Na odchudzanie, trawienie i odporność. "Bliźniak" pietruszki przez Polaków jest pomijany
Przypomina pietruszkę, ale nie dajcie się zwieść: to inne warzywo. Sprzyja obniżeniu poziomu cukru czy cholesterolu we krwi, zawiera m.in. witaminę C i cenny błonnik, który stanowi podstawę, jeśli chodzi o zdrowe trawienie. To warzywo jest mało znane, a z jego zalet jeszcze mniej osób zdaje sobie sprawę. Poznajcie właściwości pasternaku.
Pasternak - jak wygląda, jak smakuje
Pasternak należy do rodziny selerowatych. To jadalne warzywo korzeniowe. Wygląda łudząco podobnie do pietruszki, ale smakuje bardziej jak marchew: słodko, z orzechowym posmakiem. To rzadko spotykane warzywo jest niezwykle pożywne.
Pasternak - witaminy, minerały, substancje odżywcze
Co się kryje w korzeniu pasternaku? Wiele dobrego! To źródło błonnika, minerałów i szeregu witamin. Już ok. 150 g gotowanego korzenia pasternaku dostarcza 6 g błonnika. W takiej porcji pasternaku znajdziemy też ok. 35 proc. dziennego spożycia witaminy C. Ale to nie koniec listy witamin, które znajdziemy w pasternaku.
To warzywo zawiera też witaminy z grupy B, w tym foliany, witaminę E i witaminę K. Pasternak dostarcza organizmowi też cenne minerały, jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo. A to wciąż nie jest koniec listy zalet pasternaku.
Znajdziemy w nim również antyoksydanty, m.in. apigeninę, kemferol i kwercetynę oraz olejki eteryczne. Co ciekawe, im mniejszy korzeń pasternaku, tym większa koncentracja przeciwutleniaczy.
Skutki jedzenia pasternaku
Co zyskamy, jedząc regularnie pasternak? Wśród zalet tego warzywa można wymienić m.in. zmniejszone ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, co jest zasługą przeciwutleniaczy.
Jedząc pasternak, możemy również pozytywnie wpłynąć na odporność organizmu. Obecny w pasternaku falkarinol uważa się za substancję o działaniu przeciwgrzybiczym i uspokajającym.
Pasternak sprzyja odchudzaniu
Pasternak, jako źródło błonnika, sprzyja prawidłowemu trawieniu. Pozwala na utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Dzięki odpowiedniej podaży błonnika zmniejsza się ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie, a także utrzymany jest prawidłowy poziom cholesterolu i ciśnienia.
Pasternak ma mało kalorii – ok. 75 kcal w 100 g, więc jest doskonałym wyborem dla osób na diecie. Obecny w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej i w ten sposób także sprzyja odchudzaniu.
Jak jeść pasternak? Pomysły na dania z pasternakiem
Pasternak można jeść gotowany, smażony, pieczony, grillowany. Sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków, dodatek do dań mięsnych lub rybnych, do warzyw, zup i sałatek.
Koneserzy polecają też placki z pasternaku. W piekarniku możemy zrobić też domowe pasternakowe czipsy. Można jeść również surowy pasternak, podobnie jak marchew. Nie należy natomiast spożywać liści pasternaku, z uwagi na obecność fototoksycznych substancji.
Pasternak - przeciwwskazania
Osoby z alergią na bylicę powinny zachować ostrożność, ponieważ istnieje ryzyko doświadczenia reaktywności krzyżowej. W razie wystąpienia niepokojących objawów po zjedzeniu pasternaku, takich jak m.in., dolegliwości pokarmowe, duszności, zmiany skórne, zaostrzenie atopii, należy omówić zaistniałą sytuację z lekarzem.