Zielone koktajle: przepisy na koktajle ze spiruliną i zielonymi liśćmi

2017-08-17 8:45

Zielone koktajle na bazie jarmużu, szpinaku czy z dodatkiem spiruliny to naturalny sposób na oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn. Regularne picie zielonych koktajli pomaga w odchudzaniu, uzupełnia niedobory witamin i minerałów oraz dodaje energii. Zobacz 6 przepisów na superzdrowe koktajle z zielonych liści.

Zielone koktajle: przepisy na koktajle ze spiruliną i zielonymi liśćmi
Autor: thinkstockphotos.com Zielone koktajle to idealny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn

Spis treści

  1. Przepis na zielony koktajl z pietruszką i rukwią wodną (odmładzający)
  2. Przepis na zielony koktajl ze spiruliną (odżywczy)
  3. Zielone koktajle – zasady przygotowywania
  4. Zielony koktajl szpinakowo-kokosowy [przepis]:
  5. Przepis na tropikalny zielony koktajl z ananasem i jarmużem
  6. Przepis na malinowy koktajl ze szpinakiem i nasionami chia
  7. Przepis na zielony koktajl z pokrzywą i awokado (oczyszczający)
  8. Przepis na zielony koktajl ze szczawiem i ogórkiem (orzeźwiający)
  9. Zielone koktajle – działanie

Zielone koktajle zawdzięczają swoje oczyszczające właściwości chlorofilowi. Chlorofil to zielony barwnik, który wykazuje działanie detoksykujące, przeciwzapalne i regenerujące na organizm człowieka. Najwięcej znajduje się go w zielonych częściach roślin – liściach i łodygach. Ponieważ zielone rośliny w stanie surowym są trudne do zjedzenia (są często twarde, gorzkawe w smaku), najlepiej spożywać je pod postacią łatwo przyswajalnych koktajli.

Przepis na zielony koktajl z pietruszką i rukwią wodną (odmładzający)

Koktajl polecany szczególnie kobietom. Natka pietruszki zawiera antyutleniacze, które hamują procesy starzenia. Witaminy A, C, E i K zwężają pory i zapewniają ładny, promienny wygląd cery, podobnie jak pochodzący z pestek dyni cynk. Enzymy zawarte w rukwi wodnej przeciwdziałają rozwojowi raka piersi.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • garść szpinaku,
  • garść rukwi wodnej,
  • 3 słodkie zielone jabłka,
  • łyżka pestek dyni,
  • lód.

Przepis na zielony koktajl ze spiruliną (odżywczy)

Spirulina zawiera prawie 4000 cennych dla organizmu składników odżywczych, co czyni ją jednym z najzdrowszych pokarmów na ziemi. Jest bogata między innymi w łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy (szczególnie B12, B2 i B1), a także pełnowartościowe białko (ma go więcej niż mięso).

Składniki:

  • płaska łyżeczka spiruliny,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 banan,
  • plasterek świeżego imbiru,
  • sok z połowy limonki,
  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek.
To ci się przyda

Zielone koktajle – zasady przygotowywania

  1. Przygotowując koktajle z zielonych liści warto trzymać się reguły 60/40 – 60% owoców i 40% warzyw. Przy zachowaniu takich proporcji koktajl ma najlepsze właściwości odżywcze, a jednocześnie smaczny, owocowy smak.
  2. Koktajle najłatwiej przygotowuje się za pomocą blendera. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy tak długo, aby uzyskać gładką, płynną konsystencję napoju.
  3. Koktajle można rozdrabniać według upodobań – jeśli lubimy gęstszą konsystencję z kawałkami warzyw, miksujemy koktajl krócej.
  4. Lepiej nie obierać owoców i nie usuwać gniazd nasiennych – zawierają dużo błonnika i amigdalinę (witaminę B17) działającą antyrakowo.
  5. Koktajle można nie tylko pić – jeśli dodasz mniej wody, powstanie gęsty krem, który można jeść łyżeczką.
  6. Miksując składnik z kostkami lodu zamiast z wodą stworzysz orzeźwiający sorbet.

