Na stany zapalne, wzdęcia i dla zdrowej skóry. Niepozorne owoce to skarbnica zdrowia
Dobrze dobrane przyprawy to znaczna część sukcesu, zarówno jeśli chodzi o smak jedzenia, jak i w kontekście dbania o zdrowotne walory naszego posiłku. Jedną z ciekawych propozycji jest nieco zapomniany owoc jałowca. To przepis na doskonały smak, ciekawy aromat i... no właśnie, jakie właściwości ma owoc jałowca?
"Leśny smak" mało znanej przyprawy
Jałowiec to roślina z rodziny cyprysowatych. Naturalnie porasta Europę, część Azji, Afryki, Ameryki Północnej. Szarozielone igły kłują, ale mają niepowtarzalny zapach. W medycynie tradycyjnej wykorzystywano walory lecznicze jałowca. Owoce natomiast wykorzystywano w kuchni, w roli przyprawy. Warto tutaj dodać ostrzeżenie – nie wszystkie jałowce dają jadalne owoce.
Szyszkojagody jałowca mają wielkość 5-8 mm. Najpierw są zielone, dojrzewając, zyskują odcień ciemnogranatowy. Niektóre osoby przyrównują te owoce do ziela angielskiego. Zdaniem innych, z wyglądu przypominają ziarenka pieprzu.
Charakterystyczny leśny, nieco korzenny, drzewny aromat owoców jałowca sprawia, że doprawiane nimi potrawy stają się niepowtarzalnie smaczne. Można je dodawać do posiłków, gdy są ususzone – zmiażdżone albo w całości.
Właściwości zdrowotne owoców jałowca
Ale warto dodać, że ten świetny smak owoców jałowca to nie wszystko. Są one też bardzo zdrowe. Jakie są prozdrowotne składniki owoców jałowca?
- Witamina C, która m.in. spowalnia procesy starzenia, sprzyja zachowaniu młodego wyglądu, poprawia kondycję skóry.
- Flawonoidy, znane z przeciwutleniających właściwości.
- Monoterpeny, m.in. limonen i kamfora, które mogą mieć właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie, zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, działać antybakteryjnie i redukować stany zapalne w organizmie.
Lecznicze właściwości popularnych przypraw
Owoce jałowca - zastosowanie w kuchni i w medycynie
- W tradycyjnej medycynie ludowej jałowiec stosowano w chorobach płuc, chorobach nerek, chorobach wątroby.
- Z uwagi na działanie bakteriobójcze, polecano te owoce jako formę profilaktyki wielu chorób.
- Jałowiec działa też lekko moczopędnie, przez co można go stosować pomocniczo w infekcjach dróg moczowych
- Natomiast napar z owoców jałowca można stosować pomocniczo w przebiegu innych infekcji, np. przeziębień.
- Owoce jałowca działają żółciopędnie, mogą korzystnie wpływać na pracę wątroby. Jednak w nadmiarze owoce jałowca mogą szkodzić wątrobie i nerkom.
- Owoce jałowca zmniejszają ryzyko bolesnych wzdęć, przeciwdziałają zaparciom i regulują pracę jelit.
- Owoce jałowca działają stymulująco na apetyt.
- Owoce jałowca uważa się za substancję, która może działać przeciwbólowo, szczególnie stosowaną zewnętrznie, np. w miejscach bólów reumatycznych.
- Owoce jałowca mogą korzystnie wpływać na stan skóry, zmniejszając jej niedoskonałości.
- Owoce jałowca stosowane w kosmetykach do mycia włosów pomagają redukować łupież.
- Sądzi się, że kosmetyki z owocami jałowca mogą też zmniejszać problem pojawiania się rozstępów i cellulitu.
Owoce jałowca można stosować jako dodatek do mięs, gdyż ułatwiają trawienie i uporanie się z tłustymi posiłkami (oczywiście, nie polecamy potraw tłustych i ciężkostrawnych). Owoce jałowca są również smakowitym dodatkiem do bigosu, potraw ze strączków, warzyw, a nawet... deserów i napojów, wśród których warto wymienić napary o dobroczynnym, prozdrowotnym działaniu.