Mogą nasilać zaburzenia lękowe. Większość z nas sięga po nie codziennie
Dieta wpływa na wiele aspektów zdrowia, także na samopoczucie. Działa to także w drugą stronę - to, jak się czujemy często decyduje o naszych wyborach żywieniowych. Regularne narażenie na stres czy niepokój może prowokować do nieświadomego wprowadzania niezdrowych nawyków. Sprawdź, jakie produkty potęgują działanie lęku.
Dziedzina psychiatrii żywieniowej zajmuje się objawami lęku wywołanymi przez złe wybory żywieniowe. Zakłada, że żywność, którą wybieramy, odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu lub zaostrzaniu lęku. Wszystko przez sprawną komunikację między jelitami a mózgiem.
Te produkty zwiększają lęk i niepokój
Za doświadczanie objawów lęku w dużej mierze odpowiedzialna jest mikrobiota. Gdy w jelitach występuje stan zapalny, może to prowadzić do stanu zapalnego w mózgu, zwanego zapaleniem nerwów. Stan zapalny układu nerwowego jest charakterystyczny dla osób zmagających się z lękiem, więc aby zmniejszyć objawy stresu, należy unikać pokarmów wywołujących niepokój.
1. Przetworzona żywność
Przetworzone produkty spożywcze z długimi listami składników i jeszcze dłuższymi datami ważności, zazwyczaj zawierają niezdrowe dodatki. Gdy spożywamy je nadmiarze, odżywiają one "złe" bakterie w jelitach i z czasem pogarszają stan zapalny, a tym samym stres. Tego rodzaju produkty są również pozbawione witamin, minerałów i błonnika, czyli składników wspomagających pracę mózgu.
Zamiast przetworzonej żywności, warto sięgać po pełnowartościowe produkty spożywcze, takie jak świeże lub mrożone warzywa i zdrowe białka. Doskonale sprawdzi się tutaj soczewica, fasola, ciecierzyca i konserwy rybne.
2. Rafinowane cukry
Czy wiesz, że istnieje około 262 innych nazw cukrów występujących obecnie w produktach spożywczych? Znajdują się one nie tylko w ciastach, ciastach, płatkach śniadaniowych i batonikach. Jest ich mnóstwo także w keczupie, sosach do sałatek i gotowych sosach do makaronu. Cukry można znaleźć nawet we frytkach!
Nadmiar cukru sieje spustoszenie w jelitach, zaostrza stany zapalne, zwiększa niepokój i pogarsza nastrój. Należy także podkreślić, że cukier jest substancją uzależniającą, dlatego im mniej cukru jemy na co dzień, tym rzadziej mamy na niego ochotę.
3. Alkohol
Chociaż alkohol może nasilać niepokój, nie ma takiego samego wpływu na wszystkich. Ogólna wskazówka jest taka, że jeśli już spożywasz alkohol, rób to z umiarem. Jeśli po wypiciu czujesz się roztrzęsiony lub niespokojny, to alkohol nie jest dla ciebie. Pamiętaj też, że alkohol ma również wpływ na twoje zdrowie fizyczne.
4. Kawa
Kawa może nasilać niepokój, ale podobnie jak z alkoholem - na każdego działa inaczej. Kontroluj spożycie kawy i zwracaj uwagę na reakcje organizmu.
Nie ma gotowego przepisu na dietę, która u każdego mogłaby ograniczyć lęk i niepokój. Warto obserwować swój organizm, aby wiedzieć, co sprawia, że czuje się spokojny i rozluźniony, a co powoduje, że pojawiają się negatywne odczucia psychiczne.