Zielony koktajl szpinakowo-kokosowy [przepis]:

Źródło: Kocham Gotować/x-news

Przepis na tropikalny zielony koktajl z ananasem i jarmużem

Jarmuż to bogate źródło witamin A, B1, B2, C, E, K oraz kwasu foliowego. Z kolei ananas zawiera enzym bromelinę, który poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.

Składniki:

  • ok. 100 g jarmużu,
  • 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
  • 1 szklanka wody lub soku z kokosa,
  • 1 szklanka mleka kokosowego.

Przepis na malinowy koktajl ze szpinakiem i nasionami chia

Szpinak zawiera mnóstwo kwasów omega-3, wapń, magnez, witaminy A, C, E oraz K. Ma łagodny smak, dlatego polecany jest osobom, które dopiero zaczynają kurację zielonymi koktajlami.

Składniki:

  • 100 g szpinaku,
  • 250 g malin (mogą być mrożone),
  • 1 duży banan,
  • dwie łyżki nasion chia lub nasion siemienia lnianego,
  • 1-2 szklanki wody (w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy).

Przepis na zielony koktajl z pokrzywą i awokado (oczyszczający)

Pokrzywa tradycyjnie kojarzona z uporczywym chwastem, tak naprawdę jest cennym źródłem wartości odżywczych. Oprócz dużej zawartości witamin oraz mikro- i makroelementów, ma silne właściwości detoksykujące – oczyszcza układ trawienny, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego, usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka.

Ważne

Przed zmiksowaniem składników koktajlu pokrzywę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem i zanurzyć w zimnej wodzie z kostkami lodu. Zabieg ten sprawi, że pokrzywa nie będzie parzyć.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 garści młodych liści pokrzywy (z wierzchołka rośliny),
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek,
  • pół szklanki wody,
  • sok z połówki cytryny,
  • miód do smaku (opcjonalnie).

Przepis na zielony koktajl ze szczawiem i ogórkiem (orzeźwiający)

Szczaw to bogate źródło witaminy C. Witamina C odgrywa dużą rolę w budowaniu odporności, hamuje procesy zapalne, a także świetnie działa na skórę – odmładza, ujędrnia i wygładza cerę.

Ważne

Uwaga! Nie należy przesadzać ze spożyciem szczawiu. Roślina ta, choć zdrowa, w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, co może powodować odwapnienie kości. Zawiera też szczawiany – związki, które mogą odkładać się nerkach i pęcherzu i tym samym prowadzić do kamicy nerkowej.

Składniki:

  • 1 pokrojony ogórek szklarniowy
  • 2 pęczki szczawiu
  • 1 pęczek koperku
  • 4 małe kubeczki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Zielone koktajle – działanie

Chlorofil zawarty w zielonych koktajlach ma szereg zalet:

  • neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm,
  • usuwa pozostałości po lekach i innych toksynach,
  • unieszkodliwia działanie wielu kancerogenów – substancji przyczyniających się do rozwoju nowotworów,
  • oczyszcza wątrobę i przewód pokarmowy,
  • przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie,
  • poprawia parametry krwi i zwiększa jej krzepliwość,
  • obniża zapotrzebowanie na insulinę,
  • neutralizuje nieprzyjemny oddech i zapach ciała,
  • niszczy wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu.

Oprócz chlorofilu zielone koktajle dostarczają pierwiastków takich jak:

  • żelazo – usprawniające transport tlenu w organizmie,
  • magnez i potas – odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego,
  • witaminę A – poprawiającą wzrok i stan skóry,
  • kwas foliowy – niezbędny u kobiet (zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu), jak i u mężczyzn (odpowiada za jakość nasienia).
    Podziel się opinią
    Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE