Mleko z anyżem na odporność, dla relaksu i... poprawę libido. Ten przepis jest zimowym hitem
Anijsmelk – czy wiesz, co to jest i czym to się je? Anijsmelk to mleko, z anyżem, przyprawami, aromatem i mnóstwem zalet dla zdrowia. Szczególnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym, sezonie, gdy szczególnie jesteśmy narażone i narażeni na infekcje, takie mleko może być prawdziwie zbawienne. Wyjaśniamy, z czego się składa, jak przygotować anijsmelk, jak spożywać i kto powinien uważać.
Anijsmelk - zdrowe mleko z anyżem
Anijsmelk z dodatkiem Anyżu gwieździstego to jeden ze smaków zimy. Korzenny aromat, a przy tym walory zdrowotne, sprawiają, że medycyna naturalna od wieków sobie ceni ten składnik.Anijsmelk pochodzi z Niderlandów, ale sukcesywnie zyskuje popularność również w innych częściach Europy.
Olejek anyżowy, jak i anyż w innej postaci, jest bardzo dobry w przypadku zaburzeń trawienia, niweluje wzdęcia, reguluje wypróżnienia, pomaga pozbyć się zaparć.
Olejek anyżowy użyty do masażu może relaksować i poprawiać odporność. Korzystnie działa także ciepła kąpiel z dodatkiem takiego olejku. To nie koniec zalet olejku anyżowego: może działać przeciwbólowo, może zmniejszać ryzyko rozwoju infekcji, może rozgrzewać w sezonie zimowym.
CZYTAJ TEŻ: Odporność - 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu
Mleko anyżowe na kaszel. Właściwości mleka z anyżem
Mleko anyżowe polecane jest również jako przepis na zmniejszenie dolegliwości układu oddechowego, z uwagi na przeciwwykrztuśne działanie.
Ponadto zmniejsza problemy z napięciem i bólami mięśni, w tym w przypadku tzw. kolki u niemowląt oraz w przypadku dolegliwości bólowych podczas miesiączki lub przed okresem.
Anyż uważa się za pomocny w przypadku problemów z laktacją. Są też osoby, które przypisują anyżowi właściwości... pobudzające libido, gdyż składnik ten uchodzi za naturalny afrodyzjak.
Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie anyżu pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju infekcji. Zwyczajowo anyż podawany wieczorami z mlekiem, może sprzyjać dobremu wypoczynkowi nocą.
Koktajle zimowe, które wzmocnią Twoją odporność
Anijsmelk - jak przygotować? Przepis na mleko anyżowe
Jak przygotować mleko anyżowe? Potrzebne jest kilka składników, takich jak mleko (najlepiej co najmniej 3 proc. tłuszczu), miód, anyż w ziarnach, cynamon, imbir lub inne przyprawy korzenne, w zależności od osobistych preferencji.
Przyprawy z dodatkiem mleka zagotuj. Miód dodaj, gdy po przegotowaniu temperatura napoju spadnie i będzie mniejsza niż 40-45 stopni, ponieważ w wyższej temperaturze miód traci swoje cenne prozdrowotne właściwości.
Mleko z anyżem - przeciwwskazania
Mleko anyżowe, mimo szeregu zalet, może działać niekorzystnie na niektóre osoby. Odradza się je osobom w ciąży, z uwagi na brak szeroko zakrojonych badań, które mogłyby wskazywać na ewentualny wpływ na organizm osoby ciężarnej i rozwijającego się płodu.
Ponadto osoby z wrzodami żołądka czy dwunastnicy, nie powinny sięgać po anyż. Ostrożność powinny zachować też osoby z alergiami pokarmowymi. Pacjenci z alergiami i nietolerancjami związanymi z mlekiem krowim, mogą skorzystać z roślinnych zamienników.
Latem nie zaleca się sięgania po anyż, ponieważ podobnie jak np. dziurawiec, może działać fotouczulająco. Warto też zwrócić się z pytaniem o ewentualne interakcje do lekarza lub farmaceuty, jeżeli zażywamy już na stałe leki lub suplementy diety.
TO TEŻ MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Zadbaj o odporność w sezonie infekcji. Zbilansowana dieta jest kluczem