Moringa - mało znany superfood o szerokim zastosowaniu
Jeśli masz swoją osobistą listę superfoods, to czas dopisać do niej kolejną pozycję. Jest to jeden z tych naturalnych, nieprzetworzonych produktów, który ma zbawienny wpływ na organizm. Moringa już od wieków była wykorzystywana i wysoko ceniona w medycynie naturalnej wielu narodów.
Moringa - wpływ na organizm, możliwości zastosowania
Moringa oleista, moringa olejodajna, należy do drzew z rodziny Moringaceae. To wiecznie zielone drzewo nazywane jest „drzewem życia” albo „drzewem cudów”. Dlaczego? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Morringa naturalnie rośnie na terenach współczesnych Indii, Bangladeszu, Pakistanu i Afganistanu. W indyjskiej tradycyjnej medycynie – ajurwedzie – liście i olejki z moringi zajmują szczególne miejsce.
Również w starożytnym Egipcie, a także w Grecji i Rzymie, Moringa zajmowała istotną pozycję na liście naturalnych medykamentów. Moringa ma szereg istotnych dla zdrowia zalet:
- sądzi się, że może zmniejszać dolegliwości reumatyczne
- działa przeciwzapalnie
- ma właściwości bakteriobójcze
- uważa się, że w naturalny sposób może wspierać walkę z pasożytami
- ma właściwości moczopędne
- może działać przeczyszczająco
- przypisuje się jej działanie obniżające poziom lipidów, obniżające ciśnienie i usprawniające przepływ krwi
- działa wykrztuśnie
- może delikatnie pobudzać
Z uwagi na powyższe właściwości, moringę wykorzystywano w leczeniu takich problemów, jak astma, stany zapalne dróg oddechowych, m.in. katar, zapalenie oskrzeli, w dolegliwościach trawiennych, a nawet, jako wsparcie podczas leczenia cholery. Moringa bywała też wykorzystywana jako środek wpływający korzystnie na laktację.
Moringa - właściwości i zalety
Moringa może być wykorzystywana niemal w całości, gdyż zastosowanie w medycynie naturalnej mają zarówno jej korzenie, jak i liście, pędy, a także owoce. Korzenie moringi przypominają w smaku korzenie chrzanu, stąd też inna nazwa tej rośliny – drzewo chrzanowe. Najwięcej korzyści dla zdrowia przypisuje się jednak liściom i młodym pędom.
Moringa jest bogata w substancje bioaktywne jak flawonoidy, związki fenolowe czy karotenoidy, jak m.in. beta-karoten, zeaksantyna. Oprócz tego roślina ta zawiera alkaloidy, fityniany, garbniki, glukozynolany, izotiocyjaniany, saponiny, szczawiany.
W morindze znajdują się również witaminy, takie jak witamina A, witamina C i witaminy z grupy B, minerały – cynk, magnez i potas oraz bezcenny dla układu pokarmowego błonnik.
Korzeń, liście i pędy moringi - jak stosować?
Moringę lokalnie stosuje się po ugotowaniu, w roli warzywa. Dostępna jest również w formie suszonej oraz sproszkowanej. Z kolei z nasion tej rośliny tłoczony jest olej, który znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kuchni (jako dodatek m.in. do sałatek) oraz jako składnik środków do pielęgnacji urody.
W Polsce dostępne są produkty sproszkowane, a także herbaty, wyciągi z liści, wyciągi z pędów, suplementy z ekstraktem z moringi oraz olejki lub gotowe kosmetyki zawierające olej. To doskonałe remedium na zbytnią suchość cery.
Moringa - przeciwwskazania
Jak w przypadku wszystkich substancji, również do stosowania moringi można mieć przeciwwskazania. Nie zaleca się tego produktu kobietom ciężarnym, ponieważ korzenie, kora i kwiaty omawianego drzewa mogą sprzyjać występowaniu skurczy macicy, a w konsekwencji – stracie ciąży.