Na reumatyzm, kaszel i zaparcia. To egzotyczne drzewo działa stanowi remedium na wiele chorób
Moringa, egzotyczne drzewo, może pomagać na wiele dolegliwości, nie tylko egzotycznych, ale również całkiem swojskich. Reumatyzm, stany zapalne, uczucie zmęczenia? To dopiero początek listy schorzeń, w walce z którymi można skorzystać ze wsparcia w postaci liści, pędów czy korzenia moringi.
Moringa - mało znany superfood o szerokim zastosowaniu
Jeśli masz swoją osobistą listę superfoods, to czas dopisać do niej kolejną pozycję. Jest to jeden z tych naturalnych, nieprzetworzonych produktów, który ma zbawienny wpływ na organizm. Moringa już od wieków była wykorzystywana i wysoko ceniona w medycynie naturalnej wielu narodów.
Moringa - wpływ na organizm, możliwości zastosowania
Moringa oleista, moringa olejodajna, należy do drzew z rodziny Moringaceae. To wiecznie zielone drzewo nazywane jest „drzewem życia” albo „drzewem cudów”. Dlaczego? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Morringa naturalnie rośnie na terenach współczesnych Indii, Bangladeszu, Pakistanu i Afganistanu. W indyjskiej tradycyjnej medycynie – ajurwedzie – liście i olejki z moringi zajmują szczególne miejsce.
Również w starożytnym Egipcie, a także w Grecji i Rzymie, Moringa zajmowała istotną pozycję na liście naturalnych medykamentów. Moringa ma szereg istotnych dla zdrowia zalet:
- sądzi się, że może zmniejszać dolegliwości reumatyczne
- działa przeciwzapalnie
- ma właściwości bakteriobójcze
- uważa się, że w naturalny sposób może wspierać walkę z pasożytami
- ma właściwości moczopędne
- może działać przeczyszczająco
- przypisuje się jej działanie obniżające poziom lipidów, obniżające ciśnienie i usprawniające przepływ krwi
- działa wykrztuśnie
- może delikatnie pobudzać
Z uwagi na powyższe właściwości, moringę wykorzystywano w leczeniu takich problemów, jak astma, stany zapalne dróg oddechowych, m.in. katar, zapalenie oskrzeli, w dolegliwościach trawiennych, a nawet, jako wsparcie podczas leczenia cholery. Moringa bywała też wykorzystywana jako środek wpływający korzystnie na laktację.
Moringa - właściwości i zalety
Moringa może być wykorzystywana niemal w całości, gdyż zastosowanie w medycynie naturalnej mają zarówno jej korzenie, jak i liście, pędy, a także owoce. Korzenie moringi przypominają w smaku korzenie chrzanu, stąd też inna nazwa tej rośliny – drzewo chrzanowe. Najwięcej korzyści dla zdrowia przypisuje się jednak liściom i młodym pędom.
Moringa jest bogata w substancje bioaktywne jak flawonoidy, związki fenolowe czy karotenoidy, jak m.in. beta-karoten, zeaksantyna. Oprócz tego roślina ta zawiera alkaloidy, fityniany, garbniki, glukozynolany, izotiocyjaniany, saponiny, szczawiany.
W morindze znajdują się również witaminy, takie jak witamina A, witamina C i witaminy z grupy B, minerały – cynk, magnez i potas oraz bezcenny dla układu pokarmowego błonnik.
Korzeń, liście i pędy moringi - jak stosować?
Moringę lokalnie stosuje się po ugotowaniu, w roli warzywa. Dostępna jest również w formie suszonej oraz sproszkowanej. Z kolei z nasion tej rośliny tłoczony jest olej, który znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kuchni (jako dodatek m.in. do sałatek) oraz jako składnik środków do pielęgnacji urody.
W Polsce dostępne są produkty sproszkowane, a także herbaty, wyciągi z liści, wyciągi z pędów, suplementy z ekstraktem z moringi oraz olejki lub gotowe kosmetyki zawierające olej. To doskonałe remedium na zbytnią suchość cery.
Moringa - przeciwwskazania
Jak w przypadku wszystkich substancji, również do stosowania moringi można mieć przeciwwskazania. Nie zaleca się tego produktu kobietom ciężarnym, ponieważ korzenie, kora i kwiaty omawianego drzewa mogą sprzyjać występowaniu skurczy macicy, a w konsekwencji – stracie ciąży.