do 450 kcal. Znajdziesz wśród nich m.in. lunchbox z kurczakiem i kuskusem, placuszki kukurydziane, dietetyczny chlebek bananowy czy sałatkę z zielonymi liśćmi, awokado i owocami. Przepisy są nie tylko fit, ale i zdrowe, na dodatek przygotujesz je błyskawicznie z prostych składników.

Spis treści

  1. Fit lunchbox z kuskusem i kurczakiem (450 kcal)
  2. Dietetyczne muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami (200 kcal)
  3. Witaminowa sałatka z owocami i orzechami (250 kcal)

Nie masz pomysłu na dietetyczny lunch do pracy? Wypróbuj nasze przepisy na fit lunchboxy pełne warzyw, owoców, zdrowych kasz i pełnowartościowego białka. Zapewnią ci uczucie sytości na długie godziny, a przy tym odsuną chęć sięgnięcia po kaloryczne przekąski.

Przepisy zostały dobrane tak, aby każdego dnia dostarczyć ci innych składników odżywczych - zawierają warzywa i owoce, pożywne białko (z kurczaka, indyka, jajek lub łososia), kasze i pełnoziarniste mąki. Różnią się też kalorycznością - jeden kawałek chlebka bananowego lub muffinka jajeczna ma tylko 50 kcal, ale są też bardziej treściwe propozycje, np. lunchbox z łososiem, ryżem i brokułami, który ma 450 kcal.

Oto 7 pomysłów na zdrowe i smaczne fit lunchboxy, które weźmiesz ze sobą do pracy.

Fit lunchbox z kuskusem i kurczakiem (450 kcal)

Fit lunchbox z kuskusem, kurczakiem i warzywami (450 kcal)
Autor: thinkstockphotos.com Fit lunchbox z kuskusem, kurczakiem i warzywami (450 kcal)

Ten lunchbox dostarczy ci witamin i zdrowej porcji białka. Kuskus możesz zastąpić np. amarantusem lub kaszą quinoa.

  • pół szklanki kaszy kuskus
  • jedna mała pojedyncza pierś z kurczaka lub pół dużej
  • pół czerwonej lub żółtej papryki
  • średni pomidor
  • ¼ ogórka typu wąż
  • świeża mięta i/lub bazylia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

Kuskus zalej 3/4 szklanki posolonego wrzątku i odstaw aż kasza wchłonie wodę. Kurczaka podziel w poprzek na 2 cieńsze kawałki, lekko rozbij, posmaruj oliwą i przypraw. Usmaż na patelni grillowej po ok. 3 min z każdej strony. Gotowego kurczaka pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w 0,5 cm kostkę. Posiekaj zioła. Warzywa wymieszaj z ziołami, kurczakiem i kuskusem w jednej misce. Zrób dressing łącząc sok z cytryny, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Polej nim danie i dokładnie wymieszaj.

Fit słodycze [TEST] | ESKA XD - Fit vlog #10

Dietetyczne muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami (200 kcal)

Muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami (200 kcal)
Autor: thinkstockphotos.com Dietetyczne muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami (200 kcal)

Muffinki są bardzo poręczne - upieczone w kokilkach, można łatwo je wyjąć i wziąć do pracy bez obaw, że rozpadną się po drodze. Z przepisu zrobisz 4 sztuki (1 sztuka to 50 kcal).

  • 2-3 pieczarki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • garść szpinaku baby
  • cebulka dymka
  • pół ząbka czosnku
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie - trochę startego sera żółtego lub pleśniowego

Przygotowanie

Piekarnik ustaw na 180 stopni. Pokrój w drobną kosteczkę paprykę, pieczarki i dymkę. Na patelnię wlej trochę oliwy i rozgrzej. Wrzuć pokrojoną paprykę i cebulę, podsmaż 4-5 minut aż papryka lekko zmięknie. Następnie na patelnię dodaj szpinak i pieczarki, podduś 2 minuty, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek, wymieszaj. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Do masy jajecznej dodaj podduszone warzywa, ewentualnie starty ser, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do kokilek natłuszczonych oliwą. Piecz około 15 minut.

Witaminowa sałatka z owocami i orzechami (250 kcal)

Witaminowa sałatka z owocami i orzechami (250 kcal)
Autor: thinkstockphotos.com Witaminowa sałatka z owocami i orzechami (250 kcal)

Połączenie szpinaku, truskawek i musztardy daje oryginalny, słodko-wytrawny smak.

  • 5 truskawek lub pół obranej, pozbawionej błonek pomarańczy
  • ½ jabłka dowolnego gatunku
  • garść szpinaku baby
  • ½ papryki (żółtej, czerwonej)
  • ½ ogórka
  • kilka orzechów nerkowca i orzechów włoskich
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie

Owoce pokrój na kawałki, paprykę w paski, a ogórka w plasterki. Orzechy włoskie przekrój na pół, nerkowce posiekaj. Zrób dressing z octu balsamicznego i musztardy. Połącz owoce, warzywa i orzechy ze szpinakiem, polej sosem, wymieszaj.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE