Na młody wygląd i dla zdrowia stawów. Owoce, które działają jak przeciwzmarszczkowy kosmetyk
Owoce, które sprzyjają zachowaniu młodzieńczego wyglądu? Tak, możemy takie znaleźć. To te owoce, które szczególnie wspierają produkcję kolagenu. A kiedy, jak nie latem, jest najlepszy moment, żeby zajadać się owocami do woli? Sprawdź nasz przegląd owoców, które mogą pomóc korzystnie wpływać na wygląd.
Witamina C - wpływ na syntezę kolagenu
Witamina C to jedna z tych witamin, które powszechnie znamy. Wiemy, że to substancja odpowiedzialna m.in. za prawidłową odporność. Jednak witamina C to również składnik, który znany jest z przeciwutleniających właściwości, a co za tym idzie – sprzyja zachowaniu młodzieńczego wyglądu.
Witamina C wspiera też prawidłową syntezę kolagenu, który z kolei dba o stan naszych stawów, ale i skóry. A więc po kolei: po jakie owoce warto sięgać, aby zadbać o to, by nasze organizmy należycie syntetyzowały kolagen? Sprawdzamy.
QUIZ - Czy to objawy niedoboru witaminy B12?
Zaburzenia syntezy kolagenu - skutki
Zacznijmy od tego, że niedobór witaminy C, jeśli organizm nie otrzymuje jej we właściwym stopniu, może powodować zaburzenia produkcji kolagenu. Efekt to m.in. problemy z gojeniem ran, problemy ze stanem dziąseł.
nie bez powodu dawniej częstym schorzeniem był szkorbut, powodowany brakiem witaminy C, a prowadzący m.in. do utraty zębów. Na liście skutków niedoboru witaminy C i zaburzeń syntezy kolagenu, jest też kruchość naczyń krwionośnych, osłabienie skóry, pogorszenie jej stanu oraz ogólna destabilizacja stanu organizmu.
Witamina C stanowi więc niezbędny składnik, by dbać o tkanki łączne i skórę. Właściwa podaż witaminy C sprzyja też lepszemu przyswajaniu żelaza, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko takich problemów ze zdrowiem, jak anemia.
5 najczęstszych objawów niedoboru witaminy K2
Owoce, które zawierają najwięcej witaminy C
- Oto owoce szczególnie bogate w witaminę C oraz szacowana ilość tej witaminy w 100 g owoców:
- Acerola – 1677 mg
- Guawa – ok. 228 mg
- Czarna porzeczka – 200 mg
- Kiwi – ok. 92 mg
- Pomelo – 61 mg
- Truskawki – 59 mg
- Pomarańcze i cytryny – 53 mg - wbrew obiegowym opiniom, to nie cytrusy są najlepszymi źródłami witaminy C, chociaż wciąż dostarczają niemało tej witaminy.
Owoce stanowią też bogate źródła szeregu innych witamin oraz solidnej porcji błonnika, którego odpowiednie spożycie zmniejsza ryzyko zaparć, sprzyja regularnym wypróżnieniom i stanowi wsparcie w staraniach o smukłą sylwetkę.