Na wzrok, odporność i smukłą sylwetkę. Właśnie trwa na nie sezon

2023-10-12 16:11

Mandarynki to synonim jesieni i zimy. Chociaż współcześnie można je kupować przez cały czas, jednak właśnie w trakcie chłodniejszej części roku te owoce smakują szczególnie dobrze. Są smaczne, łatwo się je obiera, a przede wszystkim stanowią źródło witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść mandarynki?

Na wzrok, odporność i smukłą sylwetkę. Właśnie trwa na nie sezon
Autor: GettyImages Na wzrok, odporność i smukłą sylwetkę. Właśnie trwa na nie sezon

Pięć powodów, dla których warto jeść mandarynki

Mandarynki warto jeść dla smaku! Jesteśmy nimi ”wypełnieni” szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale świetnie smakują już jesienią. Ich słodycz może stanowić remedium na jesienną słotę i ponurą pogodę. Zastępują też w diecie letnie owoce, na które skończył się sezon.

Łatwe obieranie – to kolejna zaleta mandarynek. Należy mieć na uwadze fakt, że przed obieraniem powinno się je myć. Przecież nie wiemy, kto dotykał owoców przed nami albo w jaki sposób je przechowywano.

Poradnik Zdrowie - Mandarynki - właściwości i wartości odżywcze

Najlepsze pod względem obierania są klementynki, których skórka wręcz sama odchodzi. Mają też mało pestek, a miąższ jest wyjątkowo soczysty i słodki.

Mandarynki - zalety, zawartość witamin i minerałów

Kolejny argument na "tak", jeśli chodzi o mandarynki, to bogactwo witamin i minerałów – mandarynki zawierają witaminę A, witaminę C, a także magnez i potas, które świetnie działają na układ mięśniowy. Oprócz tego są źródłem fluoru, sodu i żelaza.

Kolejna pragmatyczna zaleta to fakt, że mandarynki są mniejsze niż pomarańcze – masz ochotę na owoc, ale nie masz z kim go dzielić? Mandarynki są małe, więc nie będzie tego problemu.

Mandarynki na odporność

Mandarynki korzystnie wpływają na zdrowie, zwiększają odporność, co jest szczególnie ważne w sezonie jesiennym i zimowym. Witaminy i minerały zawarte w mandarynkach działają też odżywczo na skórę i wzrok, a także na zęby, kości i paznokcie.

Mandarynki na odchudzanie

Flawonoidy w mandarynkach, jak nobiletyna, sprzyja zmniejszeniu masy ciała i mniejszemu odkładaniu tkanki tłuszczowej. Tym samym zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości.

Mandarynki przy cukrzycy

Uważa się, że jedzenie mandarynek to także dobry pomysł dla osób, które zmagają się z cukrzycą typu 2, bo mają niski indeks glikemiczny.

Mandarynki - kto powinien unikać

Kto powinien unikać mandarynek? Uważa się, że ostrożność powinny zachować osoby uczulone na mandarynki, a także kobiety w ciąży. W tym wyjątkowym okresie może dojść do m.in. reakcji alergicznych, które wcześniej się nie zdarzały.