Zielone koktajle: przepisy na koktajle ze spiruliną i zielonymi liśćmi
Zielone koktajle na bazie jarmużu, szpinaku czy z dodatkiem spiruliny to naturalny sposób na oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn. Regularne picie zielonych koktajli pomaga w odchudzaniu, uzupełnia niedobory witamin i minerałów oraz dodaje energii. Zobacz 6 przepisów na superzdrowe koktajle z zielonych liści.
Spis treści
- Przepis na zielony koktajl z pietruszką i rukwią wodną (odmładzający)
- Przepis na zielony koktajl ze spiruliną (odżywczy)
- Zielone koktajle – zasady przygotowywania
- Zielony koktajl szpinakowo-kokosowy [przepis]:
- Przepis na tropikalny zielony koktajl z ananasem i jarmużem
- Przepis na malinowy koktajl ze szpinakiem i nasionami chia
- Przepis na zielony koktajl z pokrzywą i awokado (oczyszczający)
- Przepis na zielony koktajl ze szczawiem i ogórkiem (orzeźwiający)
- Zielone koktajle – działanie
Zielone koktajle zawdzięczają swoje oczyszczające właściwości chlorofilowi. Chlorofil to zielony barwnik, który wykazuje działanie detoksykujące, przeciwzapalne i regenerujące na organizm człowieka. Najwięcej znajduje się go w zielonych częściach roślin – liściach i łodygach. Ponieważ zielone rośliny w stanie surowym są trudne do zjedzenia (są często twarde, gorzkawe w smaku), najlepiej spożywać je pod postacią łatwo przyswajalnych koktajli.
Przepis na zielony koktajl z pietruszką i rukwią wodną (odmładzający)
Koktajl polecany szczególnie kobietom. Natka pietruszki zawiera antyutleniacze, które hamują procesy starzenia. Witaminy A, C, E i K zwężają pory i zapewniają ładny, promienny wygląd cery, podobnie jak pochodzący z pestek dyni cynk. Enzymy zawarte w rukwi wodnej przeciwdziałają rozwojowi raka piersi.
Składniki:
- pęczek natki pietruszki,
- garść szpinaku,
- garść rukwi wodnej,
- 3 słodkie zielone jabłka,
- łyżka pestek dyni,
- lód.
Przepis na zielony koktajl ze spiruliną (odżywczy)
Spirulina zawiera prawie 4000 cennych dla organizmu składników odżywczych, co czyni ją jednym z najzdrowszych pokarmów na ziemi. Jest bogata między innymi w łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy (szczególnie B12, B2 i B1), a także pełnowartościowe białko (ma go więcej niż mięso).
Składniki:
- płaska łyżeczka spiruliny,
- garść świeżego szpinaku,
- 1 banan,
- plasterek świeżego imbiru,
- sok z połowy limonki,
- 3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek.
Zielone koktajle – zasady przygotowywania
- Przygotowując koktajle z zielonych liści warto trzymać się reguły 60/40 – 60% owoców i 40% warzyw. Przy zachowaniu takich proporcji koktajl ma najlepsze właściwości odżywcze, a jednocześnie smaczny, owocowy smak.
- Koktajle najłatwiej przygotowuje się za pomocą blendera. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy tak długo, aby uzyskać gładką, płynną konsystencję napoju.
- Koktajle można rozdrabniać według upodobań – jeśli lubimy gęstszą konsystencję z kawałkami warzyw, miksujemy koktajl krócej.
- Lepiej nie obierać owoców i nie usuwać gniazd nasiennych – zawierają dużo błonnika i amigdalinę (witaminę B17) działającą antyrakowo.
- Koktajle można nie tylko pić – jeśli dodasz mniej wody, powstanie gęsty krem, który można jeść łyżeczką.
- Miksując składnik z kostkami lodu zamiast z wodą stworzysz orzeźwiający sorbet.
Zielony koktajl szpinakowo-kokosowy [przepis]:
Źródło: Kocham Gotować/x-news
Przepis na tropikalny zielony koktajl z ananasem i jarmużem
Jarmuż to bogate źródło witamin A, B1, B2, C, E, K oraz kwasu foliowego. Z kolei ananas zawiera enzym bromelinę, który poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.
Składniki:
- ok. 100 g jarmużu,
- 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
- 1 szklanka wody lub soku z kokosa,
- 1 szklanka mleka kokosowego.
Przepis na malinowy koktajl ze szpinakiem i nasionami chia
Szpinak zawiera mnóstwo kwasów omega-3, wapń, magnez, witaminy A, C, E oraz K. Ma łagodny smak, dlatego polecany jest osobom, które dopiero zaczynają kurację zielonymi koktajlami.
Składniki:
- 100 g szpinaku,
- 250 g malin (mogą być mrożone),
- 1 duży banan,
- dwie łyżki nasion chia lub nasion siemienia lnianego,
- 1-2 szklanki wody (w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy).
Przepis na zielony koktajl z pokrzywą i awokado (oczyszczający)
Pokrzywa tradycyjnie kojarzona z uporczywym chwastem, tak naprawdę jest cennym źródłem wartości odżywczych. Oprócz dużej zawartości witamin oraz mikro- i makroelementów, ma silne właściwości detoksykujące – oczyszcza układ trawienny, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego, usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Przed zmiksowaniem składników koktajlu pokrzywę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem i zanurzyć w zimnej wodzie z kostkami lodu. Zabieg ten sprawi, że pokrzywa nie będzie parzyć.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 garści młodych liści pokrzywy (z wierzchołka rośliny),
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek,
- pół szklanki wody,
- sok z połówki cytryny,
- miód do smaku (opcjonalnie).
Przepis na zielony koktajl ze szczawiem i ogórkiem (orzeźwiający)
Szczaw to bogate źródło witaminy C. Witamina C odgrywa dużą rolę w budowaniu odporności, hamuje procesy zapalne, a także świetnie działa na skórę – odmładza, ujędrnia i wygładza cerę.
Uwaga! Nie należy przesadzać ze spożyciem szczawiu. Roślina ta, choć zdrowa, w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, co może powodować odwapnienie kości. Zawiera też szczawiany – związki, które mogą odkładać się nerkach i pęcherzu i tym samym prowadzić do kamicy nerkowej.
Składniki:
- 1 pokrojony ogórek szklarniowy
- 2 pęczki szczawiu
- 1 pęczek koperku
- 4 małe kubeczki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier do smaku
Zielone koktajle – działanie
Chlorofil zawarty w zielonych koktajlach ma szereg zalet:
- neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm,
- usuwa pozostałości po lekach i innych toksynach,
- unieszkodliwia działanie wielu kancerogenów – substancji przyczyniających się do rozwoju nowotworów,
- oczyszcza wątrobę i przewód pokarmowy,
- przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie,
- poprawia parametry krwi i zwiększa jej krzepliwość,
- obniża zapotrzebowanie na insulinę,
- neutralizuje nieprzyjemny oddech i zapach ciała,
- niszczy wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu.
Oprócz chlorofilu zielone koktajle dostarczają pierwiastków takich jak:
- żelazo – usprawniające transport tlenu w organizmie,
- magnez i potas – odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego,
- witaminę A – poprawiającą wzrok i stan skóry,
- kwas foliowy – niezbędny u kobiet (zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu), jak i u mężczyzn (odpowiada za jakość nasienia).