Na odporność, cholesterol, żołądek. Napar z tych czarnych nasionek nie ma sobie równych
Polecane są na szereg dolegliwości: na kaszel i na odporność, na żołądek i na układ krążenia. Czarne nasiona czarnuszki to skarbnica zdrowia. Co tak unikatowego jest w tej roślinie? Skąd jej moc oczyszczania i wzmacniania organizmu? Sprawdzamy właściwości czarnuszki.
Szereg witamin i minerałów - zawartość nasion czarnuszki to samo zdrowie
- Ziarna czarnuszki są znane jako „najzdrowsze nasiona świata”, ponieważ zawierają witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze.
- Te czarne ziarenka czarnuszki siewnej to źródło cennych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 i omega-6 słyną natomiast ze swojego zbawiennego wpływu na układ sercowo-naczyniowy.
- Zalety bogactwa witamin, które znajdziemy w ziarnach czarnuszki, są nie do przecenienia. Dość powiedzieć, że znajdziemy w czarnuszce witaminę A, witaminę E, witaminę F, witaminy z grupy B (B1, B3, B6).
- W czarnuszce jest także szereg minerałów: cynk, selen, żelazo, wapń oraz magnez i potas.
- To wciąż nie koniec zalet czarnuszki, która stanowi też źródło innych cennych związków, jak m.in. tymochinony, którym przypisuje się działanie antybakteryjne, antywirusowe i zmniejszające ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
- Ponadto w czarnuszce znajdziemy flawonoidy, znane jako antyoksydanty, redukujące zmiany związane ze starzeniem organizmu, zwiększające ochronę przed wolnymi rodnikami.
Na kaszel, na serce i na wrzody. Długa lista zastosowań czarnuszki
Nasiona z czarnuszki polecane są m.in. na kaszel i na katar. Wynika to z faktu, że mają właściwości antywirusowe i antybakteryjne. To dlatego czarnuszka wymieniana jest w gronie skutecznych naturalnych leków, wspomagających leczenie przeziębień i innych infekcji układu oddechowego.
Co więcej, działanie czarnuszki obejmuje ochronę błony śluzowej żołądka, działanie przeciwwrzodowe oraz rozkurczowe. Zauważono także, że czarnuszka łagodzi objawy refluksu żołądkowo-przełykowego.
Co ciekawe, sądzi się też, że czarnuszka przyczynia się do regulacji poziomów lipidów we krwi, gdyż może obniżać stężenie cholesterolu LDL (tzw. "złego cholesterolu") i podnosić poziom cholesterolu HDL ("dobrego cholesterolu"). To oznacza, że czarnuszka może też przyczyniać się do profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, jak m.in. miażdżycy, nie bez powodu nazywana "cichym zabójcą".
Znaczące jest również antyoksydacyjne działanie czarnuszki, które zostało udokumentowane w kontekście zapobiegania procesom nowotworowym, przeciwzapalnym oraz antystarzeniowym. Co więcej, ekstrakty z nasion tej rośliny mogą wykazywać działanie hipoglikemiczne, czyli obniżające poziom cukru we krwi, co jest istotne w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności.
Jak przygotować napar z nasion czarnuszki? Przepis
Przygotowanie naparu z nasion czarnuszki rozpoczyna się od zmielenia jednej łyżeczki nasion za pomocą młynka do kawy, co ułatwia uwolnienie aktywnych składników zawartych w nasionach. Alternatywnie, nasiona mogą być rozgniecione w moździerzu.
Zmielone nasiona powinny być następnie zalewane gorącą wodą (ok. 200 ml) i pozostawiane do zaparzenia przez kilkanaście minut, co pozwala na ekstrakcję bioaktywnych substancji. Po tym czasie należy przecedzić płyn od pozostałości nasion.
Istotne jest, aby nie stosować całych, niezmielonych nasion do przygotowania naparu, gdyż może to skutkować uzyskaniem napoju o zbyt słabej intensywności smakowej i terapeutycznej. Zmielenie nasion pozwala na lepsze wydobycie i wykorzystanie ich właściwości.
Smak tego napoju często porównywalny do tradycyjnej herbaty. Intensywność smaku naparu z czarnuszki jest proporcjonalna do ilości użytych zmielonych nasion.
Jak przygotować syrop z nasion czarnuszki? Przepis
Przygotowanie syropu z czarnuszki jest proste i szybkie. Wystarczy ok. 100 g nasion czarnuszki, 100 ml miodu (preferowany jest miód lipowy lub sosnowy), 10 goździków, oraz 1-3 gwiazdek anyżu.
Należy rozpocząć od zmielenia nasion czarnuszki przy użyciu młynka do kawy lub moździerza, co umożliwia efektywniejsze uwolnienie aktywnych substancji zawartych w nasionach.
Zmielone nasiona pownny być następnie zmieszane z miodem, co prowadzi do powstania gęstego, ciemnego syropu. Opcjonalnie można wzbogacić syrop o 10 kropli olejku tymiankowego, co potencjalnie zwiększa jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Uzyskany syrop charakteryzuje się intensywnym smakiem i słodyczą.
Syrop z czarnuszki jest gotowy do spożycia natychmiast po przygotowaniu i powinien być przechowywany w lodówce. To pozwala zachować jego świeżość i właściwości lecznicze.
W przypadku przeziębienia zaleca się spożywanie 2-3 łyżeczek syropu dziennie przez okres 7 dni. Dla dzieci poniżej 4. roku życia zalecana dawka wynosi pół łyżeczki dziennie. Stosowanie syropu w sposób profilaktyczny może również przyczynić się do wzmacniania odporności i ochrony przed infekcjami.