Na odchudzanie, zdrowe jelita czy na serce? Wybierz odpowiednie białko dla siebie
To, jak ważne jest białko w zdrowej diecie wiedzą niemal wszyscy. Jednak okazuje się, że białko białku nie jest równie. To, jakie spożywamy powinniśmy uzależnić od celu, który chcemy osiągnąć. O czym więc należy pamiętać?
Niejednej osobie wydaje się, że białko to białko, nie ma co wymyślać. Jest to jednak nadbierne uproszczenie, które sprowadza takie produkty jak mięso, ryby i produkty roślinne do jednego składniki odżywczego. A w końcu zawierają one o wiele więcej niż po prostu białko.
Na początek należy zaznaczyć, że każdy z nas ma inne potrzeby żywieniowe. Oznacza to więc, że białko nie jest uniwersalne. Kobiety, osoby starsze czy cierpiącą na przykład na chorobę serca, powinniśmy sięgać po produkty, które będą bardziej dopasowane do nas.
Dieta wegetariańska
Dla przykładu, badania wykazały, że włączenie większej ilości białek roślinnych może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i prowadzić do lepszego poziomu glukozy. Soczewica czy fasola, mają tę zaletę, że nie posiadają tłuszczów nasyconych, ale zamiast tego są bogate w błonnik.
Orzeszki ziemne mają natomiast niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w błonnik, co pomaga w kontrolowaniu glukozy po posiłkach. Dostarczają one zdrowego dla serca tłuszczu i zwiększają uczucie sytości. Orzechy zawierają również witaminy i minerały takie jak magnez i przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne - wyjaśnia Toby Smithson, zarejestrowany dietetyk.
Zdrowie jelit
Natomiast jogurt wraz z soczewicą są świetnym pomysłem na zdrowe jelita. Zawierają dużą ilość białka, które jest niezbędne do utrzymania zdrowej bariery jelitowej - podkreśla Megan Hilbert, zarejestrowana dietetyczka specjalizująca się w odżywianiu dla zdrowia jelit. Soczewica jest również bardzo bogata w błonnik.
Na stany zapalne
Jeśli natomiast borykamy się ze stanami zapalnymi możemy sięgnąć po makrele. Zawiera ona bowiem dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą zmniejszać stany zapalne. Co więcej, może również zmniejszać ryzyko chorób serca i zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych.
Odchudzanie
Jeśli natomiast planujemy zrzucić wagę warto będzie zwrócić uwagę na pierś z kurczaka, białka jaj i twaróg. Dostarczanie odpowiedniej ilości białka jest bowiem niezbędne dla zdrowia, regeneracji i metabolizmu.
Dieta wysokobiałkowa jest więc idealnym pomysłem na utratę wagi przy tym zapewniając, że nie stracimy masy mięśniowej, nawet przy deficycie kalorycznym. Na przykład w beztłuszczowym twarogu znajdziemy kazeinę, czyli białko. Jest on wolno trawiony i sprawia, że czujemy się syci przez długi czas.
Białka jaj natomiast są bardzo niskokaloryczne, ale przy tym mają bardzo wysoką zawartość białka. Pierś z kurczaka jest bardzo chuda i zawiera wiele ważnych składników odżywczych, w tym witaminę B12, cynk, żelazo i miedź.
Zdrowie serca
Jeśli natomiast zależy nam na zdrowym sercu, warto będzie sięgnąć po rośliny strączkowe i tłuste ryby. Lena Bakovic, zarejestrowana dietetyczka specjalizująca się w chorobach przewlekłych, podkreśliła, że rośliny strączkowe zawierają wiele składników odżywczych, oprócz białka, które są ważne dla zdrowia serca, jak na przykład błonnik.
Tłuste ryby natomiast mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Są one szczególnie ważne w łagodzeniu stanów zapalnych.