Może wywoływać raka przełyku, a pije ją każdy Polak. Zwróć uwagę na tę herbatę
Picie herbaty w Polsce ma swoje podłoże historyczne, jednak z upływem czasu skupiamy się głównie na jej smaku, czy właściwościach prozdrowotnych. Okazuje się jednak, że należy zachować szczególna ostrożność, zwłaszcza jeśli jesteśmy miłośnikami gorącego naparu. Badania ukazują, że przez nieuwagę możemy narazić się na ryzyko raka krtani.

Początki herbaty w Polsce sięgają XVII wieku, a bynajmniej wówczas zyskiwała popularność i to właśnie w owych czasach są na jej temat pierwsze pisemne wzmianki. Król Jan Kazimierz w listach, które pisał do swojej żony Ludwiki Marii Gonzagi, pytał ją, jak poprawnie przygotować ten napar.
Okazuje się, że to właśnie ta dama dworu wywodząca się z Francji rozpowszechniła herbatę w Polsce, gdzie wcześniej nie znano tego rodzaju napoju. Choć początkowo traktowano napar jako swego rodzaju ciekawostkę dostępną wyłącznie w kręgach szlacheckich, to z czasem zyskała dużą popularność także w niższych sferach.
Dziś pijemy ją niemal codziennie, a wiele osób nawet kilka filiżanek, czy sporych kubków. Choć ma to swoje plusy, to okazuje się, że należy zwrócić uwagę na temperaturę.
Czy picie gorącej herbaty jest zdrowe?
Picie gorącej herbaty dostarcza dużo przyjemności. Pozwala się zrelaksować, rozgrzewa, czy umila czas spędzony na plotkach z przyjaciółką. Zdaniem naukowców jednak może mieć przykre konsekwencje, a konkretnie przyczyniać się do występowania raka przełyku.
Specjaliści z The Affiliated Cancer Hospital of Zhengzhou University w Chinach dokonali metaanalizy badań obserwacyjnych dotyczących wpływu spożycia gorącej herbaty jako czynnika kancerogennego.
Okazało się, że w świecie medycyny pojawiła się pewna rozbieżność. Wyniki różnych badań wykazywały, że spożycie herbaty zapobiega występowaniu nowotworów, a nie sprzyja ich powstawaniu. Natomiast nieścisłość polega na tym, iż kluczowa jest temperatura spożywanego napoju. Chińscy naukowcy dostrzegli, iż gorąca herbata zwiększa ryzyko występowania nowotworu.
Gorąca herbata powoduje raka przełyku? Uważaj na temperaturę
Hui Luo i Hong Ge wzięli pod lupę 23 różne raporty dotyczące stanu zdrowia pacjentów, u których zdiagnozowano raka przełyku. Przeanalizowali 5050 pacjentów i 10 609 przypadków.
Za pomocą oprogramowania służącego do przeprowadzania fachowej metaanalizy uzyskali informacje, z których wynika, iż w przypadku picia herbaty o wyższej temperaturze odnotowano istotny wzrost ryzyka wystąpienia raka płaskonabłonkowego przełyku.
Naukowcy podkreślają również, że rak przełyku to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów. Co więcej, jest na szóstym miejscu spośród przyczyn zgonów. Choć czynniki ryzyka są dość zróżnicowane, a mechanizm rozwoju raka wciąż jest niejasny, to jednak zdaniem naukowców wyniki wielu badań wykazały, że warto zwracać uwagę na nawyki żywieniowe.
Należy również unikać potencjalnych zagrożeń, które mogą przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Dlatego kiedy masz ochotę na herbatę, odczekaj, aż nieco przestygnie, by nie narażać przełyku na zachorowanie.
Płaskonabłonkowy rak przełyku - objawy choroby
Rak przełyku spowodowany jest rozrostem komórek nowotworowych. Zazwyczaj choroba zaczyna się w komórkach wyściełających wnętrze przełyku, a zmiany mogą wystąpić w dowolnym odcinku przełyku. Jak wskazują specjaliści z Mayo Clinic, ten typ choroby nowotworowej częściej diagnozuje się u mężczyzn, a dodatkowymi czynnikami ryzyka jest palenie papierosów oraz picie alkoholu.
Natomiast jeżeli chodzi o objawy raka przełyku, to na początkowym etapie mogą nie pojawić się żadne dolegliwości. Stąd tak łatwo przeoczyć pierwszą fazę choroby. Natomiast z biegiem czasu mogą pojawić się takie symptomy jak:
- Trudności z połykaniem.
- Ból w klatce piersiowej, ucisk lub pieczenie.
- Kaszel lub chrypka.
- Utrata masy ciała bez wysiłku.
- Nasilenie niestrawności lub nawracające zgagi.